Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Δήλωση Π.Σκοτινιώτη για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2012

Η  επέτειος του «ΟΧΙ» αποτελεί φωτεινό ορόσημο της νεοελληνικής μας ιστορίας, με πολλαπλό συμβολισμό, που την καθιστά διαχρονικά επίκαιρη και παιδευτικά πολύτιμη για τις νεότερες γενιές. Η 28η Οκτωβρίου 1940 συμβολίζει την άρνηση στον ολοκληρωτισμό, την κατάφαση στην ελευθερία και την εθνική αξιοπρέπεια. Συμβολίζει την αντίσταση στο φασισμό και το ναζισμό, ως  κορυφαία έκφραση πατριωτισμού, που κατέδειξε ότι η αγάπη για την πατρίδα μπορεί να οδηγήσει σε ανιδιοτελή, γενναιόδωρη και μαχητική στράτευση και σε πράξεις αυτοθυσίας και ηρωισμού με μεγάλη ηθικοπολιτική αξία. Ο πατριωτισμός του αντιφασισμού  και του αντιναζισμού εμπνεόταν από την ιδέα ότι πατρίδα σημαίνει ελευθερία ενός λαού, ο οποίος θέλει να ζει ελεύθερος ανάμεσα σε ελεύθερους λαούς.

Σε μια χώρα που σέβεται την παράδοση και την ιστορική μνήμη, οι εθνικές επέτειοι είναι μέρες εθνικής περισυλλογής, εθνικής αυτογνωσίας και συλλογικού προβληματισμού. Καλούμε τους συμπολίτες μας να τιμήσουν την επέτειο του «ΟΧΙ», συμμετέχοντας μαζικά και ειρηνικά στην παρέλαση, στην παραλία της πόλης μας και σε όλες τις δημοτικές ενότητες του Δήμου Βόλου. 
Η παρέλαση δεν γίνεται για να τιμηθούν οι επίσημοι. Η παρέλαση γίνεται για να τιμηθούν αυτοί που πολέμησαν και έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους για την ελευθερία, την εθνική ανεξαρτησία, τη δημοκρατία και την κοινωνική πρόοδο. Αυτός είναι και ο λόγος που στο Δήμο Βόλου, ήδη από την παρέλαση της 25ης Μαρτίου,  πήραμε μια απόφαση με έντονο συμβολισμό: καταργήσαμε την εξέδρα των επισήμων, αποφασίσαμε να υπάρχει εξέδρα μόνο για τους αναπήρους και τους αντιστασιακούς, ενώ οι παρελαύνοντες θα αποδίδουν τιμή προς την ελληνική σημαία, ως σύμβολο των διαχρονικών αγώνων του έθνους.   
Κατανοούμε και συμμεριζόμαστε τις σοβαρές επιφυλάξεις που διατυπώνονται για το χαρακτήρα των παρελάσεων, ιδιαίτερα όταν αυτές πραγματοποιούνται πλέον αναγκαστικά με αυξημένα αστυνομικά μέτρα.
Σε μια περίοδο, ωστόσο, που στην Ελλάδα βιώνουμε με οδυνηρό τρόπο το τέλος μιας ολόκληρης εποχής, που  στην κοινωνία κυριαρχεί η έντονη ανησυχία και η αβεβαιότητα για το μέλλον της πατρίδας και που τα κοινωνικά προβλήματα παίρνουν εκρηκτική διάσταση, έχουμε περισσότερο από ποτέ ανάγκη να αντλήσουμε δύναμη από την ιστορία μας. Απάντηση στη δικαιολογημένη αγανάκτηση που προκαλεί η καταιγίδα των μέτρων δεν είναι ο διχασμός και το χάος, που με τόσο πάθος επιδιώκουν οι δυνάμεις του μηδενισμού και της τυφλής βίας, αλλά η θετική αντίδραση και η αγωνιστική διεκδίκηση ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, που θα βάλει τη χώρα σε ανορθωτική πορεία και θα αποτρέψει τη διάλυση του κοινωνικού και εθνικού ιστού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: