Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Συνάντηση Π. Σκοτινιώτη - Κ. Καρτάλη για θέματα του Δήμου

Τον Δήμαρχο Βόλου κ. Πάνο Σκοτινιώτη επισκέφθηκε σήμερα ο πρώην βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστας Καρτάλης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν σημαντικά αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά θέματα και εκκρεμότητες της περιοχής, όπως η πορεία του Ρυθμιστικού Σχεδίου, η μελέτη για την Επέκταση και Αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Βόλου, οι εξελίξεις στο θέμα του λιμανιού και η αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ.
Για το Ρυθμιστικό Σχέδιο, ο κ. Σκοτινιώτης επισήμανε για μία ακόμη φορά την ανάγκη να προχωρήσει από το ΥΠΕΚΑ, χωρίς άλλη καθυστέρηση, η έγκριση του Ρυθμιστικού Σχεδίου που θα περιλαμβάνει και τροποποίηση των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου, ώστε μετά και από την υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος, να αποδεσμευτεί η διαδικασία για την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επί μακρόν οι εξελίξεις που αφορούν το λιμάνι του Βόλου, με τον Δήμαρχο να ενημερώνει αναλυτικά τον πρώην βουλευτή για τις θέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως ομόφωνα ψηφίστηκαν σε πρόσφατη συνεδρίαση, σχετικά με τη μελέτη του Προγραμματικού Σχεδιασμού Ανάπτυξης (master plan) Λιμένα Βόλου, αλλά και για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Δημοτική Αρχή αμέσως μόλις είδαν το φως της δημοσιότητας στοιχεία του σχεδίου «Ποσειδών», με το οποίο προτείνεται ως κύρια χρήση του λιμανιού του Βόλου η διακίνηση γενικού και χύδην φορτίου.
Οι κ.κ. Καρτάλης και Σκοτινιώτης συμφώνησαν ότι απαιτείται το θέμα του λιμανιού να γίνει υπόθεση όλης της πόλης και των θεσμικών της φορέων, οι οποίοι θα πρέπει να πάρουν σαφή θέση και να συντονίσουν τα βήματά τους το επόμενο διάστημα, προκειμένου να αποφευχθεί μια τέτοια αρνητική εξέλιξη, η οποία άλλωστε βρίσκεται σε αντίθεση με τις επιλογές που με καθολική συναίνεση έχουν γίνει στο πλαίσιο Ρυθμιστικού Σχεδίου. Παράλληλα, δε, να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη δυναμικότερη προώθηση του Βόλου ως προορισμού κρουαζιέρας και την υλοποίηση των περιβαλλοντικών όρων που προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση.
Ο κ. Καρτάλης μετέφερε στον Δήμαρχο Βόλου τη στήριξή του στις πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής για το σοβαρό αυτό θέμα και ζήτησε να έχει ενημέρωση για τα γενικότερα ζητήματα του Δήμου Βόλου, προκειμένου να συμβάλλει, στο βαθμό που έχει τη δυνατότητα, στην προώθησή τους.
Τέλος, ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τις προτάσεις του Δήμου Βόλου στο ΕΣΠΑ που αφορούν σημαντικές περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, όπως η πρόταση για τη βιοκλιματική ανάπλαση στο Παλαιό Λιμεναρχείο, η πρόταση για εξοικονόμηση ενέργειας με αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ιδιαίτερα ενεργοβόρες κτιριακές υποδομές του Δήμου, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του ΥΠΕΚΑ, η πρόταση για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στο 5ο Γυμνάσιο Βόλου και στα σχολεία που στεγάζονται στο συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού Λυκείου Νέας Ιωνίας, η πρόταση για δημιουργία πράσινων ταρατσών σε τρία δημοτικά κτίρια (2ο  Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας, 5ου -11ου Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας και κτίριο Σκενδεράνη) κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: