Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Απαλλοτριώσεις οικοπέδων στη Νέα Ιωνία για δημιουργία πρασίνου

Ο Δήμος Βόλου είναι ένας από τους είκοσι επτά δήμους σε όλη τη χώρα που θα αποκτήσουν κοινόχρηστους χώρους μέσα από πρόγραμμα απαλλοτριώσεων με πόρους του Πράσινου Ταμείου, το οποίο διαχειρίζεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Πρόκειται για τρία οικόπεδα που βρίσκονται στον πρώην Δήμο Νέας Ιωνίας – τα δυο στη συνοικία ΒΙΟΣΚΥΡ και το ένα στην οδό Ξηριά - συνολικού εμβαδού 2.130 τετραγωνικών μέτρων και αξίας 362.037,45 ευρώ.
Στόχος της δημοτικής αρχής, τονίζει ο κ. Σκοτινιώτης, είναι να δώσει «ανάσα» σε πυκνοδομημένες και επιβαρυμένες περιοχές της πόλης, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών και το περιβάλλον. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, η πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να αποκτήσουν χώρους τους οποίους θα μετατρέψουν σε «οάσεις πρασίνου», στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου περιβαλλοντικών παρεμβάσεων.

Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σημαντικό να υπογραμμισθεί η άμεση ανταπόκριση της πρώην δημοτικής αρχής Νέας Ιωνίας και του Δημάρχου Π. Μαβίδη στη σχετική πρόσκληση του Υπουργείου.  Η Νέα Ιωνία ήταν ο μόνος Δήμος της Θεσσαλίας που εξασφάλισε   χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.
Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΚΑ, μετά την ψήφιση του Ν.3843/2010 που όριζε ότι τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από τα πρόστιμα των αυθαιρεσιών (ημιυπαίθριοι, κ.λπ.) θα διατεθούν για να συμβάλλουν στην αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί στο περιβάλλον, όπως με αστικές αναπλάσεις και με την απόκτηση χώρων πράσινου, ζήτησε από όλους τους δήμους της χώρας να υποβάλλουν τις προτάσεις τους, βάσει του προγραμματισμού εφαρμογής εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων για την απαλλοτρίωση ρυμοτομούμενων ιδιοκτησιών.
Σ’ αυτή την πρώτη φάση, ωφελημένοι είναι 27 συνολικά Δήμοι σε όλη τη χώρα, ενώ σε δεύτερη φάση το ΥΠΕΚΑ  απευθύνει πρόσκληση στους νέους δήμους που συγκροτήθηκαν με τον «Καλλικράτη», να υποβάλλουν βελτιωμένες και πληρέστερες προτάσεις υπό το πρίσμα της νέας τους οργάνωσης. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμαρχος Βόλου έχει ήδη ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες πλήρη ετοιμότητα για την υποβολή ώριμων προτάσεων, που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες του ενιαίου πλέον Δήμου Βόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: