Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Ηλιοθερμικός σταθμός για δυο αθλητικές υποδομές του Δήμου Βόλου

Μια πρωτοποριακή παρέμβαση για εξοικονόμηση ενέργειας με αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ιδιαίτερα ενεργοβόρες κτιριακές υποδομές του, διεκδικεί ο Δήμος Βόλου με την κατάθεση πρότασης, προϋπολογισμού 800.000 €, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Τα κτίρια που καλύπτουν τις προδιαγραφές της σχετικής πρόσκλησης και επιλέχθηκαν για το σκοπό αυτό είναι το Κλειστό Κολυμβητήριο και το Κλειστό Γυμναστήριο της Νέας Ιωνίας.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η ίδια συμμετοχή του Δήμου, η οποία καλύπτει το 30% του προϋπολογισμού της επένδυσης, δηλαδή 240.000€, καθώς και η προμελέτη ενεργειακής αναβάθμισης των δημοτικών κτιρίων, όπου προτείνονται παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης κόστους – οφέλους, με την οποία τεκμηριώνεται η επιλογή των παρεμβάσεων.
Τόσο ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Φ.Λαμπρινίδης, όσο και ο Δ.Δερβένης, Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου (ΑΝ.Ε.ΒΟ. Α.Ε.), η οποία εκπόνησε την προμελέτη και ετοίμασε όλο τον φάκελο υποβολής, τόνισαν ότι η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής που με σχέδιο και συνέπεια υλοποιεί η Δημοτική Αρχή Βόλου για μείωση της ενεργειακής σπατάλης και προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και ανέλυσαν τα οφέλη που θα προκύψουν από τις παρεμβάσεις στη λειτουργία των συγκεκριμένων κτιρίων.
Σημειώνεται ότι επιλέγεται η πρωτοποριακή μέθοδος των ηλιακών  συλλεκτών, οι οποίοι προσδίδουν πλήρη αυτονομία και άμεση αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας και τη μετατροπή της σε θερμότητα, σε αντίθεση με τα φωτοβολταϊκά, όπου μεσολαβεί η παραγωγή και η αγοραπωλησία ηλεκτρικού ρεύματος με έναν άλλο ενδιάμεσο φορέα. Επιπλέον, ο συντελεστής απόδοσης των ηλιοθερμικών συστημάτων είναι σημαντικά μεγαλύτερος.    
Σύμφωνα με τη προμελέτη, η λειτουργία του ηλιοθερμικού σταθμού έκτασης 2,5 στεμμάτων, δίπλα από τις δύο αθλητικές υποδομές, καθώς και οι παρεμβάσεις στα κτίρια θα οδηγήσουν σε δραστική εξοικονόμηση ενέργειας πάνω από 25% σε σχέση με τη σημερινή κατανάλωση, φθάνοντας υπό ορισμένες συνθήκες έως και το 50%. Η απόσβεση της επένδυσης, σύμφωνα με τη μελέτη, θα γίνει περίπου σε 3-4 χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συμμετοχή του Δήμου στην επένδυση είναι περίπου ίση με την ετήσια δαπάνη για την κατανάλωση φυσικού αερίου στο κολυμβητήριο της Νέας Ιωνίας, για τη θέρμανση του νερού της πισίνας που αποτελεί και την πλέον ενεργοβόρα διαδικασία, αλλά και όλων των νερών χρήσης.
Η προμελέτη για τη «διερεύνηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε δημοτικά κτίρια» με σκοπό τη σύνταξη πρότασης για υποβολή στο Πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ, που εκπόνησε η ΑΝ.Ε.ΒΟ. Α.Ε., έπειτα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, αφορούσε:
-Τη συλλογή και επεξεργασία στοιχείων ως προς την υφιστάμενη ενεργειακή συμπεριφορά συγκεκριμένων κτιρίων του Δήμου
-Τη διερεύνηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε ενεργοβόρα κτίρια όπως ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού κελύφους, των Η/Μ εγκαταστάσεων, του συστήματος φυσικού - τεχνητού φωτισμού κ.α.
-Τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων στα κτίρια, με εκτίμηση του κόστους και της αναμενόμενης βελτίωσης ως προς την ενεργειακή συμπεριφορά και το κόστος ενεργειακής κατανάλωσης
-Τη σύνταξη πρότασης του Δήμου για χρηματοδότηση παρεμβάσεων στα επιλεγμένα κτίρια από το Πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ» σύμφωνα με τις προδιαγραφές της σχετικής πρόσκλησης του ΥΠΕΚΑ.
Τα κτίρια που καλύπτουν τις προδιαγραφές της πρόσκλησης και επιλέχθηκαν τελικά, όπως προαναφέρθηκε, είναι το Κλειστό Κολυμβητήριο και το Κλειστό Γυμναστήριο της Νέας Ιωνίας.
Για τα κτίρια αυτά η προμελέτη περιλαμβάνει τη βελτίωση των φωτιστικών λαμπτήρων και τον αυτοματισμό ελέγχου για τη βελτίωση της απόδοσης του συστήματος θέρμανσης και ψύξης, τη θερμομόνωση των δωμάτων και την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών κενού. Επιπλέον, για το κολυμβητήριο, η μελέτη περιλαμβάνει την θέρμανση όλων των νερών χρήσης, και της πισίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: