Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Δωρεάν συμβουλευτική ψυχολογική υποστήριξη

Συνεχίζεται κανονικά στο Δήμο Βόλου η δωρεάν παροχή ψυχολογικής υποστήριξης σε πολίτες που το έχουν ανάγκη, από εθελοντική ομάδα επιστημόνων και εξειδικευμένου προσωπικού. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία η οποία ξεκίνησε στις αρχές του έτους και υλοποιείται με ευθύνη της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού. Όπως επισημαίνει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Απ.Παντσάς, «οι δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συγκυρίες που βιώνουμε όλοι αυτή την εποχή, δημιουργούν αναμφισβήτητα πρόσφορο έδαφος για τη πρόκληση ψυχοπιεστικών καταστάσεων στον καθένα μας. Η αύξηση του προσωπικού άγχους προκειμένου να αντιμετωπιστεί σε καθημερινό επίπεδο η διαχείριση των δύσκολων συνθηκών, δημιουργεί παρενέργειες στις διαπροσωπικές και κατ’ επέκταση στις ενδοοικογενειακές σχέσεις».
Σύμφωνα με τον κ. Παντσά, «η ανησυχητική αύξηση των αυτοκτονιών, της κλινικής κατάθλιψης ,αγχωδών διαταραχών ,ψυχοσωματικών επεισοδίων κ.α., αποτυπώνουν με δραματικό τρόπο τις επιπτώσεις της σημερινής κρίσης στη ψυχική υγεία των πολιτών. Η λειτουργία λοιπόν της Εθελοντικής Συμβουλευτικής  Ομάδας Ψυχολογικής Υποστήριξης (ΕΣΟΨΥ) αποσκοπεί στο να παρέχει συμβουλευτική σε θέματα σχέσεων καθώς και ψυχολογική υποστήριξη σε δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίζουν συμπολίτες μας, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο και στην πρόληψη της ψυχικής υγείας των ατόμων που προσέρχονται για βοήθεια».
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, κάθε Δευτέρα και Τετάρτη, 6-8 μ.μ., κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι δέχονται στο κτίριο Στρεφτάρη πολίτες που επιθυμούν να έχουν ψυχολογική υποστήριξη για προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζουν. Η υποστήριξη τους παρέχεται εντελώς δωρεάν, αφού προηγουμένως φροντίσουν να κλείσουν ραντεβού, στο τηλέφωνο 24210-35.417.
Οι δημότες που προσέρχονται για βοήθεια μπορούν να έχουν δωρεάν έως 6 συνεδρίες εφόσον αυτό είναι αναγκαίο και βοηθητικό γι’ αυτούς. Επίσης εάν κριθεί ότι το περιστατικό χρήζει περαιτέρω αντιμετώπισης παραπέμπεται σε άλλες δομές ανάλογα με την φύση του προβλήματος (Κέντρο Ψυχικής Υγείας , ΚΕΘΕΑ , Μονάδα Altheimer κ.λ.π.). Παράλληλα, υποστηρικτικά παρέχεται και συμβουλευτική σε νομικά θέματα, τα οποία ενδεχομένως απασχολούν τα άτομα που προσέρχονται και άπτονται των ενδοοικογενειακών σχέσεων (π.χ. θέματα ενδοοικογενειακής βίας). Συμβουλευτική σε νομικά θέματα παρέχουν εθελοντικά δικηγόροι που συνεργάζονται με την ΕΣΟΨΥ και είναι ευαισθητοποιημένοι στην βοήθεια συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις.
 

.


Δεν υπάρχουν σχόλια: