Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

«Καρναβάλι του Κόσμου» στο Βόλο με τη συμμετοχή 70 καλλιτεχνών από 7 χώρες

Διεθνή χαρακτήρα θα έχουν οι φετινές αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Βόλου υπό τον τίτλο «Καρναβάλι του Κόσμου», οι οποίες θα φιλοξενηθούν σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους της πόλης από τις 20 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2012. Το «Καρναβάλι του Κόσμου» αποτελεί συνάντηση 70 καλλιτεχνών από 7 ευρωπαϊκές χώρες, το έργο των οποίων θα παρουσιαστεί στο κοινό μέσα από παραστάσεις μουσικής, χορού και ακροβατικών, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιούνται σεμινάρια για το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό. Η είσοδος στις παραστάσεις και η συμμετοχή στα σεμινάρια θα είναι δωρεάν για όλους. Παρουσιάζοντας το project των εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης μίλησε για ένα συναρπαστικό πολυπολιτισμικό γεγονός μοναδικής πρωτοτυπίας, ένα καρναβάλι που θα αποτελεί ταυτόχρονα συνεχή πηγή ανανέωσης, επικοινωνίας και ανταλλαγής ιδεών στο χώρο του πολιτισμού.
«Ο διεθνής χαρακτήρας των εκδηλώσεων αντιπροσωπεύει και θα γοητεύσει τους Βολιώτες και είναι σίγουρο πως θα κερδίσει και το υπόλοιπο ελληνικό κοινό που θα επιλέξει την πόλη μας για το τριήμερο της Αποκριάς ως εναλλακτική πρόταση απόδρασης. Φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε με τον τρόπο αυτό ένα νέο θεσμό,  πρωτόγνωρο ίσως για τον ελληνικό χώρο, ένα θεσμό που θα επιδιώξουμε χρόνο με το χρόνο να αξιοποιηθεί και τουριστικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκοτινιώτης.
Το «Καρναβάλι του Κόσμου» αποτελεί συνεργασία του Δήμου Βόλου με τους «Acrobats of Silence» του Χαράλαμπου Παυλίδη, ενός φορέα με μεγάλη εμπειρία σε καρναβαλικές διοργανώσεις ευρωπαϊκού επιπέδου. Η ομάδα «Acrobats of Silence» αιτήθηκε -  και τελικά έλαβε την έγκριση -  για ένταξη της διοργάνωσης σε πρόγραμμα της Ελληνικής Εθνικής Υπηρεσίας Προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Νέα Γενιά σε Δράση & Eurodesk». 
Η εγκεκριμένη πρόταση, η οποία χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα, περιλαμβάνει συμμετοχή 7 καλλιτεχνικών σχημάτων από 7 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες και  διάθεση 600 καρναβαλικών έντεχνων κοστουμιών για να παρουσιαστούν στη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς. Οι καλλιτεχνικές ομάδες θα παρουσιάσουν τις παραστάσεις τους, θα διοργανώσουν workshops για τους νέους του Βόλου και θα εκτελέσουν καλλιτεχνικά δρώμενα σε εξωτερικούς χώρους όλων των δημοτικών ενοτήτων του Δήμου. Θα συμμετέχουν επίσης όλοι οι φιλοξενούμενοι στην καρναβαλική παρέλαση και την κεντρική εκδήλωση της Κυριακής της Αποκριάς στην παραλία του Βόλου.

Συγκεκριμένα, οι χώρες και τα αντίστοιχα σχήματα που συμμετέχουν είναι :
-    Ηνωμένο Βασίλειο (ΜΟΥΣΙΚΗ) με την ορχήστρα «BATALA» από το Λίβερπουλ. Αποτελούν μέλος παγκόσμιου δικτύου ορχηστρών που τους απασχολούν οι βραζιλιάνικοι ρυθμοί και οι ρυθμοί Samba Reggae. Ιδρύθηκαν το 1997 στο Παρίσι από τον Giba Goncalves. Τα κοστούμια τους και τα μουσικά τους όργανα (κρουστά) κατασκευάζονται στο Σαλβαδόρ, στο Instituto Oya και Fabrica Batala.
-Ολλανδία (ΧΟΡΟΣ) με την καλλιτεχνική ομάδα «Got Skills» – οργανισμό που ιδρύθηκε με βασική αρχή την έννοια της Κοινωνίας της Αστικής Τέχνης (Urban Art Society).  Πρόκειται για τον μεγαλύτερο οργανισμό Urban Art της Ολλανδίας με πολλούς καλλιτέχνες, χορογράφους και μουσικούς.
-Oυγγαρία (ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΤΣΙΡΚΟ) με το «TAURIN CIRCUS», ένα εναλλακτικό τσίρκο το οποίο αναμιγνύει το κλασικό τσίρκο με το θέατρο. Η ομάδα ιδρύθηκε πριν από πέντε χρόνια και στο πρόγραμμά της συμπεριλαμβάνει εναέρια acrobatics, partneracrobatics, hullahoop, fire show, ταχυδακτυλουργικά τρικς. Έχουν λάβει μέρος σε φεστιβάλ, σε θεατρικές διοργανώσεις και σε συνέδρια στην Ουγγαρία, την Ιταλία, την Αυστρία, την Αγγλία, το Ντουμπάι κ.α.
-Ιταλία (ΜΟΥΣΙΚΗ & COMEDIA DE L’ ARTE) με τους «La Paranza del Geco», μία ομάδα φολκλορικής μουσικής και τέχνης με έδρα το Τορίνο, η οποία συμπεριλαμβάνει σήμερα 30 καλλιτέχνες (μουσικούς, τραγουδιστές, τυμπανιστές, χορευτές, performers, και street artists). Οι παραστάσεις τους δημιουργούν μία συναρπαστική ατμόσφαιρα στα φολκλορικά φεστιβάλ της Ιταλίας και στις δραστηριότητές τους συμπεριλαμβάνεται και ερευνητική εργασία που προάγει την πολιτιστική τους αξία.
-Αυστρία (ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΧΟΡΟΣ) με τους «URBAN FOUNDATION», ένα διεθνές δίκτυο προώθησης πολιτισμικής και κοινωνικής διαφορετικότητας μέσα από σύγχρονες μορφές έκφρασης και δημιουργίας. Από το 2001 η ομάδα διοργανώνει εργαστήρια, master classes, συναυλίες, παραστάσεις, ανταλλαγές και προγράμματα κινητικότητας για νέους καλλιτέχνες της μουσικής και του χορού σε περισσότερες από 10 ευρωπαϊκές χώρες.
-Πορτογαλία (ΜΟΥΣΙΚΗ & PERFORMANCE) με τους «ECLODIR AZUL», μία ορχήστρα πορτογαλικών κρουστών που δημιουργεί συνθέσεις βασισμένες στην πολύτιμη κληρονομιά των παραδοσιακών πορτογαλικών κρουστών και στους ρυθμούς τους.
-Ελλάδα (ΜΟΥΣΙΚΗ)με τους «QUILOMBO Centro Cultural», ένα καλλιτεχνικό σχήμα με αγάπη για την Αφροβραζιλιάνικη μουσική και κουλτούρα. Πρώτος δάσκαλος του σχήματος ο Ινδός ντράμερ και περκασιονίστας Ravi Magnifiue που ζει και εργάζεται στο Παρίσι. Έχοντας μία πολύχρονη εμπειρία και συνεργασίες με καταξιωμένους μουσικούς της διεθνούς σκηνής, ο Ravi ασχολήθηκε με την Batucada και ίδρυσε Escolas de Samba σε διάφορες χώρες της Ευρώπης μεταξύ αυτών και την Batuca στην Ελλάδα. H ομάδα αυτή υπήρξε και το έναυσμα για τη δημιουργία των Quilombo.
Κατά την εβδομάδα παραμονής τους στην πόλη του Βόλου, οι καλλιτέχνες θα πραγματοποιήσουν σεμινάρια (workshops) ως εξής :
-Εργαστήρι Κρουστών Samba.
-Εργαστήρι Πορτογαλικών Κρουστών.
-Εργαστήρι Χορού Hip Hop
-Εργαστήρι Ακροβατικών και Ταχυδακτυλουργικών.
Οι καλλιτεχνικές ομάδες θα παρουσιάσουν τις παραστάσεις τους σε χώρους πολιτισμού του Δήμου Βόλου με επίκεντρο το Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής κατά το διάστημα 20 – 26 Φεβρουρίου, ενώ κατά τη διάρκεια του  τριημέρου της Αποκριάς δρώμενα των ομάδων θα υλοποιηθούν σε εξωτερικούς χώρους του κέντρου του Βόλου και των δημοτικών ενοτήτων. Τα σεμινάρια – εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν σε χώρους του Δημοτικού Ωδείου και της Δημοτικής Σχολής Χορού.
Από πλευράς Δήμου Βόλου θα ληφθεί μέριμνα για τη συμμετοχή όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού νέων της πόλης στα σεμινάρια, ενώ οι καλλιτέχνες δηλώνουν διατεθειμένοι να επισκεφθούν όλες τις περιοχές του ενιαίου Δήμου Βόλου για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. 
Οι παρουσιάσεις των σχημάτων θα κορυφωθούν με τη συμμετοχή τους στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής της Αποκριάς, όπου θα συμμετέχουν στο υπερ – θέαμα της μεγάλης παρέλασης σε συνεργασία με 600 βολιώτες καρναβαλιστές. Προ της καύσης του «καρνάβαλου», τα καλλιτεχνικά σχήματα θα δώσουν παραστάσεις στην παραλία του Βόλου ενώ και οι 7 χώρες ενωμένες θα συνεργαστούν και θα συνθέσουν ένα κοινό εικοσάλεπτο πρόγραμμα, ως αποτέλεσμα του κοινού στόχου που είναι η συνένωση λαών και δυνάμεων για σπουδαία καλλιτεχνικά αποτελέσματα.
Στην αποκριάτικη παρέλαση καλούνται να συμμετάσχουν όλοι οι Βολιώτες μεμονωμένα ή ως ομάδες. Θα διατεθούν 600 κοστούμια σε καρναβαλιστές με διαδικασία που σύντομα θα ανακοινωθεί, πέραν όμως των συγκεκριμένων κοστουμιών, θα κληθούν ομάδες καρναβαλιστών να συμμετέχουν με δικής τους έμπνευσης κοστούμια και θέμα της επιλογής τους. Σύλλογοι, φορείς ακόμα και οικογένειες θα έχουν τη δυνατότητα να εμπνευστούν και να παρουσιάσουν τα κοστούμια τους, λαμβάνοντας μέρος – εάν επιθυμούν – σε διαγωνισμό για το πιο πρωτότυπο θέμα.
Το κοστούμια που θα διατεθούν στους Βολιώτες-καρναβαλιστές θα μεταφερθούν από τη Μεγάλη Βρετανία, έχουν ήδη παρουσιαστεί στα Φεστιβάλ του Νότινγκ Χιλ, του Τάμεση και του Λίβερπουλ και αποτελούν έμπνευση βρετανών καλλιτεχνών.
Στόχος του Δήμου Βόλου είναι το «Καρναβάλι του Κόσμου» να καθιερωθεί  ως μία διοργάνωση που κάθε χρόνο την περίοδο της Αποκριάς θα μετατρέπει το Βόλο σε χώρο συνάντησης λαών και πολιτισμών, σε μία πόλη της οποίας οι κάτοικοι και επισκέπτες θα συμμετέχουν σε μία διαδικασία ανταλλαγής ιδεών και πολιτισμικών  χαρακτηριστικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: