Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Δήμος Βόλου δεν χρωστάει στα σχολεία ούτε ευρώ

Χρηματικά ποσά 212.723 ευρώ και 98.841 ευρώ αντίστοιχα, διαθέτουν συνολικά αυτή τη στιγμή στα ταμεία τους τα Συμβούλια Σχολικών Κοινοτήτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Βόλου, για την κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας. «Ο Δήμος Βόλου δεν χρωστάει στα σχολεία ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα που έχει πάρει για τις λειτουργικές τους ανάγκες, ενώ επίσης δεν εκκρεμεί καμία οφειλή σε ΕΠΑ, ΔΕΗ και ΟΤΕ», τόνισε σήμερα η Πρόεδρος της ΔΕΠ Σ.Μπαρτζιώκα.
Στο Δήμο Βόλου λειτουργούν 138 σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η οικονομική διαχείριση των οποίων γίνεται από 96 Συμβούλια Σχολικών Κοινοτήτων και 48 σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα οικονομικά των οποίων διαχειρίζονται 26 Συμβούλια. Τόσο η ΔΕΠ όσο και οι αντίστοιχες Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Βόλου, έχουν άριστη συνεργασία μαζί τους σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των αυξημένων αναγκών, παρά τις μεγάλες περικοπές στα κονδύλια για τα σχολεία, αλλά και τη σημαντική καθυστέρηση στην εκταμίευσή τους.
Το 2011 η κρατική επιχορήγηση για τα σχολεία της χώρας ανήλθε σε 100.000.000 €, ποσό το οποίο κατανεμήθηκε σε τέσσερις δόσεις. Τα κονδύλια που αντιστοιχούσαν στο Δήμο Βόλου ανήλθαν στο 1.217.090,80 € και ο Δήμος Βόλου τα απέδωσε στις Σχολικές Επιτροπές σε τέσσερις δόσεις ως εξής: Α) 365.127,24 €, Β) 365.127,24 €, Γ)  243.418,16 €, Δ)  243.418,16 €
Για το 2012 ο Δήμος Βόλου, όπως και όλοι οι Δήμοι της χώρας, έχει εισπράξει μέχρι στιγμής μόνο μια δόση ύψους 243.418,16 €, που κατανεμήθηκε άμεσα στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών. Πριν από λίγες ημέρες, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ανακοινώθηκε για το σύνολο των σχολείων της χώρας η κατανομή της Β΄ δόσης ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων στο Δήμο Βόλου αντιστοιχεί επίσης ποσό 243.418,16 €. Η επιχορήγηση θα κατανεμηθεί στα σχολεία αμέσως μόλις τα χρήματα έλθουν στο Δήμο, ώστε να ακολουθήσει η εκταμίευση τους.
Σύμφωνα με την κ. Μπαρτζιώκα, οι Σχολικές Επιτροπές του Δήμου Βόλου ξεκίνησαν τη νέα σχολική χρονιά χωρίς οφειλές σε προμηθευτές, ενώ  έχουν εξοφληθεί και οι καθαρίστριες, παρότι δεν έχουν καταβληθεί ακόμη οι αντίστοιχες πιστώσεις από το Εθνικό Ίδρυμα Νεολαίας.
«Έχουμε φροντίσει να υπάρχει πετρέλαιο θέρμανσης για τις πρώτες ανάγκες, ενώ κάθε σχολείο διαθέτει τα απαραίτητα χρήματα για να αντιμετωπίσει τα έξοδα που απαιτούνται για τη λειτουργία του με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς», επισήμανε η ίδια και πρόσθεσε ότι «τα μειωμένα κονδύλια των σχολείων απαιτούν, ασφαλώς, απ’ όλους, σωστή διαχείριση και ιεράρχηση των προτεραιοτήτων.
Σημειώνεται ότι με ευθύνη των Σχολικών Επιτροπών πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα η μεταφορά των βιβλίων στα σχολεία, προκειμένου να διανεμηθούν την ημέρα του αγιασμού, ενώ εξοπλίζονται με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή όλα τα σχολεία στα οποία θα λειτουργήσουν νέα ολοήμερα τμήματα.
«Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια ώστε τα σχολεία μας να είναι έτοιμα για την έναρξη της νέας χρονιάς. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τόπος δεν εξαιρούν δυστυχώς και τις δαπάνες για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων. Παλεύουμε καθημερινά για αύξηση των κονδυλίων, όμως, χάρις στη χρηστή διαχείριση, καταφέραμε την προηγούμενη χρονιά, σε άριστη συνεργασία με τα Συμβούλια Σχολικών Κοινοτήτων, με τους Διευθυντές των σχολείων, καθώς και με τους Συλλόγους Γονέων, να λειτουργήσουμε τα 138 σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τα 48 σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Βόλου χωρίς σοβαρά προβλήματα. Ευελπιστούμε, λοιπόν, ότι και αυτή τη σχολική χρονιά, χωρίς σπατάλες, αλλά και δίχως στερήσεις οι οποίες να επηρεάζουν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, θα καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης», κατέληξε η κ. Μπαρτζιώκα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: