Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Εγκρίθηκε η δημοπράτηση της μελέτης για την επέκταση – αναβάθμιση του Βιολογικού

Υπογράφηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος,. Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Στ.Καλαφάτη, η προέγκριση δημοπράτησης της «Μελέτης Αποχέτευσης Ακαθάρτων Παραλιακού Μετώπου Βόλου – Επέκτασης Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων ΔΕΥΑΜΒ", προϋπολογισμού 1.983.260,12 ευρώ (με ΦΠΑ), με χρηματοδότηση  από το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ). Το έργο αυτό εντάσσεται στο μεγάλο πακέτο έργων αποχέτευσης που έχει εντάξει η   ΔΕΥΑΜΒ στο  ΕΠΠΕΡΑΑ, συνολικού ύψους 42.500.000,00 € πλέον ΦΠΑ.
Με την υλοποίηση των έργων του προγράμματος, δημιουργούνται, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Βόλου και Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ κ. Πάνος Σκοτινιώτης, δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων στο σύνολο της ακτογραμμής του Δήμου Βόλου, από το Μαλάκι μέχρι την Νέα Αγχίαλο, καθώς και στη Δημοτική Ενότητα Ιωλκού, και εξαλείφεται κάθε κίνδυνος ανεξέλεγκτης διάθεσης λυμάτων στο έδαφος, ενώ απαλλάσσεται ο Παγασητικός Κόλπος από την ρύπανση εξαιτίας της εδαφικής διάθεσης των λυμάτων και προστατεύονται με αποτελεσματικό τρόπο οι ποικίλες χρήσεις του και η ανάπτυξη της περιοχής. Παράλληλα δίνεται τόνωση στην τοπική οικονομία μέσα από τη δημιουργία σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας.
Το αντικείμενο της μελέτης αφορά τα εσωτερικά δίκτυα ακαθάρτων αρκετών οικισμών του Δήμου Βόλου, τα έργα μεταφοράς τους και την απαιτούμενη επέκταση – αναβάθμιση της υφιστάμενης Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) της Δ.Ε.Υ.Α.Μ. Βόλου για την κάλυψη πρόσθετων παροχών και ρυπαντικών φορτίων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η κάλυψη των οικισμών Μαλάκι, Πλατανίδια, Άνω Λεχώνια, Κάτω Λεχώνια, Βελανιδιά, Αγ. Γεώργιος, Μάραθος, Κριθαριά, Χρυσή Ακτή Παναγιάς. Η κάλυψη των παραπάνω οικισμών προστίθεται στα ήδη εγκεκριμένα έργα της Αγριάς, του Αγ. Στεφάνου, του Σέσκλου και της Ιωλκού. Στο αντικείμενο της μελέτης περιλαμβάνονται επίσης τα έργα μεταφοράς της Νέας Αγχιάλου, εκτός του εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων αυτής, η μελέτη του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη. Η επέκταση – αναβάθμιση της υφιστάμενης ΕΕΛ θα καλύπτει τους πληθυσμούς των παραπάνω περιοχών και επιπλέον τους οικισμούς του Δήμου Ρήγα Φεραίου.
Σημειώνεται ότι ήδη έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΠΠΕΡΑΑ το μεγαλύτερο μέρος των έργων που θα προκύψουν από την εκπόνηση της μελέτης. Όσον αφορά δε τα τμήματα που σήμερα δεν είναι ενταγμένα, το σημαντικό είναι ότι η ΔΕΥΑΜΒ αποκτά μελέτες με πλήρη ωριμότητα, είτε για την αξιοποίηση άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων είτε για την κατασκευή έργων με ίδιους πόρους, έργων που δεν κατασκευάζονται αποσπασματικά αλλά είναι ενταγμένα στο συνολικό σχέδιο της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων και έχουν προβλεφθεί οι επιπτώσεις τους.
Ιδιαίτερα σημαντικό αντικείμενο της μελέτης αποτελεί  η αναβάθμιση των ΕΕΛ, οι οποίες θα εξυπηρετούν πλέον 215.000 κατοίκους, λειτουργώντας με τις πιο σύγχρονες και αποτελεσματικές μεθόδους και τεχνολογίες επεξεργασίας λυμάτων. Μετά από την υλοποίηση του έργου αυτού, οι ΕΕΛ της ΔΕΥΑΜΒ ανάγονται πλέον σε κέντρο επεξεργασίας λυμάτων μιας ευρύτερης περιοχής που αφορά το σύνολο των οικισμών του Δήμου Βόλου αλλά και του Δήμου Ρήγα Φεραίου, γεγονός που σημαίνει ότι η συμβολή τους στην προστασία του περιβάλλοντος δεν εξαντλείται στον Παγασητικό, αλλά επεκτείνεται και στην προστασία της Κάρλας. Αποκτούν, δηλαδή, οι ΕΕΛ της ΔΕΥΑΜΒ τον χαρακτήρα έργου που αφορά το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Μαγνησίας στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος. Θα πρέπει εξάλλου να επισημανθεί, όπως υπογράμμισε ο κ.Σκοτινιώτης, ότι η   Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, στο πλαίσιο της προωθημένης περιβαλλοντικής πολιτικής που υλοποιεί, προωθεί πλέον την εναλλακτική, αποκεντρωμένη διαχείριση των αστικών υγρών αποβλήτων στους απομακρυσμένους οικισμούς του νέου Δήμου Βόλου, με πρώτο βήμα την πιλοτική εφαρμογή εξειδικευμένης τεχνολογίας συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας λυμάτων στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου.

Περιγραφή προβλεπόμενων έργων
Το συνολικό έργο αποτελείται από τα δίκτυα ακαθάρτων (εσωτερικά δίκτυα, έργα μεταφοράς) και την απαιτούμενη επέκταση της υφιστάμενης ΕΕΛ της ΔΕΥΑΜΒ. Τα δίκτυα ακαθάρτων διακρίνονται σε δύο επιμέρους κύρια έργα – βάσει της χωροθέτησής τους - τα οποία κατασκευάζονται σε δύο διαφορετικές γεωγραφικές ενότητες, ανατολικά και δυτικά της πόλης του Βόλου.
Τα έργα της ανατολικής περιοχής αποτελούνται από τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων των οικισμών Μαλάκι, Άνω Λεχώνια, Πλατανίδια και Κάτω Λεχώνια με τα έργα μεταφοράς των λυμάτων των οικισμών στο δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων της Αγριάς. Τα έργα της δυτικής περιοχής αποτελούνται από τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων των οικισμών Χρυσή Ακτή Παναγιάς, Βελανιδιά, Άγιος Γεώργιος, Μάραθος, Κριθάρια και τα έργα μεταφοράς των λυμάτων των παραπάνω οικισμών και της Νέας Αγχιάλου σε υφιστάμενο αντλιοστάσιο ακαθάρτων στις Νέες Παγάσες.
Τα λύματα και των δύο περιοχών καταλήγουν - μέσω υφιστάμενων έργων - στην ΕΕΛ της ΔΕΥΑΜΒ, η οποία θα επεκταθεί για την κάλυψη των επιπλέον αναγκών, τόσο των οικισμών αυτών όσο και των οικισμών του Δήμου Ρήγα Φεραίου.
Το συνολικό μήκος των εσωτερικών δικτύων ακαθάρτων των οικισμών των δύο περιοχών ανέρχεται σε 59km περίπου και θα αποτελείται από αγωγούς ονομαστικής διαμέτρου Φ200 έως Φ315 και κατασκευάζονται από σωληνώσεις PVC Σ.41 ή/και ΡΕ δομημένου τοιχώματος.
Το συνολικό μήκος των έργων μεταφοράς (εξωτερικοί αγωγοί βαρύτητας – καταθλιπτικοί αγωγοί) ανέρχεται σε 25,5km περίπου και αποτελείται από αγωγούς ονομαστικής διαμέτρου Φ90 έως Φ630. Οι καταθλιπτικοί αγωγοί προβλέπεται να είναι κατασκευασμένοι από HDΡΕ 10atm. Περαιτέρω στην ανατολική περιοχή προβλέπονται τρία αντλιοστάσια μεταφοράς (Α1, Α2 και Α3) και στη δυτική περιοχή δώδεκα αντλιοστάσια (Δ1 - Δ12).

Επέκταση – αναβάθμιση ΕΕΛ ΔΕΥΑΜΒ
Οι Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) του Βόλου έχουν  κατασκευαστεί σε διάφορες φάσεις και σήμερα είναι μια μονάδα δυναμικότητας 170.000 ι.π., υδραυλικής παροχής 40.000 m3/d, με τριτοβάθμια επεξεργασία.
Κατά το έτος 2010, οι ΕΕΛ υποδέχθηκαν, για επεξεργασία, λύματα με μέσο ημερήσιο όγκο 33.470 m3, που αντιστοιχούν σε 153.000 ι.π. περίπου.
Το αντικείμενο της μελέτης επέκτασης αφορά τα απαιτούμενα έργα επέκτασης και αναβάθμισης των υφιστάμενων ΕΕΛ της ΔΕΥΑΜΒ.  Για τα νέα έργα επέκτασης θα διερευνηθούν στο πλαίσιο της νέας μελέτης τεχνικές λύσεις και επιλογές, οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τον περιορισμένο διαθέσιμο χώρο για την κατασκευή των νέων έργων, την εξασφάλιση της υψηλής ποιότητας εκροής των επεξεργασμένων λυμάτων με δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης αυτών και την εξασφάλιση της απρόσκοπτης κατασκευής των νέων έργων χωρίς της διακοπή της λειτουργίας της υφιστάμενης εγκατάστασης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: