Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Προετοιμασία του Δήμου Βόλου για την απογραφή του πληθυσμού

Σε εξέλιξη βρίσκονται από το Δήμο Βόλου οι προετοιμασίες για τη γενική απογραφή του πληθυσμού και των κτιρίων της χώρας που θα διενεργήσει από 30 Μαρτίου έως 13 Απριλίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή, με σκοπό την επικαιροποίηση  των δημογραφικών, οικονομικών και κοινωνικών στοιχείων που αφορούν τα ελληνικά νοικοκυριά.
Η δημοτική αρχή Βόλου ετοιμάζει ενημερωτική καμπάνια, με στόχο να γίνει κατανοητό απ’ όλους όσοι εργάζονται, διατηρούν κατοικία ή εξυπηρετούνται από τον ενιαίο Δήμο Βόλου, ότι έχουν χρέος  να απογραφούν στην πόλη μας, αφού το διακύβευμα είναι μεγάλο.

«Η χρηματοδότηση των Δήμων αλλά και ο αριθμός των βουλευτών κατά νομό  καθορίζεται από τα πληθυσμιακά δεδομένα», τονίζει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης, προσθέτοντας ότι «η επικείμενη απογραφή θα παίξει, κατά συνέπεια, σπουδαίο ρόλο στην υλοποίηση του σχεδιασμού μας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επαναληφθεί το 2001, όπου χιλιάδες μόνιμοι κάτοικοι του Βόλου απογράφηκαν σε άλλους Δήμους». Σημειώνεται ότι ο Βόλος, για πρώτη φορά φέτος, περιλαμβάνεται μεταξύ των πέντε ελληνικών πόλεων όπου ο πληθυσμός θα μετρηθεί και κατά εκλογικό διαμέρισμα.
Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στα θετικά της φετινής απογραφής είναι η επιμήκυνση του χρόνου διενέργειας, αφού θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα από 30 Μαρτίου έως 13 Απριλίου 2011, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα,  και όχι μόνο μια ημέρα, όπως γινόταν έως τώρα. Αυτό δίνει αφενός την ευκαιρία στον απογραφέα να επαναλάβει την επίσκεψη, μία, δυο, τρεις ή και τέσσερις φορές, έως ότου συναντήσει τελικά τους απογραφόμενους στην οικία τους για να τους απογράψει.
Τα ειδικά δελτία-ερωτηματολόγια περιλαμβάνουν ερωτήσεις που σχετίζονται με τη συγκέντρωση δημογραφικών, οικονομικών και κοινωνικών χαρακτηριστικών του πληθυσμού, αλλά τα ατομικά στοιχεία των απογραφόμενων είναι αυστηρά απόρρητα (σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς και το Ν.3832/2010). Το απόρρητο της απογραφής καθιστά τη συλλογή στοιχείων ευκολότερη. Τα στοιχεία αυτά θα δώσουν μια ακριβή εικόνα της κατανομής του πληθυσμού  και κατά υπηκοότητα. Τα δεδομένα αυτά θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στην εξαγωγή συμπερασμάτων για τον κλάδο απασχόλησης και για τα επαγγέλματα. Τέλος, θα βοηθήσουν την Πολιτεία στη χάραξη βιώσιμης μεταναστευτικής πολιτικής,  επιχειρώντας έτσι να δώσει λύση στο όλο και διογκούμενο πρόβλημα της μετανάστευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: