Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Αρχίζει το έργο ανάπλασης του δυτικού παραλιακού μετώπου

Προχωρά τις επόμενες μέρες η εγκατάσταση του αναδόχου του έργου «Επέκταση δικτύου ποδηλατοδρόμου του παραλιακού μετώπου και τοπικές παρεμβάσεις κατά μήκος της διαδρομής, καθώς υπογράφηκε σήμερα η σχετική σύμβαση ανάμεσα στον Δήμαρχο Βόλου κ. Πάνο Σκοτινιώτη και εκπρόσωπο της εταιρείας G&P Β. Γιτσόπουλος - Μ.Πεφτούλογλου και Σια Ο.Ε., που ανέλαβε την εκτέλεσή του.
Η συνολική δαπάνη του έργου ανέρχεται σε 1.260.616,03€   (προϋπολογισμός μελέτης 2.210.950 €), είναι ενταγμένο στον άξονα Προτεραιότητας 4 «ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ» του Ε.Π. «ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΗΠΕΙΡΟΥ 2007-2013» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τη σύμβαση, το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα 18 μηνών από την έναρξη των εργασιών. Η μελέτη συντάχθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βόλου και προβλέπει σειρά από κατασκευαστικά έργα τα οποία χωροθετούνται στο δυτικό παραλιακό μέτωπο της πόλης, από τη θέση του Τελωνείου έως τις Αλυκές, και συνιστούν μία ενιαία πρόταση ανάπλασης της συγκεκριμένης περιοχής.



Όπως υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης, «πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικό έργο, το οποίο δρομολόγησε η προηγούμενη δημοτική αρχή. Με το έργο αυτό αξιοποιούνται πόροι του ΕΣΠΑ για την ενοποίηση σημαντικών χώρων και σημείων έλξης των κατοίκων του Βόλου, όπως οι σχολές του Πανεπιστημίου, το εμπορικό κέντρο περιοχής Παλαιών, το εκθεσιακό κέντρο, το πάρκο του Πεδίου Άρεως, αθλητικές εγκαταστάσεις και αρχαιολογικά μνημεία που βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής, μέχρι την πλαζ των Αλυκών». 
Το Δίκτυο Ποδηλατοδρόμων θα επεκταθεί από την πλατεία που βρίσκεται μπροστά από το Τελωνείο έως και την πλαζ των Αλυκών, σε μήκος 6.500 μέτρων, θα δημιουργηθεί νέα πλατεία στο χώρο εμπρός από το Τελωνείο, θα πραγματοποιηθούν αναπλάσεις πεζοδρομίων στην περιοχή των Παλαιών και θα κατασκευαστεί πεζοδρόμιο στην παραλία των Αλυκών. Με τη δημιουργία του νέου Δικτύου Ποδηλατοδρόμων, το οποίο φυσικά θα κατασκευαστεί με εντελώς διαφορετικές προδιαγραφές από το υπάρχον δίκτυο, θα δοθεί συνέχεια στο παραλιακό δίκτυο ποδηλατοδρόμων.
Μπροστά από τις αποθήκες του Τελωνείου Βόλου, τη χρήση των οποίων ως γνωστό διεκδικεί ο Δήμος Βόλου προκειμένου να τις αξιοποιήσει ως χώρους πολιτισμού, θα δημιουργηθεί νέα πλατεία που θα αποτελέσει είσοδο στα κτίρια του Τελωνείου και σημείο αναφοράς για πεζούς και ποδηλάτες. Επίσης, ανακατασκευάζονται και αναβαθμίζονται αισθητικά μια σειρά από πεζοδρόμια στην περιοχή Παλαιών ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερο πλάτος και ομοιόμορφη επίστρωση και να διευκολυνθεί η κυκλοφορία πεζών και ποδηλάτων.
Τέλος, κατά μήκος του παραλιακού δρόμου Αλυκών (οδός Παπαδάκου) θα κατασκευαστεί πεζοδρόμιο πλάτους 7,5 μέτρων στο οποίο θα ενταχθεί και ο ποδηλατόδρομος, που θα διασφαλίζει την ασφαλή μετακίνηση, αλλά και θα αποτελεί ένα κοινόχρηστο χώρο αναψυχής, καθώς θα τοποθετηθούν καθιστικά και θα φυτευτούν δέντρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: