Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Διεθνές Συνέδριο στο Βόλο με θέμα τη Βιώσιμη Ανάπτυξη Τουρισμού

Η Βιώσιμη Ανάπτυξη Τουρισμού στην “Ευρώπη για τους Πολίτες” (Sustainable Development of Tourism in “Europe for Citizens”) είναι το θέμα Διεθνούς Συνεδρίου που διοργανώνει ο Δήμος Βόλου, στο πλαίσιο του έργου SECRET: «Βιώσιμος, Οικολογικός-Πολιτιστικός&Υπεύθυνος Ευρωπαϊκός Τουρισμός», του προγράμματος «Ευρώπη για τους Πολίτες». Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ Βόλου, αύριο Παρασκευή 29 Ιουνίου με ώρα έναρξης 09:00 το πρωί.
Ήδη, οι Δήμαρχοι και εκπρόσωποι των Δήμων που συμμετέχουν στο εταιρικό σχήμα με επικεφαλής τον πρώην Δήμο Αγριάς και πλέον το Δήμο Βόλου – Μπιργκού Μάλτας, Μπρέζνο Σλοβακίας, Πάφου Κύπρου και Λίμπαζι-Λετονίας - βρίσκονται από σήμερα στο Βόλο, ενώ ο Δήμαρχος Μπιργκού Μάλτας, Τζον Μπόξαλ, είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Βόλου Πάνο Σκοτινιώτη. Στο κλείσιμο του συνεδρίου θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των πέντε Δήμων.
Πιο συγκεκριμένα, το έργο SECRET αφορά τον άξονα προτεραιότητας 1 «Ενεργοί Πολίτες για την Ευρώπη» και συγκεκριμένα το μέτρο 1.2 «Δίκτυα για αδελφοποιημένες Πόλεις». Πρόκειται για ένα έργο Διακρατικής Συνεργασίας με στόχο τη δικτύωση και τη δημιουργία δεσμών αδελφοποίησης μεταξύ των Δήμων που συμμετέχουν. Αντικείμενο του έργου είναι η προώθηση άμεσων ανταλλαγών μεταξύ Δήμων με σημαντική οικολογική και πολιτιστική κληρονομιά για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού, η έναρξη της ευρύτερης δικτύωσής τους, η διάδοση και ανταλλαγή καλών πρακτικών για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού και του πολιτιστικού τουρισμού και η προβολή στρατηγικών «Υπεύθυνου Τουρισμού», βασισμένη σε κοινή προσέγγιση, μεθοδολογία και διοργάνωση εκδηλώσεων.
Το έργο στοχεύει επίσης στην ανάδειξη της «τοπικής ταυτότητας» με προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του περιβάλλοντος, στην ανάπτυξη της Κοινής Ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσω της σύνθεσης συνεργασίας με την κοινωνία των πολιτών, καθώς και την προώθηση και το μάρκετινγκ των οικολογικών και πολιτιστικών πόρων των περιοχών με ευρύτερη προβολή και δράσεις διάδοσης.
Το έργο SECRET αναμένεται να φέρει σημαντικά αποτελέσματα για τους Δήμους που συμμετέχουν, όπως τεκμηρίωση για την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών μεταξύ των εταίρων, συμπεράσματα από θεματικά εργαστήρια (Οικοτουρισμού, Πολιτιστικού Τουρισμού και Υπεύθυνου Τουρισμού) και το τελικό συνέδριο, ενίσχυση της ευαισθητοποίησης για την τουριστική βιωσιμότητα στους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τις αρχές, τις μη-κυβερνητικές οργανώσεις, κλπ, μελλοντική αδελφοποίηση μεταξύ των πόλεων των Εταίρων και παρακαταθήκη μέσω της ίδρυσης μόνιμου Δικτύου για τους «Βιώσιμους Οικολογικούς-Πολιτιστικούς, Υπεύθυνους Ευρωπαϊκούς Τουριστικούς Προορισμούς».
Ειδικότερα, στο Συνέδριο θα γίνουν, μεταξύ άλλων, οι εξής σημαντικές παρουσιάσεις: «Πολιτική Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης» από τον κ. Άλαν Βελλά, Επισκέπτη Καθηγητή Πανεπιστημίου Σορβόννης, τέως Εθνικό Εμπειρογνώμονα της Μονάδας Τουρισμού Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βρυξέλλες, «Πάφος: ένα βήμα πριν το όνειρο - Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2017», από τους κ.κ. Λάζαρο Ομήρου, Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Δήμου Πάφου, Γιώργο Σοφοκλέους, Δημοτικό Σύμβουλο Πάφου και Γιάννη Άνθη, Υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Πάφου, Κύπρος και «Πολιτισμός & Κληρονομιά ως προστιθέμενη αξία στις περιφερειακές πολιτικές για την αειφορεία του τουρισμού-Πρόγραμμα INTERREG IVC» από την κα Ιέβα Τρέια – Μωραϊτης, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Τουριστικού Συνδέσμου Βίντζεμε, Λετονία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: