Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Με όραμα και σχέδιο για το μέλλον το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου Βόλου

Τo σχέδιο Α΄ Φάσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Βόλου, το οποίο αφορά τον στρατηγικό σχεδιασμό και βρίσκεται σε τελική φάση επεξεργασίας, συζητήθηκε κατά τη διάρκεια διευρυμένης συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Βόλου. Με το Επιχειρησιακό Σχέδιο καθορίζονται οι στρατηγικοί στόχοι, οι προτεραιότητες της τοπικής ανάπτυξης, καθώς και η οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων, με παράλληλη εξειδίκευση των δράσεων της τριετίας για την επίτευξη των στόχων αυτών.
Ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης τόνισε ότι το πρώτο Επιχειρησιακό Σχέδιο του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου συντάσσεται σε μια εποχή όπου στην κοινωνία κυριαρχεί η ανησυχία και η αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας και όπου τα κοινωνικά προβλήματα παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Βόλου διατυπώνει, μέσα από το Επιχειρησιακό του Σχέδιο, ολοκληρωμένο πλαίσιο με όραμα και σχέδιο για το νέο ιστορικό κύκλο βιώσιμης ανάπτυξης που έχει ανάγκη ο Καλλικρατικός Δήμος Βόλου.
Η Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Οικονομικών, Προγραμματισμού και Νέων Τεχνολογιών, κ. Νατάσα Οικονόμου, παρουσίασε τις διαδικασίες που προβλέπονται από το Υπουργείο Εσωτερικών για την έγκριση του Επιχειρησιακού από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας έως 30.9.2012, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να εισαχθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά τα μέσα Αυγούστου, ώστε αμέσως μετά να τεθεί για συζήτηση και Γνωμοδότηση και στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Βόλου.
Όπως τόνισε η κ.Οικονόμου, επιδίωξη της Δημοτικής Αρχής είναι να γίνει ένας διάλογος επί της ουσίας, με ευρύτατη κοινωνική συμμετοχή, ώστε να διατυπωθεί κάθε άποψη και πρόταση για το μέλλον της πόλης και όχι να ακολουθηθούν απλά οι προβλεπόμενες τυπικές διαδικασίες. Η προσπάθεια που γίνεται είναι να διαμορφωθεί ένα ρεαλιστικό Σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής και δεν θα κρατά την πόλη «φυλακισμένη» σε σχεδιασμούς και  επιλογές άλλων εποχών.
Το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου Βόλου εκπονείται με ευθύνη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και συμμετοχή υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου, των Νομικών του Προσώπων και της ΑΝΕΒΟ. Η Α΄ Φάση που αφορά το Στρατηγικό Σχέδιο και παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Προγραμματισμού Στ. Νικηφόρου, περιλαμβάνει περιγραφή των βασικών χαρακτηριστικών του Δήμου ανά Δημοτική Ενότητα, καθώς επίσης καταγραφή αξόνων, μέτρων και βασικών στόχων, που καθορίζουν το όραμα και τη στρατηγική του Δήμου για την περίοδο 2012-2014. Το Επιχειρησιακό, αντίστοιχα, περιλαμβάνει τις δράσεις παραπέμποντας σε υφιστάμενες πήγες χρηματοδότησης.
Όπως τόνισε ο κ. Σκοτινιώτης, με την εκπόνηση του Επιχειρησιακού ξεκινάει ουσιαστικά η προετοιμασία του Δήμου Βόλου για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2021, προκειμένου να διεκδικήσει πλέον τη χρηματοδότηση ολοκληρωμένων αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών σχεδίων, στηριζόμενος κατά κύριο λόγο στις δικές τους δυνάμεις.
       
   

Δεν υπάρχουν σχόλια: