Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Παρέμβαση Δήμου Βόλου στο ΥΠΕΚΑ για την πολεοδομική μελέτη Αγ. Παρασκευής

Την τροποποίηση της απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων που ισχύει από το 1998 και καθορίζει το πυκνοδομημένο τμήμα του παραδοσιακού οικισμού Αγίας Παρασκευής, ζητεί με επιστολή του στη Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Διαφάνειας κ. Ν. Μόσχος, προκειμένου να εξαλειφθεί η αδικία της επιβολής εισφοράς σε κατοίκους του οικισμού και να καταστεί επιτέλους εφικτή η εφαρμογή της πολεοδομικής μελέτης.
Όπως είναι γνωστό, ήδη από το 2009, μετά από τις αντιδράσεις των κατοίκων της συνοικίας για τις εισφορές σε  γη και χρήμα, που προκύπτουν από την εφαρμογή της πολεοδομικής μελέτης, το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου ανέστειλε τη πρόοδο τις μελέτης προκειμένου να εξετάσει την αναθεώρηση της.


Στην επιστολή του ο κ. Μόσχος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Κατόπιν ερωτημάτων του Δημάρχου Βόλου, προς το αρμόδιο Υπουργείο, μας κοινοποιήθηκαν έγγραφα του ΥΠΕΚΑ, όπου χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «Των υποχρεώσεων αυτών (εισφορές σε γη και χρήμα) εξαιρούνται οι ιδιοκτησίες που βρίσκονται στο πυκνοδομημένο τμήμα του οικισμού προ του 1923, όπως αυτό καθορίστηκε με την 3551/781/98 απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, δεδομένου ότι το τμήμα αυτό (πυκνοδομημένο) έχει εξαιρεθεί από τις διατάξεις του Ν.1337/83.»
Σε συνέχεια όμως της παραπάνω απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, για τον λόγο, ότι το όριο των πυκνοδομημένων, δεν συμπίπτει με το όριο οικισμού (προ του 1923), αλλά είναι κατά πολύ μικρότερο. Συνεπώς, με την παραπάνω ρύθμιση, παραμένει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό μικροϊδιοκτητών, που ήταν μέσα στα όρια οικισμού, αλλά με την πολεοδομική μελέτη, βρίσκονται σε αραιοδομημένη περιοχή, με υποχρεώσεις εισφορών και με ένα δικαιολογημένο αίσθημα αδικίας, απέναντι σε άλλους κατοίκους της περιοχής».
Στην ίδια επιστολή υπογραμμίζεται ότι, η συνοικία της Αγ. Παρασκευής είναι δομημένη με έναν τρόπο που έχει παραμείνει εξαιρετικά ήπιος, χαρακτηρίζεται από μονοκατοικίες (Σ.Δ.0,80), με παλαιότατες λιθόκτιστες πεζούλες, με κήπους, με παλιούς αρδευτικούς αύλακες και αποτελεί μια ενεργή επιβίωση, ενός πιο ανθρώπινου τρόπου ζωής, συνυφασμένου με την διατήρηση της παράδοσης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό για την πόλη του Βόλου να διατηρηθεί ο χαρακτήρας αυτής της συνοικίας.
«Ζητούμε λοιπόν», καταλήγει οι κ. Μόσχος, «με κάθε νόμιμο τρόπο, την τροποποίηση της υπ’ αριθ.3551/781/10-2-1998 απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων, που χαρακτηρίζει τα τμήματα των πυκνοδομημένων, της παραπάνω πολεοδομικής μελέτης και την προσαρμογή της, με το όριο του οικισμού, του προυφιστάμενου του 1923, ώστε να εξαλειφθεί η παραπάνω αδικία της επιβολής εισφοράς σε κατοίκους του οικισμού. Πιστεύουμε στην θετική αντιμετώπιση του αιτήματος μας, καθώς και του συνόλου των κατοίκων της συνοικίας Αγ. Παρασκευής, από το αρμόδιο Υπουργείο και πάντα μέσα από τις νόμιμες διαδικασίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: