Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Δήμος Βόλου: Να αποκατασταθεί άμεσα η λειτουργία του κόμβου Φυτόκου

«Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η διαμόρφωση ενός αρραγούς μετώπου των τοπικών φορέων με ξεκάθαρη στόχευση, ώστε να εξασφαλιστεί η άμεση χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του κόμβου της περιφερειακής οδού με την οδό Φυτόκου, όσο και η συνολική χρηματοδότηση της εργολαβίας «σκούπα», οι οποία συμπεριλαμβάνει όλες τις εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση του Περιφερειακού». Αυτό τονίζει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Φ. Λαμπρινίδης, απαντώντας σε έγγραφο-διαμαρτυρία του Συλλόγου Καθηγητών του 1ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας σχετικά με το θέμα της κυκλοφοριακής ρύθμισης στον κόμβο της περιφερειακής οδού με την οδό Φυτόκου, και αφήνει αιχμές για τη στάση των εκπαιδευτικών αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «είναι λυπηρό, αντί να βοηθούμε να λειτουργούν ομαλά τα σχολεία, λες και το κάνουμε επίτηδες, δίνουμε αφορμές για αναστάτωση».
Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που δίνει ο κ. Λαμπρινίδης, η συγκεκριμένη κυκλοφοριακή ρύθμιση δεν αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου - όπως ανακριβώς υποστηρίζει ο Σύλλογος – αλλά, όπως προβλέπεται εκ του νόμου, από την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας. Αποφασίστηκε για λόγους διευκόλυνσης της κυκλοφορίας και για την ασφάλεια ιδιαίτερα των μαθητών, των φοιτητών, των περιοίκων της συγκεκριμένης περιοχής αλλά και των εποχουμένων επί της περιφερειακής οδού.
Αναφερόμενος στις επικρίσεις των μελών του Συλλόγου σχετικά με την εφαρμογή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων - «αντί να αποκατασταθεί η ζημιά» όπως διατείνονται στο έγγραφό τους - ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος καθιστά σαφές ότι οι συγκεκριμένες “προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις” αποφασίστηκαν από την Αστυνομική Διεύθυνση, έως ότου αποκατασταθεί η ολοσχερής βλάβη του κόμβου, ο οποίος τέθηκε συνολικά εκτός λειτουργίας μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 6ης.2.2012. Για την αναγκαιότητα λήψης σχετικής απόφασης για όσο διάστημα υπάρχει η εκκρεμότητα αποκατάστασης, εισηγήθηκαν τόσο ο Δήμος Βόλου με έγγραφό του, όσο  και το Τμήμα Τροχαίας Βόλου με αναφορά του (επισυνάπτεται η απόφαση της Αστ. Διεύθυνσης Μαγνησίας).
Ο κ. Λαμπρινίδης διαψεύδει επίσης τον ισχυρισμό του Συλλόγου ότι, λόγω της ρύθμισης δεν περνούν τα αστικά λεωφορεία που μεταφέρουν μαθητές, τονίζοντας ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή τα δρομολόγια του αστικού ΚΤΕΛ σταμάτησαν λόγω της ολοσχερούς βλάβης στον κόμβο πριν από τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης, ενώ με την έναρξη της ισχύος της, το Αστικό ΚΤΕΛ αντιμετώπισε θετικά το αίτημα τροποποίησης των δρομολογίων του προς το σχολείο. Το ίδιο ισχύει και για την κυκλοφορία των δικυκλιστών, η οποία γίνεται με τη χρήση της παρακείμενης πεζογέφυρας, και όχι μέσα από «διάφορα στενά, χωματόδρομους ή μάντρες» όπως αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί.
Τέλος, επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά ότι το έργο ολοκλήρωσης της Περιφερειακής οδού είναι αρμοδιότητας Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η δε αποκατάσταση της βλάβης των φωτεινών σηματοδοτών στη συμβολή με την οδό Φυτόκου, εντάσσεται στις εκκρεμότητες του συνολικού έργου, το οποίο είναι ημιτελές και βρίσκεται σε παρατεταμένη στασιμότητα, παρά τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες της δημοτικής αρχής Βόλου αλλά και άλλων φορέων. «Η ανάγκη άμεσης αποκατάστασης της λειτουργίας του συγκεκριμένου κόμβου, αλλά και η αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στο σύνολο του έργου της περιφερειακής οδού, από τον υπεύθυνο φορέα του έργου δηλαδή το Υ.ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ., αποτελούν κορυφαίο αίτημα διεκδίκησης του Δήμου απέναντι στην εκάστοτε κυβέρνηση», τονίζει χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος Βόλου.
Καταλήγοντας, εκφράζει τη βούληση της Δημοτικής Αρχής για στενή και εποικοδομητική συνεργασία με το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας για την προώθηση των κοινών στόχων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: