Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Ξενώνας φιλοξενίας γυναικών-θυμάτων βίας στο Δήμο Βόλου

Μετά από παρεμβάσεις του Δημάρχου Βόλου Π.Σκοτινιώτη, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων Μαρία Στρατάκη αποδέχθηκε το αίτημα του Δήμου και γνωστοποίησε εγγράφως την απόφασή της να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία Ξενώνα Φιλοξενίας γυναικών-θυμάτων βίας και στο Δήμο Βόλου, διευρύνοντας πρόσφατη απόφασή της που προέβλεπε τη δημιουργία ξενώνων αποκλειστικά στους Δήμους που είναι έδρες των περιφερειών.
Η δημιουργία δικτύου Ξενώνων Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους, δυναμικότητας 20 περίπου θέσεων διαμονής ο καθένας, εντάσσεται στο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης προς όφελος των γυναικών και την καταπολέμηση της βίας σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο που έχει εκπονήσει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών (κυρίως ενδοοικογενειακή βία και trafficking). Σημειώνεται ότι ο Δημοτικός Κώδικας (Νόμος 3463/2006) προβλέπει ως αρμοδιότητα των Δήμων τη συμβουλευτική στήριξη των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και βίας κατά συνοικούντων προσώπων και παράνομης εμπορίας και διακίνησης.
Το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης αποτελεί την επιχειρησιακή αιχμή της πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και στοχεύει:
α)Στην ολοκληρωμένη υποστήριξη των γυναικών που είναι θύματα βίας και των παιδιών τους,
β)Στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών με στόχο την πρόληψη και την επίτευξη μηδενικής ανοχής της βίας κατά των γυναικών,
γ)Στην ενίσχυση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης σε δράσεις για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.
Προβλέπεται, επίσης, η αξιοποίηση των καλών πρακτικών της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας Equal, όπως επίσης  η συνεργασία με φορείς, που αποδεδειγμένα έχουν δραστηριοποιηθεί σε θέματα καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών και παροχής φιλοξενίας και υποστήριξης γυναικών θυμάτων κάθε μορφής βίας, με σκοπό την αξιοποίηση της εμπειρίας και τεχνογνωσίας τους.
Η δυναμικότητα κάθε Ξενώνα που δημιουργείται, θα ανέρχεται σε περίπου 20 θέσεις διαμονής (γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους), θα διαθέτει πρόσβαση για ΑμεΑ, χώρο υποδοχής,  κατάλληλα διαμορφωμένο  χώρο ατομικής συμβουλευτικής, τραπεζαρία –καθιστικό, χώρο εστίασης & ψυχαγωγίας, χώρο εκδηλώσεων και φιλοξενίας παιδιών, υπνοδωμάτια με ανεξάρτητη τουαλέτα-μπάνιο κλπ.
Ο εξοπλισμός κάθε Ξενώνα θα περιλαμβάνει επαρκή υλικοτεχνικό εξοπλισμό για τις ανάγκες του απασχολούμενου προσωπικού (γραφεία, βιβλιοθήκες, καθίσματα εργασίας και επισκεπτών, Η/Υ,  ενώ θα παρέχονται υπηρεσίες νομικής υποστήριξης προς τις ωφελούμενες γυναίκες.
Προκειμένου  να μπορέσουν να ανταποκριθούν οι Ξενώνες  στην   παροχή των προαναφερόμενων υπηρεσιών, προβλέπεται η κατάλληλη στελέχωση, με  απασχόληση τουλάχιστον πέντε (5) στελεχών, μεταξύ των οποίων Ψυχολόγος με εμπειρία / εξειδίκευση σε θέματα βίας ή με επιμόρφωση σε θέματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και συμβουλευτικής γυναικών / γυναικών θυμάτων βίας,    Κοινωνική/ός Λειτουργός με εμπειρία/ εξειδίκευση σε θέματα βίας ή/και ψυχοκοινωνικής στήριξης ή συμβουλευτικής γυναικών / γυναικών θυμάτων βίας, ή με επιμόρφωση σε θέματα υποστήριξης ή/και συμβουλευτικής γυναικών θυμάτων βίας και  Ψυχολόγος με ειδίκευση ή/και εμπειρία στην Παιδοψυχολογία ή παιδαγωγός. 
Η χρηματοδότηση των ξενώνων φιλοξενίας, που θα δημιουργηθούν το πλαίσιο της Κατηγορίας Πράξης 3.2.3. του ΕΠ «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013», αφορά την  κάλυψη των δαπανών δημιουργίας και λειτουργίας των ξενώνων τουλάχιστον για μία τριετία και το αργότερο μέχρι 31-12-2015. Το μέγιστο κόστος δημιουργίας και τριετούς λειτουργίας που θα χρηματοδοτηθεί ανά νέο Ξενώνα ανέρχεται στις 700.000€.
«Η δημιουργία  Ξενώνα Φιλοξενίας  γυναικών-θυμάτων  βίας αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη που έρχεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις ήδη σημαντικές κοινωνικές  δομές που διαθέτει ο Δήμος. Η πρωτοποριακή αυτή δομή   θα βελτιώσει  ακόμη περισσότερο το δίκτυο προστασίας και υποστήριξης εκείνων των ομάδων και των ατόμων  που έχουν   μεγαλύτερη ανάγκη. Η Δημοτική Αρχή, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, εργαζόμενη με σχέδιο και έχοντας ως κορυφαία προτεραιότητα την κοινωνική πολιτική, καταφέρνει να αξιοποιήσει κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα, όπως και πρόσφατα με τη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ,  προκειμένου να ενισχύσει τις κοινωνικές δομές του Δήμου», τονίζει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Βόλος Π.Σκοτινιώτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: