Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Μεταξύ 11 και 12 εκατ. ευρώ το θετικό ισοζύγιο για το Δήμο Βόλου το 2011

Στα 100.891.424,26 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του Δήμου Βόλου για το 2012, το σχέδιο του οποίου θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου.
Το σχέδιο του προϋπολογισμού ανέλυσε, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ομάδας πλειοψηφίας, η αρμόδια Αντιδήμαρχος, κ. Ν. Οικονόμου, η οποία επισήμανε καταρχάς ότι ο προϋπολογισμός του 2012 είναι εναρμονισμένος με τη δυσμενή οικονομική συγκυρία και προσαρμοσμένος αναγκαστικά στις απαιτήσεις των οδηγιών της κεντρικής διοίκησης, όπως αποτυπώνονται στη σχετική ΚΥΑ των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, η οποία προβλέπει σημαντική μείωση των εθνικών πόρων προς τους Δήμους για το 2012 και επιβάλλει περιστολή των δαπανών σε όλους τους τομείς, αλλά και ρεαλιστικός στο μέγιστο δυνατό βαθμό, αφού, κατά τη σύνταξή του, λήφθηκαν υπόψη τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου για το 2011 και όλες οι προβλεπόμενες για το 2012 υποχρεώσεις.


Οι βασικοί στόχοι της Δημοτικής Αρχής για το πρώτο έτος λειτουργίας του νέου Δήμου, όπως είχαν διατυπωθεί κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2011, και οι οποίοι αφορούσαν στο νοικοκύρεμα των οικονομικών και την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων για την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου, επιτεύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό στη διάρκεια της χρονιάς, παρά τις σοβαρές δυσκολίες που παρουσιάστηκαν και τις σχεδόν αβάσταχτες κληρονομηθείσες από τους πρώην Δήμους και τις επιχειρήσεις τους υποχρεώσεις.
Η Αντιδήμαρχος τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Με τη λιτή και αυστηρή διαχείριση, που ακολουθήθηκε ευλαβικά στη διάρκεια της χρονιάς, πετύχαμε να εξοφληθεί σημαντικά μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων προηγούμενων ετών, ύψους περίπου 14 εκατ. €, με αποτέλεσμα την οικονομική ελάφρυνση και τη σταδιακή ανάκτηση της αξιοπιστίας του Δήμου, ενώ οι μεταφερόμενες από το 2011 οφειλές είναι της τάξης των 2,5 εκατ. € (σύμφωνα με τη νομοθεσία, μέσα στο 2011 έπρεπε να εξοφληθούν πρώτα οι οφειλές προηγούμενων ετών μέχρι το 2010, ενώ από την τρέχουσα χρονιά μόνο οι δαπάνες για λειτουργικές ανάγκες). Επομένως, το θετικό ισοζύγιο για το Δήμο Βόλου το 2011 κυμαίνεται μεταξύ 11 και 12 εκατ. €.
Παράλληλα, οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου λειτούργησαν τηρώντας τους κανόνες της χρηστής διοίκησης, εφαρμόζοντας τη νομιμότητα και τη διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες, στη λειτουργία του ταμείου, στο σύστημα προμηθειών, τηρώντας τη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» ακόμη και για το τελευταίο ευρώ δαπανών, και βελτίωσαν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο οργάνωσής τους, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη λειτουργία τους από τη νέα χρονιά. Από την άλλη πλευρά, οι διευθύνσεις προγραμματισμού και τεχνικών υπηρεσιών κατόρθωσαν, με τις δικές τους δυνάμεις, με συντονισμένη δράση και αποδοτική συνεργασία, ώστε ο Δήμος να είναι παρών σχεδόν σε όλες τις προσκλήσεις χρηματοδοτήσεων έργων που δεν απαιτούν την οικονομική συμμετοχή του Δήμου, και μάλιστα με αντικειμενικά ανταγωνιστικές προτάσεις -εγκριθείσες προτάσεις στο ΕΣΠΑ για 6 έργα, προϋπολογισμού 12,5 περίπου εκατ. € - υποβληθείσες προς έγκριση για 4 έργα, προϋπολογισμού περίπου 7,2 εκατ. €- ενώ βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας και νέες προτάσεις συμμετοχής μας.

Στο ίδιο, λοιπόν, πλαίσιο και για τη νέα χρονιά και στα όρια που υπαγορεύουν οι ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες, λόγω της δυσμενούς εθνικής συγκυρίας, η φιλοσοφία της σύνταξης του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2012 διέπεται από το συνδυασμό της συνέχισης, αφενός της εξυγίανσης των οικονομικών του Δήμου, της σταδιακής αποπληρωμής των υποχρεώσεών του και της αποφυγής δημιουργίας νέων χρεών και αφετέρου της αξιοποίησης όλων των χρηματοδοτικών προγραμμάτων που μπορούν να εξασφαλίσουν την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας (ΕΣΠΑ, ΣΑΤΑ, αυτεπιστασία, κοινωνική εργασία). Εξάλλου, το εγκριθέν δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την αποπληρωμή οφειλών παρελθόντων ετών σε προμηθευτές και άλλες υποχρεώσεις θα δώσει μια μεγάλη ανάσα στο Δήμο, αποτελώντας ταυτόχρονα τονωτική ένεση για την τοπική αγορά που υφίσταται μεγάλο πλήγμα από την οικονομική κρίση. Παράλληλα, έχουν ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό μέτρα κοινωνικής ευαισθησίας, με τη μείωση, για πρώτη φορά, των ανταποδοτικών τελών και την εφαρμογή του κοινωνικού τιμολογίου σε όλο το Δήμο, διευρυμένου με νέες κατηγορίες ευπαθών κοινωνικά πληθυσμιακών ομάδων. Σαφής επίσης στο νέο προϋπολογισμό είναι και η αποτύπωση της βούλησης της Δημοτικής Αρχής για ποιοτικότερες παροχές στους δημότες, με την ενίσχυση των υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, αλλά και η μέριμνα για ζητήματα ασφάλειας και υγιεινής του προσωπικού του Δήμου.»
Η κ. Οικονόμου επισήμανε ακόμη ότι το 2012 θα είναι μία εξίσου δύσκολη με το 2011 χρονιά για το Δήμο, τονίζοντας ότι οι υποχρεώσεις από το παρελθόν δεν είναι δυνατό ακόμη να αποκρυσταλλωθούν πλήρως, καθώς μόλις πριν λίγους μήνες ξεκίνησε η διαδικασία εκκαθάρισης των πρώην δημοτικών επιχειρήσεων που λύθηκαν, και ενημέρωσε τα μέλη της ομάδας πλειοψηφίας για τις μεγάλες οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία των πρώην ΚΟ – ΔΗΠΕΘΕ και ΔΗΚΙ και για την επιβάρυνση του Δήμου από τις επιδιωκόμενες ρυθμίσεις.
Η Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στους πόρους που προβλέπεται να διατεθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το 2012, σύμφωνα με τις υποσχέσεις της κεντρικής διοίκησης προς την ΚΕΔΕ και τις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργού Γιαννίτση, τονίζοντας ότι θα πρέπει αυτές να τηρηθούν, προκειμένου να είναι δυνατή η λειτουργία των δήμων τη νέα χρονιά, καθώς καλούνται με τους πόρους αυτούς να αντιμετωπίσουν όλες τις λειτουργικές τους δαπάνες, τις οφειλές του παρελθόντος και εν γένει τις δαπάνες από τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες.
Τέλος, η κ. Οικονόμου ενημέρωσε ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2012 ανέρχεται στο ποσό των 100,9 εκατ. ευρώ, δηλαδή 1 εκατ. επιπλέον, σε σχέση με το σχέδιο που είχε υποβληθεί από την Εκτελεστική Επιτροπή προς την Οικονομική Επιτροπή προς έγκριση, γιατί μόλις στις 14-12-2011 υπογράφτηκε η απόφαση για την κατανομή της 3ης δόσης ΣΑΤΑ για τους ΟΤΑ της χώρας, από την οποία αντιστοιχεί στο Δήμο Βόλου το ποσό των 1.066.742,26 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: