Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Ανοιχτά την Κυριακή τα ΚΑΠΗ Βόλου και Νέας Ιωνίας

Μέτρα για την προστασία των ευπαθών ομάδων από τον επικείμενο καύσωνα που αναμένεται το μεσημέρι της Κυριακής στην περιοχή του Βόλου παίρνει ο Δήμος Βόλου, μεριμνώντας για τη φιλοξενία τους στους χώρους των ΚΑΠΗ, οι οποίοι κλιματίζονται. Συγκεκριμένα θα παραμείνουν ανοικτά την Κυριακή 8 Ιουλίου 2012, από τις 9.00 το πρωί έως τις 9.00 το βράδυ, τα κεντρικά  ΚΑΠΗ Βόλου και Ν. Ιωνίας. Οι διευθύνσεις και τα στοιχεία επικοινωνίας είναι:
 ΚΑΠΗ ΒΟΛΟΥ  Κωνσταντά 147 με Δον Δαλεζίου (τηλ. 24210-70039)
 ΚΑΠΗ Ν. ΙΩΝΙΑΣ Καισαρείας με Ευφραιμίδου  (τηλ. 24210- 84337)
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΖΕΣΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ
Καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία οι ηλικιωμένοι γίνονται πιο ευάλωτοι σε θέματα υγείας λόγω της ζέστης, καθώς το σώμα τους δε δροσίζεται τόσο γρήγορα, όσο των νεότερων.
Ορισμένες φορές οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να μην αισθάνονται ζέστη όταν η θερμοκρασία είναι επικίνδυνα υψηλή, ενώ είναι λιγότερο πιθανό να αισθανθούν δίψα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι το σώμα τους έχει χάσει πολύ νερό, σημειώνει ο Πρόεδρος της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρίας, Dr. John B. Murphy.
Για να βοηθήσετε τους ηλικιωμένους να μείνουν ασφαλείς αυτό το καλοκαίρι προτείνουμε:
Μείνετε κοντά σε κλιματιστικό
Οι ανεμιστήρες δε δροσίζουν επαρκώς το σώμα κατά τη διάρκεια καύσωνα
Αποφύγετε: εκτεταμένη περίοδο έκθεσης στον ήλιο, να περπατάτε μεγάλες αποστάσεις, να σηκώνετε βαριά αντικείμενα ή άλλες κοπιαστικές ασχολίες.
Να πίνετε πολύ νερό και άλλα ποτά χωρίς αλκοόλ ή καφεΐνη. Αν τα ούρα κάποιου έχουν χρώμα κίτρινο ανοικτό, τότε υπάρχει αρκετό νερό στον οργανισμό, αλλά αν έχουν πιο σκούρο χρώμα, το σώμα χρειάζεται περισσότερο νερό.
Κάντε δροσερά ντους
Φορέστε ελαφριά, ανοιχτόχρωμα και άνετα ρούχα και καπέλο.
Κοινά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη ζέστη:
  • Αφυδάτωση. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αδυναμία, πονοκέφαλο, μυϊκές κράμπες, ζάλη, σύγχυση και λιποθυμία
  • Θερμοπληξία. Θερμοκρασία σώματος 39,5 βαθμών και άνω. Ερυθρό, ζεστό και ξηρό δέρμα. Ταχυπαλμία, πονοκέφαλο, ζάλη, ναυτία ή εμετό, σύγχυση και λιποθυμία.
  • Οξεία θερμοπληξία. Έντονη εφίδρωση ή καθόλου εφίδρωση, μυϊκές κράμπες, κούραση, αδυναμία, χλομάδα, κρύο ή υγρό δέρμα, ζάλη, πονοκέφαλο, ναυτία ή εμετό και λιποθυμία. 
ΠΗΓΗ: www.iatronet.gr
Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (καρδιοπάθειες,  πνευμονοπάθειες κ.λ.π) θα πρέπει να συμβουλευτούν το θεράποντα ιατρό τους για εφαρμογή ειδικών οδηγιών. Συμβουλή γιατρού πρέπει να ζητήσουν και όσοι παίρνουν φάρμακα για το αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, καθώς μερικά έχουν την ιδιότητα ν’ αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.

             


  

Δεν υπάρχουν σχόλια: