Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Στο κτίριο Σπίρερ θα λειτουργήσει η Πολεοδομία του ενιαίου Δήμου Βόλου

Ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στέγαση των υπηρεσιών του ενιαίου Δήμου, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία τους και την καλύτερη εξυπηρέτηση του συνόλου των πολιτών, προωθεί η δημοτική αρχή Βόλου, λαμβάνοντας υπόψη και τις ανάγκες που προέκυψαν από τη μεταβίβαση στους Δήμους υπηρεσιών της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας και της Περιφέρειας (ΤΥΔΚ).
Στο πλαίσιο αυτό, βασική προτεραιότητα αποτελεί η ενοποίηση και συγκέντρωση σ’ έναν χώρο των τριών υπηρεσιών Πολεοδομίας -  Βόλου, Νέας Ιωνίας και Νομαρχίας – που σήμερα βρίσκονται διασκορπισμένες στην πόλη. Αφού εξετάστηκαν διάφορες προτάσεις, προκρίθηκε ως καταλληλότερη η λύση να στεγαστεί η ενιαία υπηρεσία Πολεοδομίας του Δήμου Βόλου στο κτίριο Σπίρερ, όπου σήμερα στεγάζονται η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, ο Δημοτικός Εκπαιδευτικός Οργανισμός Βόλου, η Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων, τμήματα του Ωδείου, το ΔΗΚΙ, ενώ φιλοξενείται, για λίγους ακόμη μήνες, και το Πανεπιστήμιο Drury.

Η λύση αυτή εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για την  παροχή σύγχρονων και αποτελεσματικών υπηρεσιών στους δημότες, δεδομένου ότι παρέχεται και η δυνατότητα συγκέντρωσης του αρχείου στο ίδιο κτίριο. Σημειώνεται ότι το αρχείο της πολεοδομίας Βόλου φιλοξενείται ήδη στο υπόγειο του κτιρίου Σπίρερ. Στα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης λύσης προσμετρήθηκε επίσης το γεγονός ότι το κτίριο Σπίρερ βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης και είναι εύκολα προσβάσιμο με τα πόδια ή με το ποδήλατο. Επιπλέον, γειτνιάζει με το κτίριο του ΤΕΕ, γεγονός που διευκολύνει τους μηχανικούς στη διεκπεραίωση υποθέσεών τους.
Όσον αφορά τον ισχυρισμό περί ακαταλληλότητας του κτιρίου (ανεπάρκεια φωτισμού, πυροπροστασίας, πρόβλημα στατικότητας κ.λ.π.), ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Ηλ. Ξηρακιάς απαντά ότι «ήδη στον ίδιο χώρο λειτουργεί, εδώ και χρόνια, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου, που μελέτησε και μετασκεύασε το παλαιό κτίριο αποθηκών σε κτίριο γραφείων με τη σφραγίδα του αείμνηστου Δ/ντή της Δημήτρη Παντελή και οποία είναι η πλέον αρμόδια για τα συγκεκριμένα θέματα». Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει ο ίδιος, πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι να συζητήσει με όλους τους εμπλεκόμενους (εργαζόμενοι, Σύλλογοι ) τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν από την μετεγκατάσταση αυτή και βελτιώσεις που θα μπορούσαν να γίνουν».
Ο σχεδιασμός της νέας δημοτικής αρχής για τη στέγαση των υπηρεσιών προβλέπει επίσης τη μεταφορά της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών του ενιαίου Δήμου στο πρώην Δημαρχείο της Νέας Ιωνίας, όπου θα στεγαστεί επίσης και μέρος των Οικονομικών Υπηρεσιών, ενώ στο Μεταξουργείο θα είναι η έδρα του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: