Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Πρωτοβουλίες του Δήμου Βόλου για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας

Σημαντική τιμητική διάκριση για τον Δήμο Βόλου αποτελεί η επιλογή από το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας του Δ/ντή της Κοινωφελούς Επιχείρησης Γιάννη Γρηγορίου, στην 10μελή επιστημονική επιτροπή, δηλαδή το συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό όργανο χάραξης των στρατηγικών για την πολιτική της πρόληψης και συμβουλευτικής υγείας σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το συγκεκριμένο Δίκτυο έχει ως μέλη του 128 Δήμους απ΄ όλη την Ελλάδα και η βασική του λειτουργία είναι η υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην οργάνωση ολοκληρωμένων προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της υγείας που απευθύνονται τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και ειδικές ομάδες. 
Για  το 2012 υπάρχουν σε εξέλιξη σημαντικά θέματα και πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το Δίκτυο με στόχο την ενδυνάμωση και εκπαίδευση στελεχών των 128 Δήμων μελών του Δικτύου, την αποτύπωση και καταγραφή δεικτών υγείας, στοχευμένες καμπάνιες για την πρόληψη με εστίαση στο παιδί και το σχολείο και στους ανέργους.


Σημειώνεται ότι στο Δήμο Βόλου υλοποιείται με μεγάλη επιτυχία 5ετές πρόγραμμα πρόληψης και προαγωγής της υγείας σε (17) δημοτικά σχολεία με ειδική άδεια του Υπουργείου Παιδείας και σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τους συλλόγους γονέων, τον οδοντιατρικό σύλλογο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Επιπλέον, όπως τόνισε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Απ.Παντσάς, η Δημοτική Αρχή βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας και την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Βόλου και διερευνά τη δυνατότητα ίδρυσης Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο οποίο να εξυπηρετούνται άποροι και οικονομικά αδύνατοι συμπολίτες μας.
Εξάλλου, σημαντικό είναι το έργο της πρόληψης και συμβουλευτικής υγείας  που υλοποιείται μέσα από το Δίκτυο των Κοινωνικών Κέντρων που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στις συνοικίες, Νέων Παγασών, Νεάπολης, Αγίων Αναργύρων, Αγίου Γεωργίου και Νέας Δημητριάδας, ενώ ήδη διερευνάται η δυνατότητα λειτουργίας αντίστοιχης μονάδας στην Νέα Ιωνία.
Στόχος το επόμενο διάστημα είναι στο πλαίσιο της  Κοινωφελούς Κ.Ε.Κ.Π.Α.-Δ.Ι.Ε.Κ. η διασύνδεση των προγραμμάτων πρόληψης μ΄ αυτά της κοινωνικής φροντίδας για ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις παρεχόμενες  υπηρεσίες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: