Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Πλήρης ανατροπή με μεγάλες μειώσεις στο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΜΒ

Με τη θέσπιση ενός απλού, διαφανούς και κοινωνικά δίκαιου   τιμολογίου ύδρευσης και αποχέτευσης, το οποίο ανταποκρίνεται πλήρως στις δεσμεύσεις της, η Δημοτική Αρχή Βόλου ανατρέπει τα δεδομένα που ίσχυαν έως τώρα στην Επιχείρηση.
Με τη νέα τιμολογιακή πολιτική εκτιμάται ότι η μείωση των εσόδων της ΔΕΥΑΜΒ το 2012 και η αντίστοιχη μεσοσταθμική ελάφρυνση των καταναλωτών θα κυμανθεί από 15% έως 20%, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί περίπου σε 2 εκατομμύρια ευρώ έναντι των εσόδων του 2011.
Όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Δήμαρχος Βόλου και Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ κ. Πάνος Σκοτινιώτης, «με την πρότασή μας και με τα άλλα μέτρα που καθημερινά λαμβάνουμε “αναποδογυρίζουμε το τραπέζι” και δημιουργούμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της ΔΕΥΑΜΒ, των εργαζομένων στην επιχείρηση και την τοπική κοινωνία, κλείνοντας δια παντός το κεφάλαιο της κοινωνικής απαξίωσης της ΔΕΥΑΜΒ. Η Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ στέλνει το μήνυμα ότι δεν είναι μοιραία η διαρκής επιβάρυνση των πολιτών και ότι η Επιχείρηση  μπορεί και πρέπει να λειτουργεί υπέρ του δημοσίου και κοινωνικού συμφέροντος έστω και με λιγότερα έσοδα.


Οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΜΒ, ταυτόχρονα, αισθάνονται την ικανοποίηση ότι το σύνολο της μείωσης των αποδοχών τους αλλά και πέραν αυτής, θα αξιοποιηθεί για την ελάφρυνση των καταναλωτών».
Σύμφωνα με την πρόταση αλλάζει ριζικά η δομή του τιμολογίου που ισχύει σήμερα, καθώς καταργούνται όλα τα τέλη εκτός από τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης. Ειδικότερα, καταργούνται τα τέλη κατασκευής έργων, ομβρίων, συντήρησης υδρομέτρου και επίσης καταργείται η χρέωση της πάγιας κατανάλωσης των 15 κυβικών για τους οικιακούς καταναλωτές (31,15€).
Για τέλη Ύδρευσης – Αποχέτευσης  η χρέωση  γίνεται  ανά τρίμηνο. Οι κλίμακες των καταναλώσεων είναι ίδιες στην ύδρευση και την αποχέτευση. Με το νέο οικιακό τιμολόγιο ενθαρρύνεται η χαμηλή κατανάλωση και αποθαρρύνεται η μεγάλη, όπως απαιτεί η εποχή μας. Ορίζεται ως πάγιο, για καταναλωτές των μηδέν κυβικών, 10€ για την ύδρευση και 4€ για την αποχέτευση πλέον Φ.Π.Α (16,22€). Ορίζονται τέλη ύδρευσης και τέλη αποχέτευσης ανά κυβικό νερού για κάθε κλίμακα, κλιμακούμενη όσο ανεβαίνει η κατανάλωση.
Ειδικότερα:

Οικιακό Τιμολόγιο
 

΄Υδρευση
Αποχέτευση
Α       Για κατανάλωση από           0   m3/τρίμηνο
10      €    
 4     €
β
Για κατανάλωση από    1 – 25  m3/τρίμηνο
+0,50 €/m3     
+0,29 €/m3     
γ
Για κατανάλωση από   26 - 40  m3/τρίμηνο
+1,13 €/m3     
+0,63 €/m3      
δ
Για κατανάλωση από   41 - 50  m3/τρίμηνο
+1,16 €/m3     
+0,68 €/m3     
ε
Για κατανάλωση από   51 - 60  m3/τρίμηνο
+1,33 €/m3     
+0,70 €/m3     
στ
Για κατανάλωση από   61 - 80  m3/τρίμηνο
+1,58 €/m3     
+0,80 €/m3     
ζ
Για κατανάλωση από   81 και άνω  m3/τρίμηνο
+2,02 €/m3     
+1,06 €/m3     
Παράλληλα, θεσπίζεται προωθημένο κοινωνικό τιμολόγιο για την προστασία των ευπαθών ομάδων των καταναλωτών, όπως άποροι, μακροχρόνια άνεργοι, ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες.  Πιο συγκεκριμένα, δικαιούχοι της τάξης του 90% είναι οι άποροι σε κατάσταση πλήρους ένδειας, δικαιούχοι της τάξης του 50% είναι οι άποροι με βιβλιάριο ανασφαλίστου, τα άτομα με αναπηρία από 80% και πάνω, οι μακροχρόνια άνεργοι και οι πολύτεκνες οικογένειες, ενώ δικαιούχοι της τάξης του 30% είναι   άτομα με αναπηρία από 67% και πάνω, τρίτεκνες οικογένειες και  μονογονεϊκές οικογένειες, με τις ειδικότερες προϋποθέσεις που καθορίζονται. Ακόμη, παρέχεται έκπτωση της τάξης του 50% στα σχολεία, τα δημοτικά κτίρια και στα Ιδρύματα «Γηροκομείο», «Ορφανοτροφείο», «ΕΛΕΠΑΠ» και «Άσπρες Πεταλούδες».
Επίσης, θεσπίζεται επαγγελματικό τιμολόγιο για τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, εφόσον έχουν κάνει σωστή σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης  και έχουν τοποθετήσει  λιποσυλλέκτη.
Όσον αφορά τις νέες περιοχές που εντάσσονται στη ΔΕΥΑΜΒ, προβλέπονται περιορισμένες αυξήσεις τελών, κυρίως  λόγω επιβολής ΦΠΑ (είχε επιβληθεί μόνο στη Νέα Αγχίαλο). Διευκρινίζεται ότι με τη νέα νομοθεσία (άρθρο 18 παρ. 3β΄ Ν.4002/2011) επιβάλλεται  ΦΠΑ στην ύδρευση και την αποχέτευση ακόμη κι αν την αρμοδιότητα ασκεί ο Δήμος, σε ποσοστά 13 και 23% αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: