Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Π.Σκοτινιώτης: Να υπάρξει αποφασιστική πάταξη του παρεμπορίου στην «πηγή» του

Την ανάγκη να υπάρξει πλέον, άμεσα, ολοκληρωμένο σχέδιο για την αποφασιστική πάταξη του παρεμπορίου στην «πηγή» του, πριν το πρόβλημα πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, θέτει ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης, σε επιστολή του προς τον Διευθυντή της Π.Δ. Θεσσαλίας του ΣΔΟΕ κ. Απ.Τάνα και τον Αστυνομικό Διευθυντή Μαγνησίας κ. Δ.Κατσίκα, δέκα μήνες μετά την κοινή προσπάθεια περιορισμού του προβλήματος μέσα από τακτικούς ελέγχους μικτών κλιμακίων, χωρίς όμως τα επιθυμητά αποτελέσματα.
 «Είναι πλέον φανερό», αναφέρει χαρακτηριστικά κ. Σκοτινιώτης, «ότι δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος δεν μπορεί να υπάρξει αν, παράλληλα με τη δράση του μικτού κλιμακίου, δεν υπάρξει και οργανωμένη επιχείρηση για τον εντοπισμό των πηγών του παρεμπορίου, δηλαδή των αποθηκευτικών χώρων στους οποίους αποθηκεύονται τα προϊόντα, καθώς και των κεντρικών διακινητών τους».
Όπως είναι γνωστό, στις 5 Σεπτεμβρίου 2011, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Βόλου, συγκλήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο, προκειμένου να αποφασιστεί η συντονισμένη δράση όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Στη σύσκεψη συμμετείχαν   εκπρόσωποι του ΣΔΟΕ, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, του Λιμεναρχείου, του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου – Νέας Ιωνίας, του Συλλόγου Ένδυσης – Υπόδησης Λαϊκών Αγορών, του Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών και του Συλλόγου Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών.  Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η συγκρότηση μικτών κλιμακίων (Δημοτική Αστυνομία, ΕΛΑΣ,  Λιμενική Αστυνομία, ΣΔΟΕ), προκειμένου να διενεργούν τακτικούς ελέγχους, τα αποτελέσματα των οποίων ανακοινώνονται κάθε μήνα.
    Πράγματι η απόφαση αυτή τηρήθηκε, τα μικτά κλιμάκια (στις περισσότερες περιπτώσεις συμμετέχουν στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας και, κατά περίπτωση, της Λιμενικής Αστυνομίας και της ΕΛΑΣ)  διενεργούν σχεδόν καθημερινούς ελέγχους, γίνονται κατασχέσεις και τα αποτελέσματα ανακοινώνονται από τον Δήμο κάθε μήνα.
«Ωστόσο», τονίζει στην επιστολή του ο κ. Σκοτινιώτης, «παρά τα όποια βήματα έχουν γίνει, το παρεμπόριο συνεχίζει να βρίσκεται σε  άνθηση και να αποτελεί μεγάλη μάστιγα για την τοπική αγορά. Η εμπειρία αυτών των μηνών έδειξε πως όσοι έλεγχοι κι αν γίνουν και όσες ποσότητες κι αν κατασχεθούν, το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται, αφού σε ελάχιστη ώρα το κατασχεθέν εμπόρευμα αναπληρώνεται».
Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμαρχος Βόλου προτείνει να υπάρξει, άμεσα, ολοκληρωμένο σχέδιο για την  αποφασιστική πάταξη του παρεμπορίου στην «πηγή» του, σημειώνοντας ότι είναι γνωστές οι δυσκολίες του εγχειρήματος, αλλά επιβάλλεται να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση, διαβεβαιώνει ότι ο Δήμος και η Δημοτική Αστυνομία θα συνδράμουν το έργο των αρμοδίων υπηρεσιών σε ό,τι ζητηθεί, εκφράζοντας την πεποίθηση πως θα υπάρξει και η αναγκαία για την επιτυχία της προσπάθειας στήριξη των συμπολιτών μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: