Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Περιβαλλοντικά έργα σε περιοχές ΡΟΜΑ διεκδικεί από το ΕΣΠΑ ο Δήμος Βόλου

Σε πανθεσσαλική σύσκεψη εργασίας με θέμα την ιεράρχηση έργων περιβαλλοντικού χαρακτήρα σε περιοχές ΡΟΜΑ, η χρηματοδότηση των οποίων θα διεκδικηθεί από το ΕΣΠΑ, συμμετείχαν σήμερα στελέχη του Δήμου Βόλου. Η σχετική πρόσκληση αναμένεται να ανοίξει το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου από την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ο προϋπολογισμός για όλη την Θεσσαλία ανέρχεται στο ποσό των 3.000.000 ευρώ. Οι προτάσεις που θα κατατεθούν από τους φορείς δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις 800.000 ευρώ και θα πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα των προτεινόμενων έργων για την γρήγορη ένταξή τους.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας υπό τον Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό. Τον Δήμο Βόλου εκπροσώπησαν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Φ. Λαμπρινίδης, ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Λ. Μαυρογιάννης και οι Διευθυντές Τεχνικών Υπηρεσιών και Προγραμματισμού Γ. Γίδαρης και Στ. Νικηφόρου. Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι Συλλόγων ΡΟΜΑ απ’ όλη τη Θεσσαλία, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Νέα Ζωή» Κ. Δημόπουλος.
Στόχος της σύσκεψης ήταν η διατύπωση και ιεράρχηση προτάσεων για την υλοποίηση έργων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ (ύδρευσης, αποχέτευσης, αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων κ.λ.π.) και θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής με στοχευμένες παρεμβάσεις σε περιοχές που κατοικούνται από ΡΟΜΑ. Βασική προϋπόθεση όπως τόνισε ο κ. Αγοραστός, είναι οι παρεμβάσεις να γίνουν σε περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες δημόσιες ή δημοτικές.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ήδη συγκεντρώσει τα αιτήματα των Δήμων για την ένταξη έργων και παρεμβάσεων στη συγκεκριμένη πρόσκληση του ΕΣΠΑ. Ο Δήμος Βόλου πρότεινε την επέκταση δικτύων ομβρίων και αποχέτευσης στην περιοχή του Αλιβερίου και τη διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων (πλατείες, παιδικές χαρές) σε αντίστοιχες περιοχές. Επίσης, έθεσε το αίτημα τοποθέτησης γέφυρας στον Κραυσίδωνα, στο ύψος της Αγίας Παρασκευής, ώστε να συνδέεται ο οικισμός αθιγγάνων με τα σχολεία της περιοχής, καθώς και το ζήτημα μετεγκατάστασης των αθιγγάνων περιοχής Νεαπόλεως στον Ξηριά, με αφορμή και την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή. Σημειώνεται ότι για την γέφυρα στην Αγία Παρασκευή, ο Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε να ενταχθεί σε νέα πρόσκληση του ΕΣΠΑ που πρόκειται να ανοίξει το αμέσως επόμενο διάστημα και θα καλύπτει τέτοιου είδους έργα, γι’ αυτό και ζήτησε να προωθηθεί τάχιστα η ωρίμανση του έργου με εκπόνηση μελέτης από το Δήμο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: