Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Θετικός ο απολογισμός από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της ΑΝΕΒΟ

Η υλοποίηση προγραμμάτων, κυρίως ευρωπαϊκών, η εκπόνηση και υποβολή προτάσεων για ένταξη σε νέα προγράμματα, η εκπόνηση μελετών αποκλειστικά από το δυναμικό της ή σε συνεργασία με άλλους φορείς και τέλος, η παρακολούθηση των συμβάσεων παραχώρησης που προέρχονται από τη ΔΕΜΕΚΑΒ, αποτελούν τους βασικούς τομείς δραστηριότητας της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δήμου Βόλου (ΑΝΕΒΟ), η οποία ολοκλήρωσε με επιτυχία τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της. Η έκθεση πεπραγμένων της ΑΝΕΒΟ για το 2011, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δ.Σ., εισάγεται προς έγκριση στην 2η Τακτική Ετήσια Γενική Συνέλευση, που θα γίνει στις 30 Ιουνίου 2012 και ώρα 14:00 στα γραφεία της Εταιρείας.
Όπως είναι γνωστό, η ΑΝΕΒΟ αποτελεί συνέχεια της ΔΕΜΕΚΑΒ και δημιουργήθηκε από την απόσχιση του τμήματος προγραμμάτων. Κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την ομαλή μετάβαση του προσωπικού και των δραστηριοτήτων αυτού του τμήματος της ΔΕΜΕΚΑΒ στην ΑΝΕΒΟ.
Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις δραστηριότητες της πρώτης χρονιάς, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΝΕΒΟ κ. Δημήτρης Δερβένης επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ολοκληρώθηκε η διοικητική συγκρότηση της Εταιρείας σε όλα τα επίπεδα - Διοικητικού Συμβουλίου, υπηρεσιακής δομής, συμβάσεων προσωπικού, μετοχικού κεφαλαίου, οικονομικο-λογιστικό, κλπ. – ενώ παράλληλα εκπονήθηκε και εγκρίθηκε από το Δ.Σ., Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας και Προσωπικού που όρισε τη δομή και τις διαδικασίες λειτουργίας της Εταιρείας σε υπηρεσιακό (αρμοδιότητες, προϊστάμενοι, κλπ) και διοικητικό επίπεδο (επιτροπές ΔΣ, κλπ).
Στον οικονομικό τομέα, η ΑΝΕΒΟ κινήθηκε, κατά το 2011, σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον. Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες, η χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της ΑΝΕΒΟ έγινε δυνατή, με κατά καιρούς μικρές ή μεγάλες καθυστερήσεις. Το τελικό οικονομικό αποτέλεσμα, όπως προκύπτει και από τις οικονομικές καταστάσεις, είναι θετικό, με ένα μικρό πλεόνασμα. Αναλυτικότερα, οι δραστηριότητες ανά τομέα δράσης έχουν ως εξής:

Υλοποίηση προγραμμάτων
1. Πρόγραμμα INTERREG IV C: MMOVE (Διαχείριση των μετακινήσεων στις Ευρωπαϊκές πόλεις – Αλλαγή Προτύπων Κινητικότητας)
Στόχος του έργου είναι η ανταλλαγή πολιτικών βιώσιμης κινητικότητας και η βελτίωση του επιπέδου γνώσης και ενημέρωσης σε καινοτομίες διαχείρισης κινητικότητας σε ευρωπαϊκές πόλεις μεσαίου μεγέθους (50.000 – 250.000 κάτοικοι), μέσω της ανάλυσης, επί τόπου παρακολούθησης και εφαρμογής σε κάθε πόλη εταίρο αντίστοιχων βέλτιστων πρακτικών.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.859.321,23 € και ο επιμέρους προϋπολογισμός της ΑΝΕΒΟ ανέρχεται σε 177.767,23 €.
2. Πρόγραμμα LIFE+: Έργο CLIM LOCAL 2020 (Ανάπτυξη τοπικών δράσεων για περιορισμό των φαινομένων που προκαλούν τις κλιματολογικές αλλαγές)
Το πρόγραμμα στοχεύει στην εφαρμογή δράσεων σε τοπικό επίπεδο για την  μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Οι δράσεις και τα πρακτικά εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν στο πρόγραμμα αυτό θα λειτουργήσουν ως πρότυπα και για άλλες τοπικές αρχές.
Επικεφαλής εταίρος είναι ο Δήμος Βόλου και εκτός από την ΑΝΕΒΟ συμμετέχουν η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου (Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β.) και η Εταιρεία Περιβαλλοντικών Μελετών ΕΠΕΜ (Αθήνα).
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 2.825.915 €, ενώ ο προϋπολογισμός για τη ΑΝΕΒΟ ανέρχεται σε 249.745,00  €.
3. Πρόγραμμα INTELLIGENT ENERGY: Έργο PEES (Πρότυπα Ενεργειακής Απόδοσης στα Σχολεία)
Η ΑΝ.Ε.ΒΟ. σε συνεργασία με το Δήμο Βόλου και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας σε συνέχεια του έργου PEES “Πρότυπα Ενεργειακής Απόδοσης στα Σχολεία” και επιθυμώντας να συμβάλλει στην ευρύτερη προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την ενέργεια, διοργάνωσε εκδήλωση για την προβολή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων και μοίρασε 75 μακέτες των παρακάτω έργων στα περισσότερα Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου Βόλου: Φωτοβολταϊκό πάρκο (25 τεμάχια), Υδροηλεκτρικό εργοστάσιο (25 τεμάχια), Αιολικό πάρκο (25τεμάχια)

Προτάσεις προγραμμάτων
1. Πρόγραμμα LIFE+: Μελέτη, Ανάδειξη, Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας της Χλωρίδας στο Πήλιο
Πρόταση δημιουργίας πιλοτικού βοτανικού κήπου στο Σωρό (σε έκταση του πρώην Δήμου Ιωλκού) για την προστασία της βιοποικιλότητας των φυτών του Πηλίου και διερεύνηση των δυνατοτήτων εμπορικής αξιοποίησης κάποιων φυτών και τουριστικής αξιοποίησης ενός ολοκληρωμένου βοτανικού κήπου. Η πρόταση διαμορφώθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Τμήμα Βιολογίας και Τμήμα Γεωπονίας), με σκοπό τη διαμόρφωση φακέλου προς υποβολή στο Πρόγραμμα LIFE για λογαριασμό του Δήμου Βόλου. Η συνολική χρηματοδότηση του έργου είναι 1.061.190 Ευρώ, ενώ για το Δήμο Βόλου προβλέπεται χρηματοδότηση 819.500 Ευρώ, για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 140.420 Ευρώ και για την ΑΝΕΒΟ 101.270 Ευρώ.
2. Πρόγραμμα INTELLIGENT ENERGY: Έργο COVENANT TWINNING (Συνεργασία μεταξύ δήμων για την προετοιμασία και υλοποίηση του Συμφώνου των Δημάρχων)
Διάδοση των δεσμεύσεων για βιώσιμη ενεργειακή διαχείριση και σχεδιασμό, με την αποδοχή των αρχών του «Συμφώνου των Δημάρχων» από μικρές και μεσαίες πόλεις και την εφαρμογή μιας άμεσης διαδικασίας μεταφοράς τεχνογνωσίας και μάθησης. Η συνολική χρηματοδότηση του έργου είναι 2.650.000 Ευρώ ενώ για την ΑΝΕΒΟ προβλέπεται χρηματοδότηση 161.315 Ευρώ.
3. Πρόγραμμα INTELLIGENT ENERGY: Έργο ENERGY FOOD (Μείωση της χρήσης ενέργειας στην βιομηχανία τροφίμων)
Εφαρμογή μεθόδων εξοικονόμησης ενέργειας στον κλάδο τροφίμων, με τη στενή συνεργασία των επιχειρήσεων του κλάδου για τη μελέτη των συνθηκών, τον εντοπισμό επιτυχημένων μοντέλων και την υιοθέτηση ενός προτύπου ενεργειακά βιώσιμων επιχειρήσεων που θα διευκολύνει τη μεταφορά τεχνογνωσίας. Η συνολική χρηματοδότηση του έργου είναι 1.132.072  Ευρώ ενώ για την ΑΝΕΒΟ προβλέπεται χρηματοδότηση 81.565  Ευρώ
4. Πρόγραμμα SOUTH EAST Europe: Έργο FARM & the CITY
Ανάπτυξη εργαλείων, πολιτικών & ανταλλαγή εμπειριών και γνώσης για την υποστήριξη της Αστικής Γεωργίας σε πόλεις και οικισμούς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με την αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων ή υποβαθμισμένων και ανεκμετάλλευτων περιοχών των πόλεων με τη δημιουργία αστικών πάρκων γεωργίας. Η συνολική χρηματοδότηση του έργου είναι 1.113.500 Ευρώ ενώ για την ΑΝΕΒΟ προβλέπεται χρηματοδότηση 120.000 Ευρώ.
5. Πρόγραμμα CBC-MED: Έργο MEDCLUS (Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Συστήματα για την Διεθνική Στρατηγική και Βιώσιμη Ανάπτυξη)
Σκοπός του είναι η δημιουργία ενός μεσογειακού Συστήματος (cluster) στην ποιότητα των γεωργικών προϊόντων διατροφής με στόχο την αξιοποίηση «μικρής αλυσίδας» μεταξύ παραγωγού, μεταποίησης και διάθεσης, την ασφάλεια των προϊόντων, τον τοπικό προσδιορισμό των τροφίμων (ονομασία προέλευσης), και όλα αυτά συνδεδεμένα με οικοτουριστικές διαδρομές και «πράσινους διαδρόμους», την ενίσχυση της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής προσφοράς στην ίδια περιοχή όπου δημιουργούνται παραγωγικά συστήματα.

Μελέτες
1. Σφαγεία Βόλου
Ύστερα από αίτημα του Δήμου Βόλου, έγινε διερεύνηση της λειτουργίας των Σφαγείων, εντοπισμός των προβλημάτων διαχείρισης και λειτουργίας, καθώς διερεύνηση των εναλλακτικών τρόπων λειτουργίας στο μέλλον και των αντίστοιχων προϋποθέσεων.
2. Πανθεσσαλικό Στάδιο
Ύστερα από αίτημα του Δήμου Βόλου, έγινε επικαιροποίηση των στοιχείων της οικονομοτεχνικής μελέτης για τη διαχείριση του Πανθεσσαλικού Σταδίου, την οποία είχε εκπονήσει η ΔΕΜΕΚΑΒ, προκειμένου να διευκολυνθεί ο Δήμος στις συζητήσεις με τα Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε. για την πιθανή παραχώρηση του Σταδίου.
3. Δραστηριότητες ορεινού αθλητικού τουρισμού
Ύστερα από αίτημα του Δημάρχου, καταρτίστηκε μια αρχική πρόταση για τη διοργάνωση εκδηλώσεων αθλητικού τουρισμού στο Πήλιο, με σκοπό να συζητηθεί με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
4. Διερεύνηση των συνθηκών μετακινήσεων και στάθμευσης των εργαζομένων του κέντρου της πόλης του Βόλου
Ο Δήμος Βόλου ανέθεσε στην ΑΝ.Ε.ΒΟ. μελέτη για τη συλλογή στοιχείων σχετικά με τις υποδομές στάθμευσης στο κέντρο της πόλης και τη διεξαγωγή έρευνας ερωτηματολογίων, ώστε να προσδιοριστεί η διάρθρωση των μετακινήσεων από το σπίτι στη δουλειά και αντίστροφα, οι συνήθειες και αντιλήψεις των εργαζομένων του κέντρου, να σκιαγραφηθούν προτάσεις και λύσεις από τους πολίτες και να δοκιμαστούν αντιδράσεις στην εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων.
5. Διερεύνηση της δυνατότητας εναρμονισμού των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού στις δημοτικές ενότητες του ενιαίου Δήμου Βόλου
Ο Δήμος Βόλου ανέθεσε στην ΑΝ.Ε.ΒΟ. μελέτη για τη συγκέντρωση στοιχείων σχετικά με τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού στις δημοτικές ενότητες του Δήμου, την επεξεργασία των σημαντικών διαφορών όσον αφορά στον αριθμό και το ύψος των συντελεστών, που είχαν καθοριστεί στους πρώην
ΟΤΑ καθώς και την ανάγκη για εξορθολογισμό των παραπάνω διαφορών και σταδιακό εναρμονισμό των ανταποδοτικών τελών.
6. Διερεύνηση των τρόπων αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας στον ενιαίο Δήμο Βόλου
Ο Δήμος Βόλου ανέθεσε στην ΑΝ.Ε.ΒΟ. μελέτη για τη συγκέντρωση και επεξεργασία στοιχείων σχετικά με ακίνητα τα οποία προσφέρονται για κατά προτεραιότητα αξιοποίηση από το Δήμο στο πλαίσιο της αναπτυξιακής του στρατηγικής, καθώς και τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων φακέλων για το καθένα από αυτά.

Συμμετοχή σε μελέτες-συνεργασίες
1. Επιχειρησιακό Σχέδιο Δήμου Βόλου
Ο Δήμος Βόλου έχει θεσμική υποχρέωση να καταρτίσει τετραετές Επιχειρησιακό Σχέδιο. Για το σκοπό αυτό συγκροτήθηκε, με απόφαση του Δημάρχου, ομάδα εργασίας από στελέχη των αρμόδιων Υπηρεσιών του Δήμου: Διεύθυνση Προγραμματισμού, Οικονομική Υπηρεσία και ΑΝΕΒΟ, καθώς και συνεισφορά από τον ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ, την ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ και την ΔΕΥΑΜΒ. Αναμένεται να καθοριστεί το μέρος του Σχεδίου το οποίο θα αναλάβει να επεξεργαστεί η ΑΝ.Ε.ΒΟ. με τα στελέχη της.

Παρακολούθηση υλοποίησης συμβάσεων παραχώρησης
1. Ενεργειακή αξιοποίηση βιοαερίου του ΧΥΤΑ Π.Σ. Βόλου
Παρακολούθηση της σύμβασης παραχώρησης με την εταιρία ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑ Α.Ε. που συνέστησαν τα μέλη της Κ/Ξ “ΑΘΗΝΑ Α.Τ.Ε., ΔΟΜΗΚΑ Α.Ε. και INERGY DEVELOPMENT Α.Ε.”, για την κατασκευή και λειτουργία του έργου ενεργειακής αξιοποίησης του ΧΥΤΑ Π.Σ. Βόλου.
2. Ανάπτυξη και λειτουργία Μουσειακού Χώρου Τσαλαπάτα
Συμμετοχή στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης Δήμου Βόλου – Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (Π.Ι.Ο.Π.) – ΔΕΜΕΚΑΒ για τη διαμόρφωση και λειτουργία του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιϊας Τσαλαπάτα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: