Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Ν.Οικονόμου προς Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ: Σοβαρές οι συνέπειες για το Δήμο σε περίπτωση συνέχισης των καταλήψεων στην Οικονομική Υπηρεσία

Το σοβαρότατο πρόβλημα που έχει προκύψει στη λειτουργία του Δήμου Βόλου, λόγω της πολυήμερης κατάληψης του Δημαρχείου και της, ως εκ τούτου, αναγκαστικής αναστολής της λειτουργίας της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, που στεγάζεται στο κεντρικό κατάστημα, επισημαίνει η Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Οικονομικών, Προγραμματισμού, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Νέων Τεχνολογιών κ. Ν. Οικονόμου σε επιστολή της προς τον Πρόεδρο και τα μέλη Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας.
Η κ.Οικονόμου τονίζει την ανάγκη το προεδρείο του Σωματείου να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και την ευθύνη που φέρει για την ομαλή εξέλιξη σημαντικών, για τη συνέχιση της λειτουργίας του Δήμου, διαδικασιών, πριν καταλήξει στις αποφάσεις του όσον αφορά την επιλογή των τρόπων συνέχισης των κινητοποιήσεων. Και αυτό γιατί, τα χρονικά περιθώρια έχουν ήδη εξαντληθεί και, ακόμη και αν ξεκινήσει να λειτουργεί η Οικονομική Υπηρεσία από την ερχόμενη βδομάδα, δε θα είναι δυνατή η ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών μέχρι το τέλος της χρονιάς.
«Στην εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία που βιώνει όλη η ελληνική κοινωνία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εξελίξεις οδηγούν πλέον σε οριακές καταστάσεις, η ευθύνη όλων, πολιτικού, στελεχιακού και υπαλληλικού προσωπικού, για το μέλλον του Δήμου και την προστασία των συμφερόντων των δημοτών είναι τεράστια», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά και ζητεί από τα μέλη Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
Είναι αλήθεια, επισημαίνει στο έγγραφό της η αρμόδια Αντιδήμαρχος, ότι, πέραν των δραματικών περικοπών της τελευταίας τριετίας, οι οποίες, δυστυχώς, θα συνεχιστούν και τη νέα χρονιά, τα πρόσφατα ψηφισθέντα μέτρα, και κυρίως αυτά που αφορούν την Οικονομική Επιτροπεία στους Δήμους και τις διαθεσιμότητες προσωπικού αορίστου χρόνου, πλήττουν ανεπανόρθωτα την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το προσωπικό της, με ορατό πλέον τον κίνδυνο της κατάρρευσης των Δήμων.
Η Δημοτική Αρχή, με άμεση αντίδρασή της, από την επομένη κιόλας της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου, εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή της στα μέτρα και την αμέριστη αλληλεγγύη και στήριξή της προς τους εργαζομένους που πλήττονται από αυτά, ενώ είχε την πρωτοβουλία της εισήγησης σχετικού ψηφίσματος, που έγινε ομόφωνα αποδεκτό από όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, στο οποίο μάλιστα περιλαμβάνεται και μία πλήρης νομική τεκμηρίωση της αντισυνταγματικότητας των ρυθμίσεων που αφορούν τις διαθεσιμότητες του προσωπικού αορίστου χρόνου, παρέχοντας, με αυτό τον τρόπο, ένα ισχυρό νομικό όπλο στις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων».
Η κ. Οικονόμου υπογραμμίζει ότι οι μορφές αγώνα, όπως οι απεργίες και οι στάσεις εργασίας, που επιλέγονται από τους εργαζομένους για την προάσπιση των συμφερόντων τους, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους, απολύτως σεβαστό. Ωστόσο, οι πολυήμερες καταλήψεις κρίσιμων, για τη λειτουργία του, Υπηρεσιών του Δήμου ή Υπηρεσιών ευαίσθητων, λόγω του κοινωνικού τους χαρακτήρα ή της καθημερινής συναλλαγής με πολίτες, προκαλούν σοβαρότατα προβλήματα, με δυνητικές σοβαρότατες συνέπειες για τη συνέχεια της λειτουργίας του Δήμου.
Ειδικότερα, οι καταλήψεις, από την προηγούμενη βδομάδα, στο Δημαρχείο, όπου στεγάζονται η Υπηρεσία των συλλογικών οργάνων και η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών –όχι το Τμήμα Εσωτερικής Διοίκησης, το οποίο χειρίζεται τα ζητήματα του προσωπικού- έχουν, στην ουσία, παραλύσει τη λειτουργία της Οικονομικής Υπηρεσίας, της πιο νευραλγικής δηλαδή Υπηρεσίας για τη λειτουργία του Δήμου, σε ένα, μάλιστα, ιδιαίτερα κρίσιμο διάστημα, κατά το οποίο υλοποιούνται διαδικασίες που αποτελούν προαπαιτούμενο για τη συνέχιση της λειτουργίας του, κατά την επόμενη χρονιά.
Συγκεκριμένα, κατά το διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, λαμβάνονται οι αποφάσεις που αφορούν στα τέλη διαφόρων κατηγοριών, στο ετήσιο πρόγραμμα δράσης, το τεχνικό πρόγραμμα, τον προϋπολογισμό του Δήμου, τους προϋπολογισμούς των Νομικών του Προσώπων, τους απολογισμούς και ισολογισμούς της προηγούμενης χρονιάς. Και πρόκειται, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, για αποφάσεις απολύτως αλληλοσυνδεόμενες, που -ειδικά στις τρέχουσες, συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, λόγω των αλλαγών των δεδομένων που προκύπτουν από τις αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης (νομοθετικό πλαίσιο, περικοπές)- απαιτούν συλλογική εργασία, σοβαρό συντονισμό μεταξύ διαφόρων Υπηρεσιών, εύλογο χρονικό διάστημα και νηφαλιότητα, για την ετοιμασία των σχετικών εισηγήσεων.
Πέραν αυτών, οι προβλεπόμενες διοικητικές και συλλογικές διαδικασίες για την περαίωση των προαναφερθέντων θεμάτων, απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς προϋποθέτουν την υλοποίηση συνεδριάσεων της Επιτροπής Διαβούλευσης, της Οικονομικής Επιτροπής, του Δημοτικού Συμβουλίου, την τήρηση των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία χρονικών περιθωρίων για την αποστολή των σχετικών ημερήσιων διατάξεων, την έκδοση και ανάρτηση στο διαδίκτυο των σχετικών αποφάσεων και, τέλος, την αποστολή των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, για τον έλεγχο της νομιμότητας και την έγκρισή τους.
Αν, δε, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (βλ. πράξη νομοθετικού περιεχομένου, 5-11-2012), δεν υπάρξει, μέχρι τις 31-1-2013, έγκριση του νέου προϋπολογισμού του Δήμου, από την 1-2-2013, κάθε δαπάνη, εξαιρουμένων της μισθοδοσίας και των οφειλών στο δημόσιο, θα θεωρείται παράνομη. Με άλλα λόγια, θα σταματήσει, στην ουσία, η λειτουργία του Δήμου, με συνέπεια την αδυναμία ανταπόκρισής του ακόμη και σε βασικές υποχρεώσεις του προς τους πολίτες.
Καταλήγοντας η κ. Οικονόμου τονίζει ότι, ήδη, λόγω της αναστάτωσης που έχει προκληθεί από τις καταλήψεις στο Δημαρχείο, όλος ο σχεδιασμός έχει «τιναχτεί στον αέρα» και τα χρονικά περιθώρια έχουν ήδη εξαντληθεί. Εκφράζει δε το φόβο ότι ακόμη και αν ξεκινήσει να λειτουργεί η Οικονομική Υπηρεσία από την ερχόμενη βδομάδα, δε θα είναι δυνατή η ολοκλήρωση των προαναφερθεισών διαδικασιών μέχρι το τέλος της χρονιάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια: