Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Ξεκινά αύριο στο Βόλο το «Καρναβάλι του Κόσμου 2012»

Με καλλιτέχνες από την Αγγλία, την Πορτογαλία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Ιταλία, την Αυστρία και την Ελλάδα, ξεκινά αύριο Τρίτη 21 Φεβρουαρίου το «Καρναβάλι του Κόσμου 2012», μία πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου για τη δημιουργία διεθνούς καρναβαλικού θεσμού, με στόχο να επαναληφθεί και τα επόμενα έτη με τη συμμετοχή λαών και πολιτισμών από κάθε γωνιά του πλανήτη. Οι  αφίξεις των καλλιτεχνών στην πόλη του Βόλου ολοκληρώνονται σήμερα τα μεσάνυχτα και από αύριο ξεκινούν οι εκδηλώσεις και τα δρώμενα στο κέντρο της πόλης και τις δημοτικές ενότητες.

Οι εκδηλώσεις "Thesmia 2012 - Καρναβάλι του Κόσμου" συνδιοργανώνονται από τους "Ακροβάτες της Σιωπής" και τον Δήμο Βόλου και αποτελούν, συγκεκριμένα, συνάντηση 70 καλλιτεχνών από 7 ευρωπαϊκές χώρες, το έργο των οποίων θα παρουσιαστεί στο κοινό μέσα από παραστάσεις μουσικής, χορού και ακροβατικών, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιούνται σεμινάρια για το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό. Η είσοδος στις παραστάσεις και η συμμετοχή στα σεμινάρια θα είναι δωρεάν για όλους.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας (Τρίτη 21 Φεβρουαρίου)διαμορφώνεται ως εξής:
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ – WORKSHOPS από τον χώρο των παραστατικών τεχνών
Τρίτη 21/02/2012
- Εργαστήριο Πορτογαλικών Κρουστών από τους ECLODIR AZUL (Δημοτική Σχολή Χορού, ώρα : 15,30-16,30). Πρόκειται για  ορχήστρα πορτογαλικών κρουστών που δημιουργεί συνθέσεις βασισμένες στην πολύτιμη κληρονομιά των παραδοσιακών πορτογαλικών κρουστών και στους ρυθμούς τους.
- Εργαστήριο Παντομίμας και Εναλλακτικού Τσίρκο από τους Pinezka & Circus HECA από την Πολωνία (Θέατρο Παλαιάς Ηλεκτρικής, ώρα : 15,30-16,30). Οι Pinezka Theatre αποτελούνται από σπουδαίους και αυστηρά εκπαιδευμένους  καλλιτέχνες προερχόμενους κυρίως από την τέχνη του χορού, οι οποίοι αποδίδουν και διδάσκουν με ένα μοναδικό τρόπο την παντομίμα και εκτελούν δρώμενα ψυχαγωγικού χαρακτήρα με τη γλυκιά μελαγχολία του μοναχικού κλόουν του τσίρκο. Στο Βόλο θα παρευρεθούν και θα δώσουν παραστάσεις και σεμινάρια 8 από τα μέλη του θιάσου.
- Εργαστήριο Poping, Locking, House, Contemporary, Breakdance με τους URBAN FOUNDATION από την Αυστρία (Δημοτική Σχολή Χορού, ώρα 16,30-17,30). Πρόκειται για διεθνές δίκτυο προώθησης πολιτισμικής και κοινωνικής διαφορετικότητας μέσα από σύγχρονες μορφές έκφρασης και δημιουργίας. Από το 2001 η ομάδα διοργανώνει εργαστήρια, master classes, συναυλίες, παραστάσεις, ανταλλαγές και προγράμματα κινητικότητας για νέους καλλιτέχνες της μουσικής και του χορού σε περισσότερες από 10 ευρωπαϊκές χώρες.
- Εργαστήριο Αφροβραζιλιάνικων Κρουστών από με τους  BATALA από την Αγγλία (Θέατρο Παλαιάς Ηλεκτρικής, ώρα 16,30-17,30). Οι BATALA αποτελούν μέλος παγκόσμιου δικτύου ορχηστρών που τους απασχολούν οι βραζιλιάνικοι ρυθμοί και οι ρυθμοί Samba Reggae. Ιδρύθηκαν το 1997 στο Παρίσι από τον Giba Goncalves. Τα κοστούμια τους και τα μουσικά τους όργανα (κρουστά) κατασκευάζονται στο Σαλβαδόρ, στο Instituto Oya και Fabrica Batala.
Τα σεμινάρια απευθύνονται σε όλους τους δημότες της πόλης, ανεξαρτήτως ηλικίας. Για σπουδαστές Ωδείων και Σχολών Χορού θα ήταν προτιμότερη η ομαδική δήλωση συμμετοχής. Η συμμετοχή των δημοτών στα σεμινάρια είναι δωρεάν.
Δηλώσεις συμμετοχής στο Δήμο Βόλου, τηλ. 24213 50187 (8,30 – 1400) (κιν. 6937 398242).

Παραστάσεις σε εξωτερικούς χώρου του ενιαίου Δήμου Βόλου
Τρίτη 21/02/2012
Συγκροτήματα κρουστών στα κέντρα του Βόλου και της Νέας Ιωνίας θα ξεκινήσουν να διαλαλούν το καρναβάλι, με αποκριάτικους ρυθμούς και τη δύναμη του ήχου που παράγει ένα κρουστό συγκρότημα. Οι Βρετανοί και οι Πορτογάλοι καλλιτέχνες θα «ξεσηκώσουν» τον κόσμο για να ξεχάσει έστω και για λίγο τα προβλήματά του και να συμμετάσχει στο πολυπολιτισμικό Καρναβάλι του Κόσμου για το 2012.
- Πεζόδρομος Οδού Ερμού-Βόλος, ώρα 20,00: Παρέλαση του συγκροτήματος Κρουστών ECLODIR AZUL από την Πορτογαλία.
- Λεωφόρος Ειρήνης – Νέα Ιωνία, ώρα 20,00 : Παρέλαση του συγκροτήματος κρουστών BATALA από την Αγγλία.

Η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στην παραλία
Περισσότερα από 600 καρναβαλικά κοστούμια αναμένονται από την Αγγλία για να διατεθούν σε ομάδες Βολιωτών προκειμένου να ακολουθήσουν την μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση της Κυριακής της Αποκριάς. Τα κοστούμια έχουν παρουσιαστεί σε μεγάλα καρναβαλικά φεστιβάλ όπως το Φεστιβάλ του Τάμεση στο Λονδίνο, το Φεστιβάλ του Νότινγκ Χιλ,  το Φεστιβάλ του Λίβερπουλ κ.α.
Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του προγράμματος, οι Βολιώτες και οι Ευρωπαίοι καλλιτέχνες, ενδεδυμένοι όλοι με εντυπωσιακά κοστούμια θα παρελάσουν κάτω από την ένταση των αποκριάτικων ρυθμών κατά μήκος της οδού Δημητριάδος και θα διασχίσουν  την Παραλία του Βόλου, ως μία μεγάλη πολυεθνική παρέα με στόχο την ψυχαγωγία αλλά και τη συνεργασία.  Οικογένειες, φορείς, σύλλογοι, σχολεία, παρέες αλλά και μεμονωμένα άτομα, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στη μεγάλη παρέλαση.
Για τη διάθεση των κοστουμιών, τηρείται  σειρά προτεραιότητας. Οι σύλλογοι και οι φορείς καλούνται να δηλώσουν ομαδικά τη συμμετοχή τους. Απαραίτητα στοιχεία για τη διάθεση των κοστουμιών είναι τα στοιχεία επικοινωνίας των συμμετεχόντων και η έγκαιρη έλευσή τους στο χώρο του παλαιού Τελωνείου στη 1,00 το μεσημέρι της Κυριακής της Αποκριάς, καθώς και η επιστροφή του κοστουμιού με το πέρας της παρέλασης στον συνεργάτη από το οποίο το παρέλαβαν. Η καρναβαλική παρέλαση θα ξεκινήσει στις 16,00 το απόγευμα της Κυριακής και θα ακολουθήσει την πορεία : Παλαιό Τελωνείο – Παραλία – άνοδος της οδού Κ. Καρτάλη έως το ύψος της Δημητριάδος – στροφή και πορεία κατά μήκος της Δημητριάδος – στροφή στην οδό Φιλελλήνων προς την Παραλία και στη συνέχεια πορεία κατά μήκος της Παραλίας έως το Παλαιό Τελωνείο όπου θα επιστραφούν τα κοστούμια στους αρμόδιους.
Στην παρέλαση καλούνται να λάβουν  μέρος και καρναβαλικές ομάδες Βολιωτών με δικής τους έμπνευσης κοστούμια, τα οποία μάλιστα θα λάβουν μέρος και σε ανάλογο διαγωνισμό για το πιο πρωτότυπο κοστούμι.
Για δηλώσεις συμμετοχής, τηλ. Επικοινωνίας  Δήμου Βόλου : 24213 50187 από τις 8,30 το πρωί έως τις 14,00 το μεσημέρι (κιν. 6937 398242).

Δεν υπάρχουν σχόλια: