Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Ξεκινούν τη Δευτέρα 30 Ιουλίου τα «Θεοφίλεια» 2012

Με τη θεατρική παράσταση «Υπάρχει και Φιλότιμο» από τη θεατρική ομάδα «ΘΡΥΑΛΙΔΑ» ξεκινούν στις 30 Ιουλίου 2012 οι εκδηλώσεις «Θεοφίλεια 2012» στον Άγιο Ονούφριο. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Αρχοντικό Ζαφειρίου, όπου θα δοθεί και η συνέχεια του προγράμματος, την 1η Αυγούστου, με το Θανάση Δραγάνη και τους συνεργάτες του σε μία λαϊκή μουσική βραδιά. Τα «Θεοφίλεια», ο θεσμός που μετρά πλέον 20 χρόνια παρουσίας στην πολιτιστική ζωή της περιοχής του πρώην Δήμου Ιωλκού, ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Οργανισμού του πρώην Δήμου και συνεχίζουν την πορεία τους στο πλαίσιο του ενιαίου Δήμου Βόλου.
Τα «Θεοφίλεια» εστιάζουν στη Μουσική, το Θέατρο, τα Εικαστικά, ενώ προσεγγίζεται πλέον με επιτυχία και ο χώρος του κινηματογράφου. Για τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων αξιοποιούνται χώροι όπως το Αρχοντικό Ζαφειρίου, οι γραφικές πλατείες της περιοχής – Πλατεία «Παναγίας» στον Άνω Βόλο, Πλατεία Αγίου Ονουφρίου, «Πλατανάκια» Ανακασιάς, Λόφος Αγίας Ειρήνης και άλλες τοποθεσίες στις οποίες φυσικό και δομημένο περιβάλλον εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Στον ατμοσφαιρικό χώρο του Αρχοντικού Ζαφειρίου πραγματοποιούνται εκθέσεις ντόπιων καλλιτεχνών, ενώ στο ίδιο χώρο φιλοξενείται η έκθεση των αυτοδίδακτων ζωγράφων που έχει μετεξελιχθεί σε θεσμό τα τελευταία χρόνια λόγω της αθρόας συμμετοχής καλλιτεχνών και κοινού.
Για το 2012, τα «Θεοφίλεια» πραγματοποιούνται με τη συνεργασία των: Δήμου Βόλου, Αντιδημαρχίας Πορταριάς – Ιωλκού και Μακρινίτσας, του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ, των Τοπικών Κοινοτήτων και με τη στήριξη του Κέντρου Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «Ιωλκός».

Εκδηλώσεις διημέρου 30/7 – 1/8/2012

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012, Αρχοντικό Ζαφειρίου, ώρα έναρξης 9,30μ.μ.
«Υπάρχει και Φιλότιμο» των Α. Σακελλάριου – Χ. Γιαννακόπουλου από την Ερασιτεχνική  Θεατρική Ομάδα Βόλου «ΘΡΥΑΛΛΙΔΑ».
Ώρα έναρξης : 21,30 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Η γνωστή ελληνική κωμωδία με τον υπουργό «Μαυρογυαλούρο», ο οποίος ανακαλύπτει τις ρεμούλες και τις απάτες του ιδιαιτέρου του και του κομματάρχη της εκλογικής του περιφέρειας. Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο και η επιτυχία του ήταν τόσο μεγάλη που αμέσως μετά έγινε κινηματογραφική ταινία, κάνοντας διάσημο τον περίφημο «ΜΑΥΡΟΓΥΑΛΟΥΡΟ».
Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Στέφανος Λάππας, Σκηνικά: Σοφία Μανούσου και Απόστολος Μανούσος, Ενδυματολόγος: Τάνια Τσάκα, Πρόσθετοι Διάλογοι: Κωνσταντίνος Μπαμπίλας. Παίζουν με σειρά εμφάνισης:
Στέφανος Λάππας, Έλλη Σκοπελίτη, Ελευθερία Σαββάκη, Μαλαμίτσα Λιθαδιώτη, Διονύσης Μπάλλας, Σοφία Μανούσου, Λάζαρος Γιούλας, Δημήτρης Χατζηκωτούλας, Αλέξιος Λόλας, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Ειρήνη Σταματάκη, Φάνης Αλεξανδρής, Δημήτρης Γκιουλάκης, Γιώργος Σατάσης.

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012, Αρχοντικό Ζαφειρίου, ώρα έναρξης 9,30μ.μ.
Μουσική Βραδιά με το Θανάση Δραγάνη και τους συνεργάτες του
Στη φετινή εκδήλωση που διοργανώνουν ο Δήμος Βόλου σε συνεργασία με τη δημοτική ενότητα και το Κέντρο Πολιτισμού και Παρέμβασης «Ιωλκός», θα πραγματοποιηθεί λαϊκή βραδιά με ρεμπέτικα και σμυρναίικα τραγούδια,  με ορχήστρα αποτελούμενη από ταλαντούχους βολιώτες μουσικούς και συγκεκριμένα με τους: Στράτο Μεγκέ (τραγούδι – κρουστά), Ελεάνα Βαρελά (τραγούδι), Ζήση Γεωργαλιό (κανονάκι), Θανάση Δραγάνη (Ούτι, Λαούτο, Ταμπουρά), Νίκο Μούτσελο (Κρουστά, ΚΑΒΑΛΙ).
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ιστορικό του θεσμού «Θεοφίλεια»
Την δεκαετία του ’70 ξεκίνησαν για πρώτη φορά τα «Θεοφίλεια» με ην πρωτοβουλία του τότε Πολιτιστικού Συλλόγου τη  Ανακασιάς. Διάφορες όμως συγκυρίες  συνετέλεσαν στο να  διακοπούν για κάποια χρόνια, έτσι με την δημιουργία του Δήμου Ιωλκού το 1990  (Καποδίστριας) , από τις πρώτες προτεραιότητες που έθεσε η τότε Δημοτική  Αρχή  ήταν η επαναφορά των «ΘΕΟΦΙΛΕΙΩΝ».
Το  καλοκαίρι του΄ 93 ξεκινούν δειλά – δειλά να διοργανώνονται κάποιες εκδηλώσεις τις οποίες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θέρμη αγκάλιασαν οι δημότες , διότι ήταν άλλωστε κάτι που έλειπε τα τελευταία χρόνια.
Χρόνο με τον χρόνο οι εκδηλώσεις πλήθαιναν  και οι συνεργασίες τόσο με τους τοπικούς φορείς , όσο  και με φορείς του πολιτισμού πανελλαδικά διευρύνονταν, αλλά στόχος των «ΘΕΟΦΙΛΕΙΩΝ» δεν ήταν μόνο η παρουσίαση ξένων καλλιτεχνικών σχημάτων, αλλά κυρίως ήταν η ανάδειξη του ντόπιου πολιτιστικού προϊόντος με την συμμετοχή στις εκδηλώσεις, τόσο των χορευτικών ομάδων του Δήμου , όσο και της χορωδίας.
Είναι γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια τα «ΘΕΟΦΙΛΕΙΑ» έδωσαν το δικό τους στίγμα  και τη δική τους παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής, με μια σειρά ποιοτικών εκδηλώσεων, με στόχο πάντα τόσο την ανάδειξη της περιοχής  και παράλληλα να δώσει την ευκαιρία στους δημότες  της Ιωλκού, να γνωρίσουν και να αγαπήσουν ακόμα περισσότερο, το θέατρο τη μουσική και γενικότερα τη καλλιτεχνική δημιουργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: