Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

«Καλλιτεχνική Άνοιξη» στο Βόλο ενάντια στη ζοφερή εποχή

Την ανάδειξη του ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού σε συνδυασμό με την εξωστρέφεια της πόλης, προωθεί η Δημοτική Αρχή Βόλου μέσα από την πολιτιστική δράση του Δήμου. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ο κύκλος εκδηλώσεων «Καλλιτεχνική Άνοιξη» που άρχισαν και ολοκληρώνονται τον ερχόμενο Μάϊο. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ποικίλων εκδηλώσεων στους τομείς της μουσικής, των εικαστικών, του χορού, της φωτογραφίας, του θεάτρου, του κινηματογράφου κ.α., το οποίο καταρτίστηκε με στόχο να αποτελέσει ποιοτική πρόταση διεξόδου στην παρούσα δυσμενή συγκυρία.
«Το να παρουσιάζουμε δράσεις πολιτισμού σ’ αυτή τη ζοφερή εποχή αποτελεί πράξη αντίστασης και ταυτόχρονα βάλσαμο που το έχουμε ανάγκη ως κοινωνία», τόνισε ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου και πρόσθεσε: «Ως Δήμος Βόλου δεν σηκώσαμε ψηλά τα χέρια. Παρά τα δυσβάσταχτα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και παρά τις ελλείψεις καλλιτεχνικού προσωπικού, κυρίως λόγω του θεσμικού πλαισίου, προσπαθούμε όχι μόνο να μην υποβαθμίσουμε την πολιτιστική παρουσία του Βόλου, αλλά αντίθετα να δημιουργήσουμε παραγωγές και να παρουσιάσουμε εκδηλώσεις που καταξιώνουν την πόλη και πέραν των ορίων της».
Ως ενδεικτικά παραδείγματα τέτοιων εκδηλώσεων ο κ. Σκοτινιώτης ανέφερε την έκθεση για τα 130 χρόνια από την απελευθέρωση του Βόλου, της Θεσσαλίας και της Άρτας που συνεχίζεται με εντυπωσιακή επιτυχία στην Παλαιά Βουλή στην Αθήνα, την έκθεση πολύ σημαντικών έργων ζωγραφικής της συλλογής Σωτήρη Φέλιου, αλλά και την παρουσίαση παραστάσεων της Μετροπόλιταν Όπερα Νέας Υόρκης σε απευθείας μετάδοση στο Αχίλλειο, το ρεσιτάλ πιάνου από την κορυφαία πιανίστρια Ντόρα Μπακοπούλου, τις θεατρικές παραγωγές, τη συνεργασία με την Περιφέρεια της Τοσκάνης-Φλωρεντία για το αφιέρωμα στον  Ντε Κίρικο  κλπ. «Οι εκδηλώσεις αυτές», είπε, «αποτελούν ενδεικτικά παραδείγματα της ποιότητας του πολιτισμού που παράγεται στο Βόλο, σ’ αυτό το δυσμενές περιβάλλον, χάρις κυρίως στην προσπάθεια  κάποιων στελεχών του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ και του Δήμου, καθώς και εθελοντών».
Ο κ. Σκοτινιώτης τόνισε, επίσης, ότι η στρατηγική του Δήμου για τον τουρισμό και την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, προβλέπει μεταξύ άλλων την ανάδειξη της πόλης του Βόλου σε προορισμό πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η διοργάνωση μεγάλων γεγονότων που θα προσελκύουν ενδιαφέρον πέραν από τα όρια της πόλης. «Ας μην παγιδευόμαστε σ’ ένα μίζερο επαρχιωτισμό, δεν ταιριάζει στην παράδοση και στην προοπτική αυτής της πόλης που φιλοδοξούμε να παίξει σημαντικό ρόλο, όχι μόνο ως περιφερειακό κέντρο αλλά και ευρύτερα σε εθνικό επίπεδο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού Απ.Παντσάς, ο υπεύθυνος της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δημοτικού Οργανισμού Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού Πολιτισμού (ΔΟΕΠΑΠ) Ευθ.Τσάμης και η Διευθύντρια Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ Χρ.Δραντάκη. «Ο πολιτισμός αποτελεί βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη επένδυση για την πόλη και χωρίς αυτή δεν θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση», τόνισε ο Απ. Παντσάς, προσθέτοντας ότι οι εκδηλώσεις της «Καλλιτεχνικής Άνοιξης» σηματοδοτούν μια θετική προοπτική για τον τόπο. «Στόχος μας είναι να κάνουμε επίθεση πολιτισμού ενάντια στην εσωστρέφεια και την κατήφεια του καιρού» σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Τσάμης, ενώ η κ. Δραντάκη υπογράμμισε ότι έγινε προσπάθεια να αξιοποιηθούν οι καλλιτεχνικές δυνάμεις όλων των δημοτικών διαμερισμάτων, καθώς και η συνεργασία με άλλους φορείς. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός των εκδηλώσεων δεν θα ξεπεράσει τις 10.000 ευρώ. Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:
(ΧΟΡΟΣ) 5 - 9 Μαρτίου, “Το δείπνο”
Παράσταση από την Ομάδα Σύγχρονου Χορού&Θεάτρου “Αντιθέσις” 
(Παλαιά  Ηλεκτρική)
 (ΜΟΥΣΙΚΗ)  Μάρτιος - Απρίλιος  
Συμμετοχή της Απολλώνιου Χορωδίας Ν. Ιωνίας σε λατρευτικές ακολουθίες
(Ιεροί Ναοί της πόλης: 9/3 Ευαγγελίστρια, 16/3 Αγ.Τρύφωνας, 23/3 Αγ.Νεκτάριος, 10/4 Αγ.Σπυρίδωνας)
(ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ) 17 Μαρτίου - 17 Απριλίου “Μεταξύ Πραγματικού και Φανταστικού” από τη Συλλογή του ΣΩΤΗΡΗ ΦΕΛΙΟΥ - Ίδρυμα “Η άλλη ΑΡΚΑΔΙΑ” : Έκθεση έργων τέχνης των Χρ.Μπότσογλου, Γ.Ψυποπαίδη, Γ.Ρόρρη, Ε.Σακαγιάν, Στ.Δασκαλάκη, Αλ.Λεβίδη, Κ.Ασαργιωτάκη, Μ.Φιλιπούλου, Α.Τσάκαλη, κ.α.  (Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο)
Εγκαίνια 17/3, 12:30, http://www.felioscollection.gr
(ΜΟΥΣΙΚΗ) 18 Μαρτίου “ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ:” Ρεσιτάλ πιάνου από τη ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ  (Δημοτικό  Ωδείο Βόλου, 20:30)
(ΜΟΥΣΙΚΗ) 20 Μαρτίου Συναυλία Μουσικής Δωματίου με την επιμέλεια του ΜΠΕΡΝΑΡ ΜΠΕΤΤΕΡ. Συμμετέχει  η Άννα Ζηνέλη στο φλάουτο και η Βάϊα Καρασάββα στην κιθάρα (Δημοτικό  Ωδείο Βόλου, 20:30)
(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ) 22 Μαρτίου - 6 Απριλίου “ΑΠopsis - KATopsis:” ο τόπος από κοντά...και από ψηλά . Έκθεση  φωτογραφίας στο πλαίσιο του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Marketing & Branding Τόπου - Φωτογραφική ομάδα ΔΙΑΥΛΟΥ & Φωτογραφική Λέσχη Βόλου (Κέντρο Πληροφόρησης Νέων “ΔΙΑΥΛΟΣ”) - Εγκαίνια 22/3, 20:30 http://www.ideatopos.org
(ΜΟΥΣΙΚΗ) 26 Μαρτίου, ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ: Ρεσιτάλ για 2 πιάνα
ΕΦΗ ΠΑΠΑΘΩΜΑΪΔΗ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ 
(Δημοτικό  Ωδείο Βόλου, 20:30)
(ΧΟΡΟΣ & ΜΟΥΣΙΚΗ) 28 Μαρτίου, Συναυλία - Αφιέρωμα στο Γ.ΜΟΥΖΑΚΗ
Σύλλογος  Ελασσονιτών Ν.Μαγνησίας (Παλαιά  Ηλεκτρική 21:00)
(ΧΟΡΟΣ & ΜΟΥΣΙΚΗ) 30 Μαρτίου, ΠέριΞ & ΕναλλάΞ: PERFORMANCE σύγχρονου χορού και μουσικής στο πλαίσιο του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Marketing & Branding Τόπου. Συμμετέχουν η Δημοτική Σχολή Χορού και  το Συγκρότημα “QUARTET TO JAZZ” (Εγκαταλελειμμένος χώρος ΕΝΑΛΛΑΞ -Πεζόδρομος Μεταμορφώσεως, 20:30) http://www.ideatopos.org
(ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ) 1 Απριλίου Περίπατος/ξενάγηση στη λαϊκή αρχιτεκτονική και τον πολιτισμό της Μακρινίτσας, στο πλαίσιο του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Marketing & Branding Τόπου, http://www.ideatopos.org
(ΚΟΣΜΗΜΑ) 9 -20 Απριλίου Κοσμήματα και αετοί... με χρώματα. Έκθεση κοσμήματος & ζωγραφικής από την ΑΘΗΝΑ ΜΠΑΡΔΑ και τον ΑΝΤΩΝΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟ (Κέντρο  Πληροφόρησης Νέων “ΔΙΑΥΛΟΣ”,
εγκαίνια 20:30)
(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ) 9 -24 Απριλίου ALIS: Έκθεση φωτογραφίας μελών της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου (Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας,
εγκαίνια 20:30)
(ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ) 20 Απριλίου PAINTING - έκθεση ζωγραφικής του Θωμά Τουρναβίτη (Αχίλλειον - εκθ. χώρος επί της Ιάσονος)
(ΜΟΥΣΙΚΗ) 22 Απριλίου ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ: Ταξίδι στην Ανατολή: ένα πιάνο, μια φωνή Γιώργος Ζίφκος, Κώστας Ζεμπίλας (Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας)
(ΜΟΥΣΙΚΗ) 23 Απριλίου, ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ: Συναυλία από το τρίο νυκτών εγχόρδων του Ανέστη Λουλούδη (Δημοτικό Ωδείο Βόλου, 20:30)
(ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ) 26 Απριλίου - 7 Μαϊου: Έκθεση Αστρονομίας, CERN  
(Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας)
(ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ) 27 Απριλίου - 16 Μαϊου  “Πορτραίτα του Σήμερα” από τον Εικαστικό Σύλλογο Βόλου (Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, εγκαίνια 20:30)
(ΧΟΡΟΣ) 29 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Χορού “Οι Ομάδες Σύγχρονου Χορού παρουσιάζουν...” (Παλαιά  Ηλεκτρική)
(ΧΟΡΟΣ) 28 & 29 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Χορού: Συνάντηση Παραδοσιακών Χορευτικών (Πάρκο Νέας Αγχιάλου, 11:30)
(ΜΟΥΣΙΚΗ) 2 Μαΐου, ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ: Αφιέρωμα στο Vivaldi από το Σύνολο Δωματίου “ΧΑΜΑΙΛΕΩΝ” και το κιθαριστικό Σύνολο της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΟΥ. Επιμέλεια ΜΠΕΡΝΑΡ ΜΠΕΤΤΕΡ (Δημοτικό Ωδείο Βόλου, 20:30)
(ΜΟΥΣΙΚΗ) 5 Μαΐου Συναυλία από το Σύνολο Κιθάρας “Επί χορδών κ’ τάστων” με την επιμέλεια του Αργύρη Μπατσκίνη (Πορφυρογένειο)
(ΜΟΥΣΙΚΗ) 5 Μαΐου, Αφιέρωμα στο Ελληνικό Τραγούδι από μαθητές του Δημοτικού Ωδείου με την επιμέλεια και τη διδασκαλία της ΛΥΔΙΑΣ ΒΑΡΣΑΜΙΔΟΥ (Παλαιά  Ηλεκτρική, 21:00)
(ΜΟΥΣΙΚΗ) 6 Μαΐου, Συναυλία από το Σύνολο Κιθάρας “Επί χορδών κ’ τάστων” με την επιμέλεια του Αργύρη Μπατσκίνη (Δημοτικό Σχολείο Ιωλκού)
(ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ) 9 - 20 Μαΐου, 6η Σύγχρονη Εικαστική Συνάντηση Bazaarts Fine Arts Exhibitions (Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, εγκαίνια 9/5, 20:00)
(ΜΟΥΣΙΚΗ) 12 Μαΐου, ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΟΛΟΥ: Χορωδιακή Συνάντηση Αγριάς (Πορφυρογένειο, 21:00)
(ΜΟΥΣΙΚΗ) 12 Μαΐου, ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΟΛΟΥ Χορωδιακή Συνάντηση Ν. Αγχιάλου (Δημαρχείο Νέας Αγχιάλου, 21:00)
(ΜΟΥΣΙΚΗ) 13 Μαΐου, ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΟΛΟΥ  Χορωδία ΕΡΤ
(Αχίλλειον, 21:00)
(ΜΟΥΣΙΚΗ)14 Μαΐου, ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ: Συναυλία από το Σύνολο Κιθάρας “Επί χορδών κ’ τάστων” με την επιμέλεια του Αργύρη Μπατσκίνη (Δημοτικό  Ωδείο Βόλου, 20:30)
(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ) 17 Μαΐου - 3 Ιουνίου “Χορός με τη σκιά μου” Mike-Vinton Τρακόσιας  
(ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ)18 Μαΐου - 15 Ιουνίου, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ: Τιμητική Αναδρομική Έκθεση του ΑΓΗΝΟΡΑ ΑΣΤΕΡΙΑΔΗ  (Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, εγκαίνια 20:30)
(ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ) 9 -18 Μαΐου, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ: SQUart–Διαδραστική Ζωγραφική (πλατεία του Αγίου Νικολάου)   
(ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ) 19 - 20 Μαΐου, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ: “Μεταμορφώσεις” - Street Arts Festival, επιμέλεια: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΟΜΠΟΣ (Πεζόδρομος Μεταμορφώσεως)
 (ΜΟΥΣΙΚΗ) 28 Μαΐου, ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΔΕΥΤΕΡΕΣ: ρεσιτάλ κιθάρας από την ΕΥΑ ΦΑΜΠΑ (Δημοτικό  Ωδείο Βόλου, 20:30)


Δεν υπάρχουν σχόλια: