Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Παρέμβαση του Δήμου Βόλου για το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Πρωτοβουλία για τη διερεύνηση του προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που διαπιστώθηκε τις τελευταίες ημέρες στην πόλη, ανέλαβε ο Δήμος Βόλου, παρά τις ελαχιστότατες αρμοδιότητες που διαθέτει στο θέμα αυτό.
Ειδικότερα, ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Διαφάνειας κ. Νίκος Μόσχος απέστειλε στους αρμόδιους φορείς επιστολή με την οποία τους ενημερώνει για τα αποτελέσματα των πρόσφατων μετρήσεων που κατέγραψαν οι σταθμοί του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ζητεί απαντήσεις σε τρία συγκεκριμένα ερωτήματα, προκειμένου να υπάρξουν τεκμηριωμένα στοιχεία για τη σχετική συζήτηση που θα προκληθεί στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.
Σε έγγραφό του προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και την Διεύθυνση ΕΑΡΟ-Τμήμα Ποιότητας Ατμόσφαιρας του ΥΠΕΚΑ, ο κ. Μόσχος αναφέρει συγκεκριμένα:


«Τις τελευταίες ημέρες οι τρεις σταθμοί  μέτρησης Αέριας Ρύπανσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (http://www.mie.uth.gr/n_chart10p_img_V.asp)  έχουν καταγράψει μεγάλες υπερβάσεις στα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα της πόλης. Ενδεικτικά σας αναφέρω :

1.    Στις 4.11.2011 :
Α) ο Σταθμός Μέτρησης που είναι εγκατεστημένος στο κτίριο Παπαστράτος στις 20:25 κατέγραψε 273 mg PM10 ανα κυβικό μέτρο αέρια, με το όριο να είναι στα 50mg.
Σημειώνεται ότι οι υπερβάσεις δεν ήταν στιγμιαίες αλλά διήρκησαν όλο το 24ώρο. Ο μέσος όρος των μικροσωματιδίων ήταν 100mg, διπλάσιος από το επιτρεπόμενο.
Β) Ο Σταθμός Μέτρησης που είναι εγκατεστημένος στο Πεδίον του Άρεως κατέγραψε στις 19:40 214mg PM10 ανα κυβικό μέτρο.
Γ) Ο Σταθμός Μέτρησης που είναι εγκατεστημένος στο Φυτόκο κατέγραψε 160 PM10 ανα κυβικό μέτρο αέρια.

2.    Στις 6.11.2011
Α)    Ο Σταθμός μέτρησης στο Παπαστράτου κατέγραψε μέγιστη τιμή 97mg στις 12:55 και μέσο όρο τα 77 mg.
Β)    O Σταθμός μέτρησης στο Πεδίον του Άρεως κατέγραψε μέγιστη τιμή 143 στις 8:55 με μέσο όρο τα 120mg.

3.     Στις 7.11.2011
Α)    Ο Σταθμός μέτρησης στο Παπαστράτου κατέγραψε μέγιστη τιμή 163mg στις 12:00 με φυσιολογικό ωστόσο μέσο όρο τα 47 mg.
Β)    O Σταθμός μέτρησης στο Πεδίον του Άρεως κατέγραψε μέγιστη τιμή 92 στις 12:05 με μέσο όρο τα 74 mg.

 4.    Στις 8.11.2011
Ο Σταθμός Μέτρησης Πεδίον του Άρεως κατέγραψε μέγιστη τιμή 98 στις 8:25 με μέσο όρο τα 57 mg.
Επειδή όπως αντιλαμβάνεστε το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει αναστάτωση στους δημότες μας, καθώς το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι ιδιαίτερα σοβαρό και άπτεται άμεσα της δημόσιας υγείας, κάτι που επισημαίνει και επισταμένως και ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας.
    Επειδή έχουμε την πρόθεση να φέρουμε το θέμα προς συζήτηση αρχικά στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου (αρ. 73 παρ. 1Βiii ν. 3852/2010).
    Επειδή επιθυμούμε η συζήτηση αυτή να είναι συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να συμβάλλει και ο Δήμος Βόλου, στα πλαίσια των περιορισμένων αρμοδιοτήτων του, στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

 Παρακαλώ όπως μας ενημερώσετε στα εξής :
1.    Εάν έχετε προβεί σε μετρήσεις ή αυτοψίες ή άλλου είδους διερεύνηση ή επαλήθευση των ανωτέρω διαπιστώσεων των σταθμών μέτρησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
2.    Εάν μπορείτε να διακριβώσετε τις ακριβείς πηγές ρύπανσης.
3.    Εάν έχουν δρομολογηθεί κάποια συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του ανωτέρω προβλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: