Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Σημαντικά τα συμπεράσματα του Συνεδρίου του Δήμου Βόλου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη Τουρισμού

Ιδιαίτερα σημαντικά, στην κατεύθυνση αξιοποίησης καλώς πρακτικών για την ανάπτυξη του οικολογικού και πολιτιστικού τουρισμού, είναι τα συμπεράσματα του Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα τη Βιώσιμη Ανάπτυξη Τουρισμού στην “Ευρώπη για τους Πολίτες” (Sustainable Development of Tourism in “Europe for Citizens”), που διοργάνωσε ο Δήμος Βόλου την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012, στο πλαίσιο του έργου SECRET: «Βιώσιμος, Οικολογικός-Πολιτιστικός & Υπεύθυνος Ευρωπαϊκός Τουρισμός» (Sustainable, Eco-Cultural & Responsible European Tourism), στο πρόγραμμα «Ευρώπη για τους Πολίτες».
Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι των πέντε Δήμων του εταιρικού σχήματος Βόλου-Ελλάδα, Πάφου-Κύπρος, Λιμπάζι-Λετονία, Μπιργκού-Μάλτα και Μπρέζνο-Σλοβακία. Ο επικεφαλής εταίρος Δήμος Βόλου εκπροσωπήθηκε από το Δήμαρχο, κ. Πάνο Σκοτινιώτη, ο οποίος κήρυξε την έναρξη του Συνεδρίου, καθώς και από τον Αντιδήμαρχο Αγριάς-Αρτέμιδας, κ. Νίκο Στόικο. Το Συνέδριο άρχισε με την προβολή βίντεο-ντοκιμαντέρ για τον βιώσιμο, οικολογικό-πολιτιστικό και υπεύθυνο ευρωπαϊκό τουρισμό και για τις πέντε περιοχές των εταίρων, σε σκηνοθεσία Γιώργου Λάγδαρη και παραγωγής Δήμου Βόλου.
Ο κ.Σκοτινιώτης, στο χαιρετισμό του, αφού καλωσόρισε τους εταίρους και εξήρε την καλή συνεργασία με τον Δήμο Βόλου όλο το προηγούμενο διάστημα, τόνισε με το Συνέδριο αυτό ανοίγει ένας νέος κύκλος αξιοποίησης των καλών πρακτικών, που θα ενισχύσουν τις πολιτικές μας για τη στήριξη του τουρισμού». Εκ μέρους του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, παρέστη ο κ. Κώστας Χαλέβας, περιφερειακός σύμβουλος και Πρόεδρος της ΕΚΠΟΛ, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό και εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτιστικού Τουρισμού ECTN, στο Δ.Σ. του οποίου είναι μέλος. Από το Δήμο Βόλου συμμετείχε επίσης η Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Οικονομικών, Προγραμματισμού και Νέων Τεχνολογιών, κ. Νατάσα Οικονόμου και ο σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Βόλου, κ. Νίκος Ντόκος.
Στην αρχή παρουσιάστηκαν οι δράσεις, τα αποτελέσματα και η παρακαταθήκη του έργου SECRET από τον συντονιστή του έργου, κ. Μάνο Βουγιούκα, ο οποίος αναφέρθηκε στις προηγούμενες εκδηλώσεις του έργου στο Λίμπαζι (σεμινάριο οικοτουρισμού), Μπρέζνο (σεμινάριο υπεύθυνου τουρισμού), Πάφο (εκπαιδευτική περιήγηση) και Μπιργκού (έκθεση) και τόνισε τον τίτλο του Συνεδρίου σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών.
Έπειτα, ο Δήμαρχος Μπιργκού Μάλτας, κ. Τζον Μπόξαλ, στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε, με την ολοκλήρωση του έργου SECRET –το οποίο βέβαια θεωρώ ότι θα έχει και συνέχεια στο μέλλον- είναι να συμμετέχουμε σε τέτοιου είδους προσπάθειες, να αφήσουμε  πίσω μας το παρελθόν και να κοιτάξουμε στο μέλλον της ανάπτυξης με αισιοδοξία». Εκ μέρους του Δήμου Πάφου της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, κ. Λάζαρος Ομήρου, σημείωσε ότι η συμμετοχή της Πάφου στο Πρόγραμμα SECRET, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα σημαντικό και ιδιαίτερα αξιόλογο γεγονός όχι μόνο γιατί το έργο έχει ως βασικό στόχο την ανάδειξη και προβολή του τουριστικού προϊόντος στις περιοχές όλων των Δήμων που λαμβάνουν μέρος σε αυτό, αλλά και γιατί μέσα από τις συναντήσεις που έγιναν, δόθηκε η δυνατότητα της άμεσης και προσωπικής επαφής μεταξύ ευρωπαίων πολιτών, ενισχύοντας έτσι το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της δημιουργίας μιας μεγάλης και δίκαιης Ευρώπης.
Η πρώτη συνεδρία έκλεισε με τον κ. Άλαν Βελλά, Επισκέπτη Καθηγητή του Πανεπιστημίου Σορβόννης, τέως Εθνικό Εμπειρογνώμων της Μονάδας Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, ο οποίος παρουσίασε την Πολιτική Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού CALYPSO και την Ανακοίνωση για την «Ευρώπη, ο πρώτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο – ένα νέο πλαίσιο πολιτικής για τον ευρωπαϊκό τουρισμό».
Στη δεύτερη συνεδρία παρουσιάστηκαν θέματα Οικοτουρισμού και Φυσικής Κληρονομιάς από την κα Ίλζε Μιλλέρε του Δήμου Λίμπαζι Λετονίας, η Κληρονομιά του Μπιργκού, από την κα Μόιρα Αζοπάρντι του Δήμου Μπιργκού Μάλτας και το οικο-πολιτιστικό απόθεμα του Δήμου Μπρέζνο από την κα Ντάνα Κμέτοβα, διευθύντρια του γραφείου Δημάρχου Μπρέζνο Σλοβακίας.
Έπειτα, ο κ. Γιώργος Σοφοκλέους, δημοτικός σύμβουλος Πάφου, υπογράμμισε ότι ο Δήμος Πάφου έχει θέσει τον τουρισμό στο επίκεντρο της πολιτικής του με βασικούς άξονες την προβολή και ανάδειξη του τουριστικού μας  προϊόντος, τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία και τον εμπλουτισμό του φυσικού περιβάλλοντος και τη διατήρηση της ποιότητας ζωής, ενώ στη συνέχεια ο κ. Γιάννης Άνθης, μέλος της Ομάδας Έργου του Pafos 2017 και Γραμματέας της αρμόδιας Δημοτικής Επιτροπής, παρουσίασε αναλυτικά το μεγαλόπνοο και φιλόδοξο στόχο που έχει θέσει η Πάφος στη σύγχρονη ιστορία της: Να διεκδικήσει και να λάβει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017, με τίτλο «Πάφος: ένα βήμα από το όνειρο - Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2017».
Η κ. Σ.Μπαρτζιώκα, Πρόεδρος Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Βόλου έκανε, στη συνέχεια, την παρουσίαση: «Βόλος: Πολιτισμός και Τουρισμός», ενώ η κ.Ιέβα Τρέια – Μωραΐτης, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Τουριστικού Συνδέσμου Βίντζεμε Λετονίας, παρουσίασε το έργο “Πολιτισμός & Κληρονομιά ως προστιθέμενη αξία στις περιφερειακές πολιτικές για την αειφορεία του τουρισμού” CHARTS του προγράμματος INTERREG IVC».
Στο κλείσιμο του Συνεδρίου οι αιρετοί εκπρόσωποι των πέντε εταίρων Δήμων συνυπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας, στο οποίο αναφέρονται τα εξής:
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι αμοιβαίες ανταλλαγές στον οικολογικό-πολιτιστικό και βιώσιμο τουρισμό ανάμεσα στις παραπάνω τοπικές αρχές έχουν θέσει τα θεμέλια για περαιτέρω συνεργασία ως ‘Δίκτυο Προορισμών Βιώσιμου Οικολογικού Πολιτιστικού και Υπεύθυνου Ευρωπαϊκού Τουρισμού’ σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις Ανακοινώσεις για την Αειφορεία του Τουρισμού και πρωτοβουλίες όπως η Χάρτα για Βιώσιμο και Υπεύθυνο Τουρισμό, το Ευρωπαϊκό Σήμα Ποιότητας Τουρισμού, το Σήμα Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς, οι Πολιτιστικές Διαδρομές, ο Κοινωνικός Τουρισμός, κλπ, τα οποία έχουν υιοθετηθεί από όλους τους εταίρους του έργου SECRET: συμφωνείται ότι οι ανωτέρω πέντε Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Βόλου, Μπρέζνο, Μπιργκού, Λίμπαζι και Πάφου, θα ενδυναμώσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους επιδιώκοντας μια ενεργή και καρποφόρα σχέση αδελφοποίησης.  Τα πέντε μέρη δύνανται να δραστηριοποιηθούν στα ακόλουθα πεδία συνεργασίας:
- Να αναλάβουν ανταλλαγές για την ανάπτυξη και προβολή του βιώσιμου τουρισμού
- Να ενθαρρύνουν τις ανταλλαγές μεταξύ μελών αντίστοιχων κοινοτήτων
- Να αναζητήσουν στήριξη από προγράμματα, ταμεία και πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
 Την επόμενη ημέρα, Σάββατο 30 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική περιήγηση των εταίρων, η οποία περιλάμβανε επισκέψεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθανασάκειο, στο Κέντρο Τουριστικής Προβολής Volos Info, στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα, στην Αργώ, στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Ιστορίας Πηλίου της Μακρυνίτσας, ενώ το πρόγραμμα έκλεισε με μεσημεριανό γεύμα στην Πορταριά.
Όλες οι εργασίες του Συνεδρίου και της εκπαιδευτικής περιήγησης έχουν βιντεοσκοπηθεί και θα παραχθούν σε dvd που θα αποτελέσουν ψηφιακά πρακτικά του Συνεδρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: