Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Εργασίες κοπής των χόρτων και νέες φυτεύσεις

Ξεκίνησε με εντατικούς ρυθμούς η κοπή των χόρτων σε όλες τις περιοχές του ενιαίου Δήμου Βόλου, από συνεργεία της Διεύθυνσης Πρασίνου, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία φύτευσης νέων δέντρων στο πολεοδομικό συγκρότημα του Δήμου Βόλου. Συγκεκριμένα, αμέσως μετά το Πάσχα συνεργεία της Διεύθυνσης Πρασίνου πραγματοποίησαν επεμβάσεις για τον καθαρισμό των χόρτων στις Δημοτικές Ενότητες Νέας Αγχιάλου, Αγριάς, Πορταριάς και Νέας Ιωνίας, υπό την επίβλεψη και των τοπικών Αντιδημάρχων, ενώ από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ξεκίνησε και η κοπή των χόρτων εντός του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου.
Ήδη πραγματοποιήθηκε κοπή χόρτων σε κάθετους και οριζόντιους δρόμους κάτω από την οδό Αναλήψεως και από την περιοχή του Κραυσίδωνα έως τον Άναυρο. Στην ίδια περιοχή θα συνεχιστεί η κοπή των χόρτων και τις επόμενες ημέρες με πιο εντατικό ρυθμό, αφού πλέον βοηθούν και οι καιρικές συνθήκες.  Παράλληλα πραγματοποιείται κοπή χόρτων στα σχολικά συγκροτήματα, με προτεραιότητα σε αυτά που θα αποτελέσουν εξεταστικά κέντρα. Στον προγραμματισμό της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου Βόλου είναι να πραγματοποιηθεί κοπή χόρτων δύο φορές στην ίδια περίοδο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το πρόβλημα αυτό.
«Τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε ως Δημοτική Αρχή την προηγούμενη χρονιά, λόγω κυρίως των αγκυλώσεων του Καλλικράτη και της μεταβατικής αυτής περιόδου, κατέστησαν ανέφικτη την κοπή χόρτων πέρυσι. Φέτος είμαστε σε καλύτερη κατάσταση και ήδη προχωρούμε στις σχετικές επεμβάσεις. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες έως και πριν από λίγες ημέρες, δεν μας επέτρεψαν να ξεκινήσουμε πιο νωρίς την κοπή των χόρτων. Έχουμε δώσει έμφαση στο Πολεοδομικό Συγκρότημα και στις περιφερειακές ενότητες και πιστεύουμε ότι η κατάσταση φέτος θα είναι καλύτερη, δήλωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας - Ποιότητας Ζωής και Πρασίνου κ. Νικόλαος Μόσχος.

Νέες φυτεύσεις Δέντρων
Τις επόμενες ημέρες, εξάλλου, αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία φύτευσης νέων δέντρων. Μετά την παραλαβή του φυτικού υλικού, η Διεύθυνση Πρασίνου αξιολογώντας τις ανάγκες και τις ελλείψεις θα προχωρήσει στην φύτευση διαφόρων δέντρων, κυρίως εντός της πόλης του Βόλου, προκειμένου να ενισχυθεί το αστικό πράσινο και να αποκατασταθούν περιπτώσεις κοπής δέντρων από διάφορους συμπολίτες μας. Τα δέντρα που θα φυτευτούν είναι κυρίως σφενδάμια, μουριές και δαμασκηνιές. Η φύτευση θα αφορά 200-250 περίπου δέντρα με κυριότερο στόχο την ενίσχυση του πρασίνου. Νέοι χώροι πρασίνου θα δημιουργηθούν μόνο στη Ν. Ιωνία και στη Ν. Δημητριάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η φύτευση νέων δέντρων στον αστικό ιστό λαμβάνει χώρα,  μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα στην πόλη του Βόλου, αφού δεν υπάρχει διαθέσιμο φυτικό υλικό, ούτε η Υπηρεσία διαθέτει σχετικό φυτώριο. «Η φύτευση των δέντρων αυτών είναι το πρώτο μόνο στάδιο, αφού πρόθεση μας είναι να πραγματοποιούνται ανάλογες επεμβάσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα», δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Ποιότητας Ζωής κ. Νικόλαος Μόσχος. Επεμβάσεις με φυτικό υλικό θα πραγματοποιηθούν επίσης σε συγκεκριμένα σχολεία στο κέντρο της πόλης, σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, αφού θα πρέπει να προηγηθούν κάποια τεχνικά έργα.
Αντίστοιχες επεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν στο συντριβάνι που βρίσκεται στον κόμβο Δημητριάδος, Ιάσονος, Λαμπράκη και το οποίο λόγω της συνεχούς πτώσης φυλλωμάτων από τα δέντρα είχε καταστεί ανέφικτη η λειτουργία του. Το συντριβάνι θα επιχωματωθεί, (αφού αφαιρεθεί ο μηχανισμός λειτουργίας του) και θα καλυφθεί με εποχιακά άνθη και θαμνοειδή. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί επέμβαση στην κεντρική νησίδα επί της οδού Λαρίσης, στο τμήμα της Δημοτικής Ενότητας Ν. Ιωνίας, προκειμένου να αντικατασταθούν οι ξεραμένες μανώλιες, αφού πρόκειται για σημείο το οποίο αποτελεί και την είσοδο της πόλης.

Αυθαίρετη Κοπή Δέντρων
 Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε από αγνώστους δράστες οργανωμένη κοπή δέντρων στην περιοχή του Αγ. Στεφάνου, πλησίον του 2ου κολπίσκου. Συγκεκριμένα κόπηκαν έξι ευκάλυπτοι, μια μουριά και μια αγριελιά. Τα δέντρα κόπηκαν με τρόπο όχι οργανωμένο και το αξιοπερίεργο είναι ότι δεν αποκομίστηκε η κομμένη ξυλεία. Το περιστατικό καταγγέλθηκε στην Διεύθυνση Πρασίνου από περιοίκους και στελέχη της Υπηρεσίας προχώρησαν στην σύνταξη σχετικής έκθεσης αυτοψίας. «Το γεγονός ότι δεν αποκομίστηκαν τα ξύλα, όπως σε άλλες περιπτώσεις αυθαίρετης κοπής δέντρων, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μάλλον τα δέντρα εμπόδιζαν τη θέα κάποιων σπιτιών στην περιοχή, σύμφωνα και με τους καταγγέλλοντες περιοίκους. Το περιστατικό αυτό είναι απαράδεκτο, αποτελεί αξιόποινο αδίκημα και γι’ αυτό το λόγο η υπόθεση θα αποσταλεί στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, προκειμένου να υποβληθεί μήνυση κατ’ αγνώστων και να διεξαχθεί η σχετική έρευνα για τους δράστες», δήλωσε ο κ. Μόσχος και πρόσθεσε: «Η ποιότητα ζωής μας εξαρτάται όχι μόνο από την εκάστοτε δημοτική αρχή αλλά και από τη δράση του καθενός από εμάς ξεχωριστά στο δημόσιο χώρο. Το να απαιτούμε να κόβονται τα χόρτα από τη γειτονιά μας, να φυτεύονται νέα δέντρα, αλλά την ίδια στιγμή να κόβουμε δέντρα που ενοχλούν τη θέα του σπιτιού μας, ή την είσοδο του αυτοκινήτου μας ή να ανεχόμαστε τέτοιες ενέργειες από τους γείτονες, είναι φαινόμενα παράλογα και παράδοξα. Η ενέργεια της παράνομης κοπής οκτώ δέντρων καταδεικνύει έλλειψη ευαισθησίας, περιβαλλοντικής συνείδησης και παιδείας».



Δεν υπάρχουν σχόλια: