Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Τα αποτελέσματα των αυτοψιών για αυθαίρετες κεραίες κινητής τηλεφωνίας στο Δήμο Βόλου

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αντιμετώπιση του σύνθετου προβλήματος των αυθαίρετων κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ο Δήμος Βόλου συνεχίζει συστηματικά, μέσα από τις στενές αρμοδιότητες που έχει, τις ενέργειες για την καταγραφή των παράνομων αυτών εγκαταστάσεων και την απομάκρυνση τους, κινητοποιώντας και τις συναρμόδιες υπηρεσίες.
Όπως είναι γνωστό, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας, μετά από αίτημα του Δήμου Βόλου (26.1.2011), απέστειλε σχετική λίστα με τους σταθμούς βάσης και τις κεραίες για τις οποίες έχουν εγκριθεί περιβαλλοντικοί όροι ή βρίσκονται στη διαδικασία έκδοσης αυτών. Η λίστα αυτή δόθηκε από την πρώτη στιγμή στη δημοσιότητα και είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Δ/σης Πολεοδομίας www.epoleodomia.volos.gr
Από εκείνη τη χρονική στιγμή και έπειτα η Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Βόλου πραγματοποιεί ελέγχους στις κεραίες που περιλαμβάνονται στη λίστα, αλλά και σε όλες τις αναφερόμενες καταγγελίες. Τα αποτελέσματα των ενεργειών, των αυτοψιών και των διαδικασιών γνωστοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να υπάρχει διαρκής ενημέρωση του κοινού σχετικά με το ευαίσθητο αυτό θέμα. Για τη χρονική διάρκεια από 10 Νοεμβρίου έως και σήμερα, τα αποτελέσματα των αυτοψιών έχουν ως εξής:
1.    Στην οδό Πελίου αρ. 16 (Ν. Δημητριάδα) δεν βρέθηκε κεραία κινητής τηλεφωνίας, μετά από σχετική αυτοψία.
2.    Στην οδό Αργοναυτών αρ. 16, δεν υπάρχει εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας. Διαπιστώθηκαν ωστόσο σημάδια εγκατάστασης μηχανισμού, ο οποίος πλέον έχει αποξηλωθεί, μετά από σχετική αυτοψία.
3.    Στο Σωρό διαπιστώθηκαν ως αυθαίρετες εγκαταστάσεις δύο κτίρια 40 τ.μ. έκαστο και περιφράξεις, που χρησιμοποιούσαν δύο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Ακολουθείται η διαδικασία επιβολής προστίμων.
4.    Στην οδό Κ. Καρτάλη 68 – Ερμού και μετά από αλληλογραφία μας με την ΕΕΤΤ προέκυψε ότι δεν βρέθηκε εκδοθείσα άδεια για κεραία κινητής τηλεφωνίας, ούτε εξάλλου κάποια τέτοια εγκατάσταση, παρά Δήλωση της εταιρείας WIND για κατασκευή κεραίας Ασύρματης Πρόσβασης. Ωστόσο από ειδικό έλεγχο που πραγματοποίησε η ΕΕΤΤ, κατόπιν της από 3.10.2011 αίτησης μας, προέκυψε εκπεμπόμενη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στο φάσμα συχνοτήτων DCS και UMTS που έχει απονεμηθεί στην εταιρεία Cosmote. Το αξιοπερίεργο είναι ότι η εκπομπή αυτή προέρχεται, από την φωτεινή επιγραφή του καταστήματος, στη συγκεκριμένη διεύθυνση , η οποία προφανώς λειτουργεί και ως καμουφλάζ για την κρυμμένη κεραία. Κατόπιν αυτών ξεκίνησε η διαδικασία επιβολής διοικητικού προστίμου από την ΕΕΤΤ, ενώ στάλθηκε και ο φάκελος της υπόθεσης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. Πραγματοποιήθηκε αυτοψία από την Πολεοδομία και καταγράφηκε ως αυθαίρετη κατασκευή η διαφημιστική πινακίδα και επιβληθήκαν τα σχετικά πρόστιμα.
5.    Στη διασταύρωση των οδών Κουμουνδούρου – 2ης Οκτωβρίου, η ΕΕΤΤ δηλώνει ότι υφίσταται εγκατάσταση μικροκυψελών, για την οποία ωστόσο δεν απαιτείται κάποια άδεια, ούτε έγκριση από την Πολεοδομία σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
6.    Υποβλήθηκε στην ΕΕΤΤ από τον Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας αίτηση ανάκλησης της  Άδειας Λειτουργίας που έχει χορηγήσει την κεραία στην Δημητριάδος 2-Μπόρελ για παραβίαση της σχετικής Κανονιστικής Απόφασης του Δήμου Βόλου. Η κεραία αυτή ήδη έχει καταγραφεί ως αυθαίρετη και έχουν επιβληθεί τα σχετικά πρόστιμα.
7.    Στην οδό Σέφελ 3– Δημητριάδος, εντοπίστηκε το εξής παράδοξο: Από τη μια η ΕΕΤΤ δηλώνει ότι εκεί δεν υφίσταται κεραία κινητής τηλεφωνίας, παρά κατασκευή κεραίας που υποστηρίζει τη λειτουργία ασύρματου δικτύου εξωτερικού χώρου, για την οποία δεν υφίσταται άδεια και επί της οποίας πραγματοποιήθηκε αυτοψία την13.9.2011 και δεν βρέθηκαν άλλου είδους ευρήματα. Ωστόσο από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) (www.eeae.gr)  προκύπτει ότι στο ίδιο σημείο βρίσκεται εγκατάσταση αναμετάδοσης κινητής τηλεφωνίας της Cosmote.  Πραγματοποιήθηκε αυτοψία και διαπιστώθηκε κεραία κινητής τηλεφωνίας.
8.    Σε πολυκατάστημα της οδού Ογλ – Κονταράτου μετά από αυτοψία της Πολεοδομίας, διαπιστώθηκε διαφημιστική πινακίδα σε μορφή κύβου, η οποία εκπέμπει σε φάσμα συχνοτήτων κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
9.    Διαπιστώθηκε κεραία κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή της Αισωνίας, στη θέση «Μαϊρα Βράχος», η οποία εκτός των άλλων δεν διέθετε και την απαιτούμενη άδεια από την ΕΕΤΤ. Για το λόγο αυτό ήδη επιβλήθηκε πρόστιμο 19.000€
10.    Στη οδό Βενιζέλου 54 στη Ν. Ιωνία, υπήρχε κεραία κινητής τηλεφωνίας, η οποία όμως έχει αποξηλωθεί, μετά από σχετική αυτοψία
11.    Στην Αγριά, στην οδό Ελ. Βενιζέλου (προέκταση Ρ. Φεραίου)  υπήρχε κεραία κινητής τηλεφωνίας, η οποία όμως έχει αποξηλωθεί, μετά από αυτοψία της Πολεοδομίας
12.    Στο Καμπαναριό του Ι.Ν.Αγ. Γεωργίου Κ. Λεχωνίων πραγματοποιήθηκε αυτοψία και δεν διαπιστώθηκε κεραία κινητής τηλεφωνίας.

Για τις κεραίες σε ξενοδοχείο επί της οδού Αργοναυτών και στην Αθηνών – Χατζηπέτρου, υποβλήθηκαν Ενστάσεις στην Επιτροπή Αυθαιρέτων, οι οποίες έχουν προσδιορισθεί να συζητηθούν την 26.1.2012. Τέλος από το Διοικητικό Εφετείο Λάρισας, υπήρξε ενημέρωση ότι αντίστοιχες αιτήσεις αναστολής που υποβάλλανε εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, κατά των αποφάσεων του Δημάρχου Βόλου για κατεδάφιση των κεραιών στην οδό Ανακασιάς (Χρυσοχοίδη) και στην οδό Κονταράτου αρ. 10 γ απορρίφθηκαν, μετά και από την παρέμβαση του Δήμου Βόλου, οπότε ανοίγει ο δρόμος για την απομάκρυνση των κεραιών αυτών. Αναμένεται η καθαρογραφή των αποφάσεων αυτών και η κοινοποίηση τους στο Δήμο Βόλου.
Γι΄ άλλη μια φορά ωστόσο», ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Ν. Μόσχος εκφράζει προβληματισμό για το σχέδιο νόμου, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε χθες στη Βουλή με θέμα “Ρύθμιση λειτουργίας της ταχυδρομικής αγοράς, θεμάτων ηλεκτρονικών επικοινωνιών και άλλες διατάξεις” του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «σε αυτό το νομοσχέδιο προωθείται η γρήγορη αδειοδότηση των Κεραιών Κινητής Τηλεφωνίας, η απλοποίηση της διαδικασίας και η  διευκόλυνση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Στα θετικά ωστόσο του σχεδίου νόμου είναι η δημιουργία του Εθνικού Παρατηρητήριου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων, με αντικείμενο τον διαρκή έλεγχο τής τήρησης των θεσμοθετημένων ορίων ασφαλείας έκθεσης του κοινού στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία όπως αυτά καθορίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία, μέσω ενός διασυνδεδεμένου συστήματος  σταθμών επεξεργασίας και σταθερών, κινητών και φορητών σταθμών μέτρησης των τιμών της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ονομαζόμενο Δίκτυο και τη διαρκή ενημέρωση του κοινού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: