Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Έλεγχοι της Πολεοδομίας σε πολυκαταστήματα

Εκτεταμένους ελέγχους σε όλα τα μεγάλα καταστήματα εντός του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν διαθέτουν τις απαιτούμενες θέσεις στάθμευσης, ξεκίνησε η Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Βόλου. Πιο συγκεκριμένα, με έγγραφό του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες (από 16 Μαΐου) ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Ποιότητας Ζωής κ. Ν. Μόσχος είχε ζητήσει να προβούν αυτεπάγγελτα σε εκτεταμένους ελέγχους όλων των μεγάλων καταστημάτων (πολυκαταστήματα, υπεραγορές, super market), για τα οποία έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια την τελευταία 5ετία, προκειμένου να ελεγχθεί και να ταυτιστεί η πραγματική κατάσταση των κτισμάτων με τα στοιχεία της άδειας για το καθένα από αυτά. Ιδιαιτέρως δε να ελεγχθούν οι θέσεις στάθμευσης, ο αριθμός, η δέσμευση και η θέση αυτών.
Είχε ζητήσει, μάλιστα, ο έλεγχος να έχει ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα 40 ημερών. Ήδη η υπηρεσία της Πολεοδομίας ολοκλήρωσε ελέγχους σε 20 τέτοια πολυκαταστήματα, super market στην περιοχή του Βόλου. Στις περισσότερες περιπτώσεις η πραγματική κατάσταση ήταν σύμφωνη με τις άδειες τις οποίες έχουν εκδώσει. Σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις εντοπίστηκαν αυθαίρετες κατασκευές, για τις οποίες θα κινηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία. Σε άλλες τρεις περιπτώσεις μεγάλων πολυκαταστημάτων στο κέντρο του Βόλου, διαπιστώθηκε να έχουν θέσεις στάθμευσης σε ορόφους, οι οποίοι ωστόσο είναι αποκλεισμένοι για το κοινό ή χρησιμοποιούνται για άλλη χρήση από αυτή για την οποία έχουν δεσμευθεί. Στις περιπτώσεις αυτές θα χορηγηθεί προθεσμία μιας εβδομάδας στους ιδιοκτήτες, προκειμένου να άρουν τον οποιοδήποτε αποκλεισμό και να δώσουν τις θέσεις στάθμευσης για χρήση στο κοινό, που επισκέπτεται τα συγκεκριμένα καταστήματα. Σε διαφορετική περίπτωση θα ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες ενέργειες.  
Οι έλεγχοι, σύμφωνα με τον κ. Μόσχο, γίνονται στο πλαίσιο της αρχής της ισότητας και της νομιμότητας, της χρηστής διοίκησης, της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών, της διαφάνειας και της φανερούς δράσης της Διοίκησης, καθώς κατά το δημόσιο διάλογο που προηγήθηκε τους τελευταίους μήνες, για τα θέματα αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού προβλήματος και των κοινοχρήστων χώρων, ο ίδιος έγινε αποδέκτης πολλών διαμαρτυριών, παραπόνων και επιφυλάξεων σε σχέση με πολυκαταστήματα και υπεραγορές στο κέντρο της πόλης, τα οποία δεν διαθέτουν χώρους στάθμευσης, παρά τα αντιθέτως προβλεπόμενα στην πολεοδομική νομοθεσία.



Δεν υπάρχουν σχόλια: