Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Από Οκτώβριο έως Μάρτιο το κλάδεμα των δέντρων

Οργανωμένη επιχείρηση για το κλάδεμα και τη μείωση του ύψους των δέντρων στο σύνολο του ενιαίου Δήμου Βόλου, ξεκινά το επόμενο χρονικό διάστημα από συνεργεία της Υπηρεσίας Πρασίνου. Όπως επισημαίνει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Χ. Τσαμπάζης, πρόκειται για τη μεγαλύτερη παρέμβαση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στο Βόλο, καθώς φέτος θα κλαδευτούν δέντρα τα οποία παραμένουν ακλάδευτα επί σειρά ετών, κυρίως λόγω δυσκολίας προσέγγισης.
Όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη υπό τον κ. Τσαμπάζη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της υπηρεσίας, το  κλάδεμα των δέντρων θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, με 3 συνεργεία των 12 ατόμων, 2 στο Βόλο και 1 στη Νέα Ιωνία. Τα ίδια συνεργεία θα εργαστούν αμέσως μετά στις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες. Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν παρουσία γεωπόνου, ο οποίος θα ελέγχει και θα καθοδηγεί τα συνεργεία για το σωστό κλάδεμα των δέντρων. Η επιχείρηση θα διακοπεί δυο εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα και θα αρχίσει πάλι στις 15 Ιανουαρίου 2012, με την προοπτική να έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Μαρτίου.


Οι πολίτες θα ενημερώνονται εγκαίρως και σε τακτά χρονικά διαστήματα για την εκτροπή της κυκλοφορίας στους δρόμους εκτέλεσης των εργασιών, η οποία θα γίνεται από την Δημοτική Αστυνομία έπειτα από συνεννόηση και συνεργασία με την Τροχαία Βόλου. Ο κ. Χ. Τσαμπάζης απευθύνει έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να διευκολύνουν το έργο της υπηρεσίας, αποφεύγοντας να σταθμεύσουν τα οχήματά τους στο συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου, ενώ ταυτόχρονα καλεί τους δημότες που αυτή την εποχή κλαδεύουν τα δέντρα στις αυλές και τους κήπους των σπιτιών τους, να ενημερώσουν την υπηρεσία για την απομάκρυνση των κλαδιών από τους δρόμους (τηλ. 24210 80959, 24210 80920). Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τα παρακάτω:
ΠΟΤΕ  ΚΛΑΔΕΥΟΥΜΕ
•    Το κλάδεμα γίνεται το χειμώνα όταν οι λειτουργίες του φυτού ελαχιστοποιούνται.
•    Ορισμένα είδη έχουν διαφορετικές ανάγκες κλαδέματος. Φυτά που ανθίζουν στην «καρδιά» του χειμώνα, δεν κλαδεύονται το χειμώνα. Γενικότερα, το κλάδεμα των φυλλοβόλων φυτών γίνεται πάντα το χειμώνα που βρίσκονται σε λήθαργο, ενώ τα αειθαλή μπορούν να κλαδευτούν και τον υπόλοιπο χρόνο. 
ΓΙΑΤΙ ΚΛΑΔΕΥΟΥΜΕ
•    Με το κλάδεμα διαμορφώνουμε και διατηρούμε το σχήμα των δέντρων.
•    Το κλάδεμα είναι απαραίτητο και για την ίδια τη ζωή του δέντρου.
•    Με το κλάδεμα ανανεώνεται και αναπτύσσεται καλύτερα το φυτό καθώς ισορροπούν δυο ανταγωνιστικές λειτουργίες του δέντρου, η βλάστηση και η ανθοφορία. Η ανθοφορία καθυστερεί, η βλάστηση το αντίθετο.
•    Για να αεριστεί και να φωτιστεί καλύτερα το φυτό, καθώς και το σημείο όπου βρίσκεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: