Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Αύριο Δευτέρα στο Δημαρχείο Βόλου το 4ο Συνέδριο του «Κοινού των Μαγνήτων»

Ο Δήμος Βόλου και το Παγκόσμιο Σωματείο Αποδήμων Μαγνήτων, «Κοινόν των Μαγνήτων» οργανώνουν από κοινού το 4ο Συνέδριο του «Κοινού των Μαγνήτων με θέμα «Η συμβολή των Απoδήμων Μαγνήτων στις Ενεργειακές και Τουριστικές Προκλήσεις του Δήμου Βόλου», αύριο Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου. Οι εργασίες του Συνεδρίου που θα ξεκινήσουν στις 9.30 το πρωί, περιλαμβάνουν δυο επιμέρους θεματικές ενότητες: «Ενεργειακά ζητήματα του Δήμου Βόλου» η πρώτη  και «Πολιτισμός και Τουρισμός: Δύο έννοιες αλληλένδετες στην υπηρεσία της ανάπτυξης» η δεύτερη.
Κύριος σκοπός του φετινού Συνεδρίου είναι να γνωρίσουν οι απόδημοι Μάγνητες από κοντά τις αναπτυξιακές προοπτικές της πόλης του Βόλου και μέσω των παρεμβάσεών τους να εκθέσουν τις επιστημονικές γνώσεις τους και την εμπειρία τους πάνω σε αυτά. Εν συνεχεία, να συνεισφέρουν, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, με την παροχή τεχνογνωσίας, εξειδικευμένων συμβουλών και καλών πρακτικών για την υλοποίηση των σχετικών μέτρων πολιτικής. Επίσης, η φετινή συνάντηση στοχεύει στο να δοθεί η δυνατότητα να επιτευχθεί μια πιο ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των Μαγνήτων, του Δήμου Βόλου και των τοπικών φορέων μέσω της γόνιμης συζήτησης και της ανταλλαγής προτάσεων που θα ενισχύσουν τη  συλλογική προσπάθεια για την ανάπτυξη του τόπου μας.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει καλωσόρισμα του Δημάρχου Βόλου Πάνου Σκοτινιώτη και του προέδρου του Κοινού των Μαγνήτων Απόστολου Ζουπανιώτη, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού κ. κ. Ιγνάτιος, ο  Kώστας Τσιάρας, Υφυπουργός Εξωτερικών υπεύθυνος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, η  Μαριέττα Καραμανλή, Βουλευτής Σοσιαλιστικού Κόμματος Γαλλίας, ο Κώστας Αγοραστός Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και ο Θανάσης Νάκος, Β΄Αντιπρόεδρος της Βουλής.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα του συνεδρίου στον α΄ κύκλο των εργασιών περιλαμβάνει εισηγήσεις από τους: Γιώργο Κομνηνάκη, Χημικό Μηχανικό, MSc, Διευθυντή Προγραμματισμού & Ανάπτυξης ΔΕΥΑΜΒ  «Έργα και Προοπτικές Αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από τη ΔΕΥΑΜΒ, Γεροβασίλη  Γεώργιο, Πολιτικό Μηχανικό BEng/MSc, μέλος του ΤΕΕ Βόλου, Πρόξενο Δανίας, Διευθύνοντα Σύμβουλο RSEnergy «Φωτοβολταϊκά: Διέξοδος στον οικονομικό μεσαίωνα που διανύει η Maγνησία» και τον Αχιλλέα Γ. Αδαμαντιάδη, Ομότιμο Καθηγητή Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ενεργειακής Πολιτικής, Σύμβουλο της Παγκόσμιας Τράπεζας και μέλος του «Κοινού των Μαγνήτων» «Ενεργειακές επιλογές για το Δήμο Βόλου».
Ο  β΄ κύκλος εργασιών, που έχει το γενικό τίτλο «Πολιτισμός και Τουρισμός: Δυο έννοιες αλληλένδετες στην υπηρεσία της ανάπτυξης» περιλαμβάνει εισηγήσεις από τους: Κερασία Μπαρτζιώκα, Δημοτική Σύμβουλο – Πρόεδρο Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Δήμου Βόλο «Σχέδιο τουριστικής προβολής του Δήμου Βόλου: Όραμα και δράσεις», Θεόδωρο Μεταξά, Λέκτορα Οικονομικής Ανάπτυξης Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «Η ταυτότητα, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και η εικόνα του Βόλου», Κωνσταντίνο Λεβέντη, Πρόεδρο Ένωσης Ξενοδόχων N. Μαγνησίας «Μαγνησία: Οι τουριστικές προκλήσεις και δυνατότητες», Βασιλική Αδρύμη-Σισμάνη, Δρ. Αρχαιολόγο, επίτιμη διευθύντρια Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών «Η αξιοποίηση  των αρχαιολογικών μνημείων για την ανάπτυξη του τουρισμού στη Μαγνησία» και Κώστα Μαυρομμάτη, Μαθηματικό, Πρόεδρο της Εταιρίας  Αστρονομίας και Διαστήματος «Η 7η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής στο Βόλο το 2013». 
Ακολουθούν παρεμβάσεις μελών του «Κοινού των Μαγνήτων» από τους: Γεώργιο Πετρόχειλο, Καθηγητή Οικονομίας, Πανεπιστήμια Greenwich, Coventry,  Birmingham (Λονδίνο) «Σκέψεις για την τουριστική- αθλητική αξιοποίηση στη Μαγνησία», Αντώνη Γκρέκα, Δρ. Ναυπηγό, Μηχανικό (Γαλλία/Νάντη) «Επιτυχημένα παραδείγματα θεματικών πάρκων στη Γαλλία», Αχιλλέα Παπαρσένο, Σύμβουλο Επικοινωνίας, πρώην Προϊστάμενο των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδος σε Ουάσιγκτον, Λονδίνο, Μελβούρνη και Γενεύη (Ζυρίχη) «Περιπατητικές διαδρομές: η εμπειρία της Ελβετίας», Μαίρη Μαργαρώνη, Φιλόλογο για την Ελληνική και την Γερμανική Γλώσσα, Κοινωνική Ανθρωπολόγο, Ειδική Παιδαγωγό, Επιστημονική Συνεργάτιδα του Κέντρου Έρευνας για τον αντισημιτισμό του Πολυτεχνείου του Βερολίνου (Βέλγιο/Λιέγη) «Τοπική λαϊκή παράδοση και τουρισμός: μια αμφίδρομη σχέση» και Πασχάλη  Παπαχριστόπουλο, Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγική, Προϊστάμενο  τμήματος στη Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πρόεδρο της διεθνούς ΜΚΟ «Ευρωπαίοι του Κόσμου» (Βρυξέλλες) «Μικρές, έξυπνες τακτικές από την Πορτογαλία για τον τουρισμό και το περιβάλλον».
Η αποφώνηση του συνεδρίου  θα γίνει από την Αντιδήμαρχο Βόλου Νατάσα Οικονόμου, και τον Απόστολο Ζουπανιώτη, Πρόεδρο του «Κοινού των Μαγνήτων», που αποτελούν και το προεδρείο των συνεδριάσεων του συνεδρίου. Στη  διάρκεια της εκδήλωσης στο φουαγιέ του Δημαρχείου θα εκτεθούν στερεοσκοπικές φωτογραφίες που έχουν σχέση με αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της περιοχής (λήψεις Ευσταθίου Ζαφραντζά).

Περιλήψεις εισηγήσεων α΄ κύκλου εργασιών
«Ενεργειακά ζητήματα στο Δήμο Βόλου»

1. Γιώργος Κομνηνάκης: Διευθυντής Προγραμματισμού και Ανάπτυξης της ΔΕΥΑΜΒ, χημικός μηχανικός και πρώην στέλεχος της ΔΕΥΑ Νέας Υόρκης. Στην εισήγησή του με θέμα «Έργα και Προοπτικές Αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από τη ΔΕΥΑΜΒ», θα αναφερθεί σε δράσεις της ΔΕΥΑΜΒ για την ενεργειακή αξιοποίηση του νερού μεταφοράς από πηγές του Πηλίου στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου μέσω υδροηλεκτρικού σταθμού, καθώς και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το βιοαέριο που παράγεται κατά τη διάρκεια επεξεργασίας της λυματολάσπης στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας λυμάτων.
2. Γεροβασίλης Γιώργος: Mέλος του ΤΕΕ Μαγνησίας, Γενικός Διευθυντής της RSEnergy Hellas Solartechnik, Πολιτικός Μηχανικός με σπουδές στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στην εισήγησή του με θέμα  «Φωτοβολταϊκά: Διέξοδος στον οικονομικό μεσαίωνα που διανύει η Μαγνησία», θα αναφερθεί στην κρίσιμη περίοδο που διανύει η Μαγνησία όπου η οικονομική δυσπραγία έχει «μουδιάσει» σχεδόν όλους τους επιχειρηματικούς τομείς. Σε αυτό το οικονομικά ασφυκτικό περιβάλλον ο τομέας της ενέργειας εξακολουθεί να προσφέρει ευνοϊκό έδαφος για κερδοφόρες επιχειρηματικές επενδύσεις, ενώ παράλληλα «ανοίγει» θέσεις εργασίας σε μία κοινωνία, η οποία πλέον μαστίζεται από την ανεργία. Ειδικά ο τομέας των φωτοβολταϊκών, ο οποίος έχει γνωρίσει ήδη πολύ μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή μιας νέας, υγιούς οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, γενικώς και της τοπικής κοινωνίας, ειδικώς.
3. Αχιλλέας Γ. Αδαμαντιάδης: Ο Ομότιμος Καθηγητής Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ενεργειακής Πολιτικής, Σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας στην εισήγησή του με θέμα «Ενεργειακές επιλογές για το Δήμο Βόλου» θα αναφερθεί στο απαραίτητο αγαθό της ενέργειας, αναγκαίο για την οικονομική δραστηριότητα, την παραγωγή, την ποιότητα της ζωής, και όλες σχεδόν τις καθημερινές εκδηλώσεις. Συνάμα, όμως, η ενέργεια παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα που γίνονται οξύτερα με την κάθε μέρα που περνάει, δηλαδή, το κόστος, την ανασφάλεια προμήθειας, και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και, κατά συνέπεια, την απειλή στην υγεία. Αν και τα προβλήματα αυτά μελετούνται και επιλύονται πιο αποτελεσματικά σε εθνικό επίπεδο, πολλές ενέργειες μπορούν να γίνουν σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, δηλαδή σε επίπεδο νομού ή δήμου, όπως στην προκειμένη περίπτωση. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, η ενέργεια πρέπει να εξετάζεται πάντα σε συνάρτηση και με το περιβάλλον και την υγεία του πληθυσμού μιας πόλης και αυτό προτείνεται να γίνει και στην παρούσα σύντομη ομιλία. Οι πιο προσιτές μορφές ενέργειας για το Δήμο Βόλου είναι, κατά τη γνώμη του, οι εξής: α) η ενεργειακή αξιοποίηση της λυματολάσπης, β) η αξιοποίηση του υδατικού δυναμικού των ορεινών πηγών και ρευμάτων, γ) η αιολική ενέργεια και δ) η ηλιακή ενέργεια, χωρίς να λησμονείται και η ενέργεια του φυσικού αερίου που έχει γίνει αφθονότερο τα τελευταία 2 με 3 χρόνια και η τιμή του έχει μειωθεί σημαντικά.
Με βάση τις εργασίες που έχει μελετήσει σαν τεχνικός σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Επιτροπής της Ευρωπαïκής Ένωσης, θα παρουσιάσει μερικές υποδείξεις για την περαιτέρω μελέτη και ανάπτυξη των πιο προσοδοφόρων από αυτές τις πηγές, ώστε και το κόστος της παραγομένης ενέργειας να είναι το ελάχιστο και πιο συμφέρον για τους καταναλωτές. Παράλληλα θα κάνει, βασισμένος σε διεθνείς πρακτικές και συμπεράσματα, και μερικές παρατηρήσεις για την ανάγκη μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας και για την ορθολογικότερη οργάνωση της κυκλοφορίας οχημάτων επειδή αυτά επηρεάζουν την κατανάλωση ενέργειας καθώς και την ποιότητα του αέρα μέσα στην πόλη και κατά συνέπεια και την υγεία των κατοίκων.

Περιλήψεις εισηγήσεων β΄ κύκλου εργασιών
«Πολιτισμός και Τουρισμός: Δυο έννοιες αλληλένδετες
στην υπηρεσία της ανάπτυξης »

1. Κερασία Μπαρτζιώκα: Η Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Δήμου Βόλου στην εισήγησή της με θέμα «Σχέδιο τουριστικής προβολής του Δήμου Βόλου: Όραμα και δράσεις» θα αναφερθεί στο όραμα που έχει ο Δήμος για την ανάπτυξη της περιοχής. Θα παρουσιάσει το Σχέδιο Μάρκετινγκ για τον Τουρισμό του Ενιαίου Δήμου Βόλου, τους στρατηγικούς στόχους για την τουριστική προβολή, το λογότυπο που προτείνεται, καθώς και τις σπουδαιότερες δράσεις και πρωτοβουλίες για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, την προβολή του αεροδρομίου και την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού.
2. Θεόδωρος Μεταξάς: Ο Λέκτορας Οικονομικής Ανάπτυξης του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο γνωστικό αντικείμενο ‘Οικονομική Ανάπτυξη’, στην ομιλία του με θέμα: «Η ταυτότητα, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και η εικόνα του Βόλου» θα συνδέσει την έννοια και τη σημασία της ταυτότητας των περιοχών με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτών και τη δημιουργία συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Η εισήγηση αναφέρεται επίσης σε ζητήματα στρατηγικού σχεδιασμού και χρησιμοποιώντας τη διεθνή και ευρωπαϊκή εμπειρία επιχειρεί να αναδείξει την εικόνα της πόλης του Βόλου, ως ένα ‘τελικό παραγόμενο αγαθό’, το οποίο μέσα από μια στρατηγικά σχεδιασμένη διαδικασία μάρκετινγκ, είναι δυνατόν να επιφέρει οφέλη συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. 
3. Κώστας Λεβέντης: Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων N.Μαγνησίας στην ομιλία του με θέμα «Η Μαγνησία: Τουριστικές προκλήσεις και δυνατότητες» θα εστιάσει στα εξής σημεία: Ο επιχειρηματίας-ξενοδόχος οφείλει να επενδύσει στον εκσυγχρονισμό της επιχείρησής του προκειμένου να ανταποκριθεί στο απαιτητικό προφίλ του σημερινού τουρίστα αλλά και να επιβιώσει από τον ανταγωνισμό (νέα εκσυγχρονισμένα καταλύματα, επιδοτήσεις παλαιών ξενοδοχείων για αναβάθμιση κτλ.). Το νέο διαμορφωμένο προφίλ τουρίστα αναζητά την ποιότητα στις υπηρεσίες που του παρέχονται στο εκάστοτε τουριστικό κατάλυμα. Η ποιότητα περιλαμβάνει τόσο κάποιες αναβαθμισμένες υπηρεσίες στο δωμάτιο ή τον κοινόχρηστο χώρο, καθώς και το πρωινό. Μοχλός ανάπτυξης για την περαιτέρω προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Μαγνησίας αποτελεί η ιδιωτική πρωτοβουλία και οι δράσεις της. Δράσεις αποτελούν οι υπηρεσίες εναλλακτικών μορφών τουρισμού και γενικότερα τρόποι ψυχαγωγίας του επισκέπτη της Μαγνησίας. Αξιοποίηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που ανήκουν σε Έλληνες της Διασποράς, προκειμένου να προβληθούν οι πολυάριθμες ομορφιές της Μαγνησίας. Ενημέρωση για τουριστικές επενδυτικές ευκαιρίες στη Μαγνησία, μπορούν να προσελκύσουν κεφάλαια Ελλήνων του εξωτερικού, πίσω στη χώρα μας, ειδικά αυτή την περίοδο που διανύουμε, καθώς η Ελλάδα ψάχνει κεφάλαια για την πραγματοποίηση επενδύσεων από ομογενείς που έχουν τη διάθεση και την οικονομική επιφάνεια να επενδύσουν στον τόπο μας. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση θα πρέπει οι επενδυτές να αισθανθούν και να διαπιστώσουν συγχρόνως ένα φιλικό περιβάλλον γρήγορο σε διαδικασίες και μέσα σ ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο τουλάχιστον 10 ετίας.
4. Βασιλική Αδρύμη-Σισμάνη - Δρ. Αρχαιολόγος: Η επίτιμη διευθύντρια του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών στην εισήγησή της με θέμα «Η αξιοποίηση των αρχαιολογικών μνημείων για την ανάπτυξη του τουρισμού στη Μαγνησία» θα αναπτύξει τα εξής σημεία:   Οι σύγχρονες αντιλήψεις αναγνωρίζουν την αλληλένδετη επίδραση πολιτισμού και τουρισμού και την ουσιαστική συμβολή τους στην ανάπτυξη ενός διαφοροποιημένου τουρισμού με αναγνωρίσιμο πρόσωπο στην κάθε περιοχή. Η μακραίωνη και πλούσια ιστορική παράδοση της Μαγνησίας επιβάλλει σήμερα την ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση των πολύ σημαντικών και διαχρονικών τοπικών αρχαιολογικών καταλοίπων που αντανακλούν τη σπουδαιότητα του ιστορικού μας παρελθόντος, το οποίο σε συνδυασμό και με την παρουσία των τοπικών φυσικών τοπίων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους αποτελούν ένα συνδυασμό πολύ ευνοϊκών παραγόντων για την ανάπτυξη ενός τοπικού πολιτιστικού τουρισμού. Ο πολιτισμός, στη δύσκολη εποχή που διανύουμε, αποτελεί μια μοναδική «ανανεώσιμη ενέργεια», που μπορεί να μας ωθήσει να επαναπροσδιορίσουμε το σήμερα και κατ’επέκταση το αύριο, αποτελώντας ένα ζωτικό παράγοντα της οικονομικής ανάπτυξης του τόπου και της χώρας μας.
5. Ο Κώστας Μαυρομμάτης: Μαθηματικός, Πρόεδρος της Εταιρίας  Αστρονομίας και Διαστήματος. Στην εισήγησή του με θέμα «Η 7η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής στο Βόλο το 2013» θα περιγράψει τις δράσεις της Εταιρείας: Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, εδώ και 17 χρόνια διεξάγει κάθε χρόνο τον Πανελλήνιο Μαθητικό διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής, σε 4 διαβαθμισμένες φάσεις. Οι 5 πρώτοι των διαγωνισμών αυτών αποτελούν την Ελληνική Ολυμπιακή Ομάδα, που συμμετέχει και διαγωνίζεται  στη Διεθνή Αστρονομική και Αστροφυσική Ολυμπιάδα, η οποία διεξάγεται κάθε χρόνο σε διαφορετικό κράτος. Πέρυσι έγινε στην Πολωνία, από όπου οι Έλληνες Μαθητές, απέσπασαν 2 μετάλλια και τρεις τιμητικές διακρίσεις. Εφέτος γίνεται στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Και του χρόνου από 27 Ιουλίου μέχρι 5 Αυγούστου θα γίνει στη χώρα μας. Η κατάκτηση αυτή επιτεύχθηκε τόσο με τις διαρκείς συμμετοχές της Ελλάδας σε όλες τις προηγούμενες Ολυμπιάδες, όσο και με τις συνεχείς κατακτήσεις μεταλλίων και τιμητικών διακρίσεων των μαθητών. Τον Ιούλιο – Αύγουστο του 2013, λοιπόν, η καρδιά των Αστρονομικών Ολυμπιάδων θα χτυπάει στην Ελλάδα και μάλιστα στον ωραίο μας Βόλο. Θα έρθουν εδώ περίπου 200 μαθητές από κάθε γωνιά της Γης με τους 80 περίπου καθηγητές τους και τους 100 περίπου συνοδούς (γονείς μαθητών, φίλους, γνωστούς και πολλούς τουρίστες), οι οποίοι θα κατακλύσουν το Βόλο και τη Μαγνησία γενικότερα, θα ανεβούν στο Πήλιο με το τραινάκι, θα κάνουν τη βόλτα τους στο Παγασητικό, θα φθάσουν μέχρι τον Όλυμπο, τα Μετέωρα το Ευγενίδειο Πλανητάριο και την Ακρόπολη. Για ολόκληρο το Πανελλήνιο τις ημέρες εκείνες ο Βόλος θα είναι στο επίκεντρο, οι τηλεοράσεις θα προβάλλουν τις Ολυμπιακές εκδηλώσεις, οι οποίες θα αποτελούν ένα σπουδαίο αντιστάθμισμα των ματαιωθέντων Μεσογειακών αγώνων. Στην  επιτυχία της Ολυμπιάδας αυτής θα συμβάλλουν πολλοί δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, ιδιαίτερα δε μπορούν να συμβάλλουν οι απόδημοι Μάγνητες, με την ποικιλία των μέσων τα οποία διαθέτουν, το πλήθος των τομέων τους οποίους επηρεάζουν και την παγκόσμια αίγλη του ελληνικού πνεύματος, που ακτινοβολούν.

Περιλήψεις των παρεμβάσεων-εισηγήσεων
μελών του «Κοινού των Μαγνήτων»

1. Γεώργιος Πετρόχειλος, BA, MSc, PhD: Καθηγητής Οικονομίας, Πανεπιστήμια Greenwich, Coventry,  Birmingham (Λονδίνο). Στην εισήγησή του «Σκέψεις για την τουριστική-αθλητική αξιοποίηση στη Μαγνησία», θα προτείνει τρόπους για την καλύτερη αξιοποίηση της υπάρχουσας πολιτιστικής - αθλητικής - τουριστικής υποδομής στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, με την μεγαλύτερη χρήση του αεροδρομίου Νέας Αγχιάλου και ενδεχόμενες προσθήκες άλλων εγκαταστάσεων. Επίσης θα τονίσει την αναγκαιότητα της  αναβάθμισης της όψης της πόλης.
2. Αντώνης Γκρέκας, Δρ. Ναυπηγός, Μηχανικός  (Ecole Nationale Supérieure de Mécanique της Νάντης/Γαλλία) στον τομέα της ναυτικής υδροδυναμικής. Στην εισήγησή του με θέμα «Δύο επιτυχημένα παραδείγματα θεματικών πάρκων στη Γαλλία» θα αναφερθεί στα ακόλουθα: Το πάρκο του Puy du fou στο νομό της Βαντέ γεννήθηκε το 1978 με τις ενέργειες του τότε εκλεγμένου νομάρχη. Η ιδέα ήταν να παρουσιαστούν ορισμένες πτυχές της ιστορίας του τόπου μέσω ενός υπερθεάματος. Κλειδί στην επιτυχία του πάρκου ήταν το ότι οι βασικοί καλλιτέχνες ήταν όλοι ντόπιοι και εθελοντές. Το ίδιο μοντέλο συνεχίζει με επιτυχία σήμερα όχι μόνο το υπερθέαμα αλλά και διάφορες άλλες ατραξιόν. Δείγμα της καλής οργάνωσης και του μάνατζμεντ είναι ότι το πάρκο διαθέτει πια τα δικά του σχολεία για να προετοιμάζει τους εθελοντές και τα ατελιέ που δημιουργούν τα ενδύματα. Δημιουργήθηκαν έτσι εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Το πάρκο Les Machines de l'Ile στη Νάντη άρχισε δειλά φτιάχνοντας όμορφες και καλλιτεχνικές μηχανές εμπνευσμένες από τα έργα του Ιουλίου Βέρν. Οι μηχανές που αντιπροσωπεύουν σχεδόν όλες ζώα αυξάνονται και πληθύνονται κάθε χρόνο. Χωρίς να είναι ο πρώτος σκοπός, το πάρκο αυτό έγινε τελικά ένα σύμβολο της πόλης της Νάντης, ο κόσμος έρχεται απ' όλη τη Γαλλία και το εξωτερικό να δει και να παίξει με τα φανταστικά ζώα. Κλειδί εδώ ήταν η θέληση του Δήμου, αυτό όμως που έδεσε τα πράγματα και δημιούργησε τη φήμη είναι η ποιότητα και η πρωτοτυπία των μηχανών. Ξεκινώντας από αυτού του είδους τις ιδέες βλέπουμε πως μπορούμε σταδιακά να ονειρευτούμε ένα θεματικό πάρκο και στη Μαγνησία. Οι χώροι δεν λείπουν: περίχωρα του Βόλου και του Παγασητικού, η λίμνη Κάρλα...Η ιστορία μας, η μυθολογία μας είναι γεμάτες από όμορφες και δυναμικές θεματικές: η Αργοναυτική Εκστρατεία και οι Κένταυροι βέβαια, ο Τάλως το μυθικό ρομπότ, η μηχανουργική πορεία του Βόλου κτλ.
3. Αχιλλέας Παπαρσένος,  π. προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδος σε Ουάσιγκτον, Λονδίνο, Μελβούρνη και Γενεύη (Ζυρίχη). Στην εισήγησή του με θέμα «Περιπατητικές διαδρομές η εμπειρία της Ελβετίας», θα αναφερθεί στη φυσική ομορφιά του Πηλίου και των ακτών του Παγασητικού, στο συνδυασμό βουνού και θάλασσας, στη γειτνίαση με τα νησιά των Σποράδων, στη μυθολογία  των Κενταύρων και της Αργοναυτικής Εκστρατείας, στους  αρχαιολογικούς χώρους του Σέσκλου και του Διμηνίου, που  προσφέρουν μοναδικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη ενός niche τουρισμού, που είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένος σε πολλές χώρες, όπως η Ελβετία. Πρόκειται για τον τουρισμό της πεζοπορίας και ορειβασίας, του hiking, που προσελκύει πολίτες υψηλού εισοδηματικού και μορφωτικού επιπέδου, προσφέροντας τους την ευκαιρία να γνωρίσουν  τις φυσικές ομορφιές μιάς περιοχής, τον πολιτισμό, την γαστρονομία και τα τοπικά προιόντα της. Αυτοί οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν με ένα επαγγελματικά σχεδιασμένο πρόγραμμα πεζοπορίας, που θα συνδέει διάφορα αξιοθέατα της Μαγνησίας. Για να είναι αποτελεσματικό ένα τέτοιο εγχείρημα, απαιτείται σοβαρή οργάνωση και η κατάλληλη προβολή στο εξωτερικό.
4. Πασχάλης Παπαχριστόπουλος, Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγική, Προϊστάμενος  τμήματος στη Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πρόεδρος της διεθνούς ΜΚΟ «Ευρωπαίοι του Κόσμου» (Βρυξέλλες). Θα παρουσιάσει την εισήγησή του με θέμα «Μικρές έξυπνες τακτικές από την Πορτογαλία για τον τουρισμό και το περιβάλλον» αναφερόμενος στα ζητήματα της διαχείρισης των αποτσίγαρων για καθαρές παραλίες, της διαχείρισης και ανακύκλωσης σκουπιδιών και στην προφύλαξη των δασικών εκτάσεων.
5. Μαίρη Μαργαρώνη, Φιλόλογος, Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Ειδική Παιδαγωγός, Επιστημονική Συνεργάτιδα του Κέντρου Αντισημιτικών Ερευνών στο Βερολίνο στη θέμα της Φιλόλογος, Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Ειδική Παιδαγωγός, Επιστημονική Συνεργάτιδα του Κέντρου Αντισημιτικών Ερευνών στο Βερολίνο. Στην εισήγησή της με θέμα «Τοπική λαϊκή παράδοση και τουρισμός: μια αμφίδρομη σχέση» θα μιλήσει για τις σημαντικές κοινωνικές αλλαγές και μετασχηματισμούς στις ταυτότητες του νη¬σιώτικου πληθυσμού της Σκιάθου με την εδραίωση του τουρισμού. Ο αγροτοκτηνοτροφικός και ναυτικός χαρακτήρας των επαγγελμάτων της προ-τουριστικής περιόδου, εξελίχτηκε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες σε επιχειρη¬ματικό-τουριστικό. Παρατηρήθηκαν αλλαγές στην παραδοσιακή οικογενειακή δομή και λειτουργία, όπως λ.χ. ο γεωγραφικός χωρισμός των μελών της και η ημινομαδικότητα της οικογένειας για επαγγελματικούς λόγους, η ανάδειξη και προώθηση της γυναικείας εργα-σίας. Τέλος, σημειώθηκε αποχρωματισμός της θρησκευτικής ταυτότη¬τας των κατοίκων του νησιού και μετάβαση από ένα θρησκευτικό σε ένα πιο κοσμικό μοντέλο πρόσληψης και εννοιοδότησης του κόσμου. Από την άλλη πλευρά, θα επισημανθούν σημεία όπως ο επαναπροσδιορισμός της παράδοσης μέσα από το τουριστικό γίγνεσθαι, η ενστάλαξη της κληρονομιάς και της παράδοσης με νέα νοήματα, ο αναστοχασμός, η ανάκτηση ξεχασμένων ενθυμήσεων και η αποκάλυψη ή η απόκρυψη του εαυτού. Γίνεται, έτσι, λόγος για εσκεμμένη ενίσχυση της προβολής της παραδοσιακής εθνικής χαρακτηρολογίας του σκιαθίτικου πληθυσμού με τις αξίες της φιλοξενίας και του κεφιού, παρά την συχνή ασυμβατότητά τους με την καθημερινή πραγματικότητα (λ.χ. πολύωρη εξαντλητική εργασία). Παρατηρείται, εσκεμμένη, «λαογραφοποίηση» του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού για οικονομικούς και πολιτισμικούς λόγους, όπου ο εθνικός ιστορικός χωροχρόνος ενσωματώνεται στην σκιαθίτικη τοπική κοινωνία. Τέλος, ανακατασκευάζονται και προωθούνται στοιχεία τοπικού χαρακτήρα, που προσδίδουν στο συγκεκριμένο νησί το στίγμα της ξεχωριστής και ιδιαίτερης παράδοσης, όπως στις περιπτώσεις της οικίας του Παπαδιαμάντη και της εικόνας της Παναγιάς Κουνίστρας. Έτσι, καθώς ο τουρισμός συνιστά ένα σημείο συνάντησης του τοπικού με το παγκόσμιο, μία «ζώνη επαφής» και ένα «χώρο συγκρότησης της ταυτότητας και διαχείρισης διαφορετικών πολιτισμικών παραδόσεων», γίνεται πεδίο αναδιαπραγμάτευσης της εαυτής ταυτότητας και επαναπροσδιορισμού των τοπικών παραδόσεων. Η «παράδοση» και το είδος του «εκμοντερνισμού» που επιφέρει ο τουρισμός, δεν είναι αμοιβαία αποκλειόμενες διαδικασίες. Αντίθετα, όπως διαπιστώνεται στην περίπτωση της Σκιάθου, που αποτελεί απλά και μόνο μία μελέτη περίπτωσης, δύνανται να προσαρμοστούν αμοιβαία. Ο «εκμοντερνισμός» δεν ταυτίζεται με την καταστροφή της «παράδοσης», ούτε η καταστροφή της «παράδοσης» θεωρείται ως προαπαιτούμενο του «εκμοντερνισμού». Υπό την έννοια αυτή, ο τουρισμός έχει την δυνατότητα να συμβάλει στην ανατροφοδότηση και ανασυγκρότηση της τοπικής ταυτότητας και παράδοσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: