Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Συνάντηση στο ΥΠΕΚΑ για το πρωτοποριακό σύστημα επεξεργασίας λυμάτων στον Άγ. Λαυρέντιο

Για την πρόταση πιλοτικής εφαρμογής ενός πρωτοποριακού τρόπου συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας λυμάτων στον Άγιο Λαυρέντιο, την οποία προωθεί η ΔΕΥΑΜΒ με καθολική συναίνεση των κατοίκων του χωριού, ενημέρωσαν τον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων του ΥΠΕΚΑ κ. Κώστα Τριάντη, ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ κ.Λ.Μαυρογιάννης, ο καθηγητής του Τμήματος Διαχείρισης Αστικών Υδάτινων Πόρων του Τεχνικού Πανεπιστημίου Βερολίνου A. Grohman και ο Διευθυντής Προγραμματισμού και Ανάπτυξης της ΔΕΥΑΜΒ Γ.Κομνηνάκης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν την Τρίτη στην Αθήνα.
Η συζήτηση έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα. Παρουσιάζοντας την πρόταση ο κ. Grohman τόνισε ότι πρόκειται για έναν εναλλακτικό τρόπο αποκεντρωμένης διαχείρισης των οικιακών υγρών αποβλήτων, που μπορεί να εφαρμοστεί σε μικρούς ορεινούς οικισμούς όπως ο Άγιος Λαυρέντιος, και μπορεί να αποτελέσει «πιλότο» για όλα τα ορεινά χωριά της Ελλάδας. Από την πλευρά του ο κ. Μαυρογιάννης επισήμανε ότι η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της προωθημένης περιβαλλοντικής πολιτικής που υλοποιεί η ΔΕΥΑΜΒ, προκειμένου να δοθούν λύσεις σε χρόνια, πιεστικά προβλήματα, χωρίς μεγάλο κόστος και περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Ο κ. Τριάντης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρωτοποριακή τεχνολογία και ζήτησε περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο κατασκευής και λειτουργίας του έργου. Δεσμεύτηκε δε να θέσει το θέμα υπόψη του Υπουργού ΠΕΚΑ Ευ. Λιβιεράτου, με σκοπό τη διερεύνηση πηγών χρηματοδότησης του έργου.
Σημειώνεται ότι το έργο θα περιλαμβάνει: Α) την κατασκευή ενιαίου δικτύου συλλογής και μεταφοράς λυμάτων (βόθρων και αγωγών) και B) την κατασκευή αποκεντρωμένης εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων. Το πιλοτικό πρόγραμμα θα ενσωματώνει βόθρους με αγωγούς σε ένα ενιαίο δίκτυο συλλογής λυμάτων, ενώ και το δίκτυο μεταφοράς λυμάτων θα είναι μέρος του ενιαίου δικτύου συλλογής, αφού η ΕΕΛ θα είναι κοντά στον οικισμό.
Στο πιλοτικό πρόγραμμα θα ενταχθεί αρχικά ένας μικρός αριθμός κατοικιών ή/και ξενοδοχείων και κέντρων εστίασης. Μελλοντικά, αφού αποκτηθούν στοιχεία από την λειτουργία του πιλοτικού έργου, με βάση τα οποία θα χαραχθεί, θα διαστασιολογηθεί και θα κατασκευαστεί το δίκτυο στο σύνολό του, προβλέπεται να γίνει η σύνδεση ολόκληρης της κοινότητας.
Μετά την ολοκλήρωση του δικτύου, όταν γενικά η κατασκευή των έργων συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων σε μικρούς οικισμούς θα χρηματοδοτείται, η σύνδεση στο δίκτυο θα είναι υποχρεωτική για όλα τα ακίνητα. Το ακριβές κόστος σύνδεσης στο δίκτυο θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος, για την συμμετοχή στο οποίο δεν θα επιβαρυνθεί κανένας ιδιώτης. Προβλέπεται ότι το κόστος σύνδεσης που θα επιβαρύνει μελλοντικά τον ιδιώτη θα είναι μειωμένο, εφόσον παραδίδει στεγανό βόθρο προς χρήση στο ενιαίο δίκτυο συλλογής λυμάτων.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: