Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προεκλογικά  είχατε πει ότι οι δύο προτεραιότητες του προγράμματός σας είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η βελτίωση της ποιότητας ζωής, που αποτελούν επένδυση στην κοινωνική συνοχή.  Στην  πράξη πώς θα το υλοποιήσετε;
Είχα πει ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η δημιουργία νέων, σταθερών θέσεων εργασίας είναι δύο στόχοι που δεν αποτελούν ξεχωριστό κεφάλαιο του προγράμματός  μας, αλλά διαπερνούν ολόκληρο το πρόγραμμα και την κάθε επιμέρους δράση του. Είχα επίσης επισημάνει ότι η βελτίωση της ποιότητας ζωής  αποτελεί επένδυση στην κοινωνική συνοχή, αφού τα πιο αδύνατα στρώματα της κοινωνίας δεν έχουν την πολυτέλεια εναλλακτικών διεξόδων εκτός πόλης. Σημειώνω ότι το πρόγραμμά μας δεν μένει σε γενικές διακηρύξεις, αλλά προχωρά σε εξειδικευμένες δράσεις, με ιεράρχηση προτεραιοτήτων, τις οποίες θα αρχίσουμε να υλοποιούμε, με βάση και τις πηγές χρηματοδότησης που θα εξασφαλίζουμε.  Η κεντρική μας ιδέα σε σχέση με το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής  είναι ότι αλλάζουμε συνολικά τη φιλοσοφία οργάνωσης της πόλης, με ενδυνάμωση των δράσεων για την εξυπηρέτηση των πεζών, των ατόμων με κινητικές δυσκολίες, των ηλικιωμένων και των μικρών παιδιών. Δίνουμε, επίσης, έμφαση, με συγκεκριμένα μέτρα, στην εφαρμογή ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής σε ολόκληρη τη λεκάνη διαχείρισης του νέου Δήμου και ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων,  στην  αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, στην προστασία του Παγασητικού, στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αναλάβατε πρόσφατα πρωτοβουλία για τους Μεσογειακούς Αγώνες. Μπορούν να γίνουν Μεσογειακοί Αγώνες χωρίς Μεσογειακό Χωριό; Και οι προεκλογικές δεσμεύσεις για “πράσινους” αγώνες τί γίνονται;
Αμέσως μετά τις εκλογές και τη συνάντησή μου με τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της Οργανωτικής Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων κυρία Κουτρουμπά, σήμανα κυριολεκτικά συναγερμό. Αντίπαλός μας πλέον δεν είναι μόνο το χρήμα, αλλά και ο χρόνος. Όσες δυσκολίες κι αν έχει  η δημιουργία του Μεσογειακού Χωριού σε συνθήκες μνημονίου, πιστεύουμε ότι το κόστος μπορεί να αντιμετωπιστεί, αφού θα κατανεμηθεί σε 3-4 χρήσεις (οικονομικά έτη). Και μιλώ μόνο για το Μεσογειακό Χωριό του Βόλου, γιατί αυτό έχει  μεγάλη ωριμότητα, αφού έχει χωροθετηθεί και υπάρχουν όροι δόμησης, περιβαλλοντικοί όροι, τεχνική μελέτη κλπ. Είναι αυτονόητο ότι μιλάμε για Μεσογειακό Χωριό με “πράσινες” προδιαγραφές και όχι φυσικά  για ένα μελλοντικό εργατικό γκέτο. Στόχος μας, γενικότερα, είναι οι Αγώνες αυτοί να μη λειτουργήσουν απλώς ως μια στιγμιαία ανάταση για την περιοχή, αλλά να αξιοποιηθούν ως εργαλείο “πράσινης ανάπτυξης”, με μέτρα και πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην οικολογική, χωροταξική και πολιτιστική ανασυγκρότησή   της.   Η ιδέα των «Πράσινων Μεσογειακών Αγώνων» δεν εξαντλείται σε μια ανούσια ρητορική, αλλά εξειδικεύεται με συγκεκριμένες προτάσεις που θα φέρουν το δίπολο Βόλου – Λάρισας, αλλά και ολόκληρη την Κεντρική Ελλάδα, στο επίκεντρο της αναζήτησης λύσεων για τα σύγχρονα προβλήματα και τους κινδύνους που απειλούν όχι μόνον το περιβάλλον της Μεσογείου, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη. Εν όψει, μάλιστα, της κινητικότητας που παρατηρείται για τη δημιουργία  Ένωσης Μεσογειακών Κρατών, η χώρα μας μπορεί και πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα την καθιστούν πρωταγωνίστρια της περιβαλλοντικής πολιτικής σε μεσογειακό επίπεδο.

Τι θα κάνετε με τους συμβασιούχους;
Ως προς τους  συμβασιούχους αορίστου χρόνου δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αφού με τον “Καλλικράτη” διασφαλίζονται πλήρως. Για τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου θα πρέπει να διακρίνουμε όσους στην πραγματικότητα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, και εκείνους που προσλήφθηκαν για να καλύψουν όντως μια έκτακτη ανάγκη. Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι βρισκόμαστε σε εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, με την ανεργία, ιδιαίτερα στην πόλη μας,  να παίρνει δραματικές διαστάσεις. Συνεπώς θα εξαντλήσουμε κάθε νομική δυνατότητα, ώστε να μη χαθούν θέσεις εργασίας. Επισημαίνω ότι ισχύει στο ακέραιο η προεκλογική μας δέσμευση ότι από την 1η Ιανουαρίου μπαίνει οριστικά τέλος σε προσλήψεις από το “παράθυρο” και σε κάθε φαινόμενο αναξιοκρατίας, κομματισμού και ευνοιοκρατίας. Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με καταστάσεις που προκαλούν οργή στην κοινωνία και εντείνουν τη δυσπιστία προς το πολιτικό σύστημα.

 Έχετε μεγάλη εμπειρία από την αυτοδιοίκηση. Τι λείπει από το Bόλο και πώς μπορεί να πάρει “σάρκα και οστά”;
Στο Βόλο, όπως και σ’ όλη την Ελλάδα,  διαθέτουμε αφθονία μελετών, αλλά έλλειμμα σχεδιασμού. Και η ουσία του σχεδιασμού δεν είναι η παραγωγή μελετών, αλλά η διαδικασία λήψης και υλοποίησης των αποφάσεων. Εδώ θα ρίξουμε το βάρος μας, με στόχο να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα σε προστιθέμενη κοινωνική αξία, σε κοινωνικό πλούτο, σε εισοδήματα και απασχόληση, σε ποιότητα ζωής για τους πολίτες.  Όπως έχουμε δεσμευτεί, θα αναλάβουμε την πρωτοβουλία για μια τοπική συμφωνία με όλους τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς της πόλης. Είναι ανάγκη να αντιληφθούμε ότι η Πόλη στη μεταβιομηχανική  εποχή μετασχηματίζεται για μια ακόμη φορά και αποκτά εντελώς νέο, πρωταγωνιστικό ρόλο. O Βόλος, λοιπόν, καλείται τα επόμενα χρόνια, και μάλιστα σε εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, να διαμορφώσει το νέο του πρόσωπο, να βρει τη σύγχρονη ταυτότητά του, να προσδιορίσει το ρόλο του στο μέλλον. Η διαμόρφωση του νέου αναπτυξιακού σχεδίου και η ανάδειξη των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων του στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, αποτελεί σύνθετο και δυσχερές εγχείρημα. Η πόλη μας διαθέτει αξιόλογη τουριστική αγορά, ισχυρή βιομηχανική και εμπορική παράδοση, αναπτυσσόμενο  Πανεπιστήμιο και ερευνητικά κέντρα που επιτρέπουν στο Βόλο να αναδειχθεί σε κέντρο καινοτομίας, έρευνας και επιχειρηματικότητας, σημαντικό  λιμάνι, αεροδρόμιο, ανεπτυγμένους, σχετικά, τομείς ψυχαγωγίας, αθλητισμού και πολιτισμού, μοναδικό φυσικό και ανθρωπογενές (δομημένο) περιβάλλον και πάνω απ’ όλα διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό υψηλού επιπέδου, σε όλους τους παραγωγικούς τομείς. Αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα δημιουργούν τη μεγάλη προοπτική να αποτελέσει κύριο συστατικό του τρίτου πόλου ανάπτυξης, στο κέντρο της Ελλάδας. Σε αυτά τα πλεονεκτήματα «πατάμε» για να σχεδιάσουμε το νέο ιστορικό κύκλο βιώσιμης ανάπτυξης. Με μια  ισχυρή τοπική ηγεσία και ένα νέο δημόσιο μάνατζμεντ, αφού στις  νέες συνθήκες αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η ποιότητα της τοπικής διακυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: