Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Ανακοίνωση των 9 Αντιδημάρχων του νέου Δήμου Βόλου

Τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν Αντιδήμαρχοι του νέου Δήμου Βόλου για την πρώτη διετία και τις καταρχήν αρμοδιότητες του καθενός, ανακοίνωσε σήμερα ο Πάνος Σκοτινιώτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο νέος Δήμαρχος Βόλου όρισε εννέα Αντιδημάρχους αντί δέκα, που προβλέπονται από  το Νόμο του «Καλλικράτη», τονίζοντας ότι «αφενός μεν πιστεύουμε σε μια κατά το δυνατόν λιτή και σφιχτή διοίκηση και θέλουμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο προς αυτή την κατεύθυνση, αφετέρου δε γιατί θέλουμε να έχουμε το περιθώριο διορθωτικών κινήσεων, εφόσον διαπιστωθεί τέτοια ανάγκη, δεδομένου ότι όλα γίνονται για πρώτη φορά και δεν υπάρχει κανένα ιστορικό προηγούμενο». Αντιδήμαρχοι για τη διετία 2011-2012 ορίζονται οι: Ν. Οικονόμου, Η. Ξηρακιάς, Μπ. Τσαμπάζης, Απ. Παντσάς, Ν. Μόσχος, Π. Πελεκάνος, Ν. Μαυρόπουλος, Γ. Γκουντέλιας, Ν. Στόϊκος, ενώ τις επόμενες μέρες, όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος, θα συνέλθει η Ομάδα Πλειοψηφίας για να αποφασίσει συλλογικά τον καταμερισμό των δημοτικών συμβούλων της παράταξης στα άλλα σημαντικά θεσμικά όργανα, η σύνθεση των οποίων αποφασίζεται  από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κ. Σκοτινιώτης προανήγγειλε ότι οι Δήμαρχοι Νέας Ιωνίας και Πορταριάς Π. Μαβίδης και Β. Κοντορίζος αντίστοιχα, θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο πλαίσιο των θεσμικών οργάνων που θα συγκροτήσει το Δημοτικό Συμβούλιο και θα προταθούν για πολύ σημαντικές θέσεις ευθύνης, ενώ ανακοίνωσε τέλος ότι ο ίδιος θα διατηρήσει τη θέση Προέδρου του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ με Αντιπρόεδρο το δημοτικό σύμβουλο Λεωνίδα Μαυρογιάννη, στον οποίο θα ανατεθούν συγκεκριμένες εκτελεστικές αρμοδιότητες.
Αναλυτικά, οι δηλώσεις του νέου Δημάρχου Βόλου έχουν ως εξής:

«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, αφού σε λίγες μέρες αρχίζει η λειτουργία  του νέου Δήμου Βόλου και συνολικά του Προγράμματος «Καλλικράτης», που επαναθεμελιώνει σε εντελώς νέες βάσεις την Αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Οι πολίτες του νέου Δήμου Βόλου προσδοκούν σε παροχή ποιοτικά αναβαθμισμένων υπηρεσιών, με τη χρήση και των νέων τεχνολογιών, και σε μια διοίκηση που θα βασίζεται στις αρχές της  διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Και φυσικά, προσδοκούν σε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης του Δήμου με την τοπική κοινωνία και σε ένα σύστημα διακυβέρνησης του Δήμου που θα εξασφαλίζει την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα στη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων.
Γνωρίζετε  ότι από την επομένη της εκλογής μας, έχοντας πλήρη  επίγνωση της  μεγάλης  μας ευθύνης, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε την όσο το δυνατόν πιο ομαλή διαδοχή του νέου Δήμου και την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική ολοκλήρωση της μεταβατικής περιόδου προσαρμογής στις νέες συνθήκες λειτουργίας του.
Σε αυτή την ανάγκη υποτάσσεται και η συγκρότηση, οργάνωση και λειτουργία των θεσμικών οργάνων του Δήμου. Και αναφέρομαι στο Δημοτικό Συμβούλιο, την Εκτελεστική Επιτροπή, τα δύο μεγάλα και μείζονος σημασίας Νομικά Πρόσωπα του Δήμου (το ΝΠΔΔ και την Κοινωφελή Επιχείρηση), την Οικονομική Επιτροπή, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής,  τη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, τον Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης, το Συμβούλιο ένταξης μεταναστών, την Επιτροπή τουριστικής προβολής και ανάπτυξης, τις δύο Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα όργανα δημοτικής αποκέντρωσης κλπ.
Μια από τις καινοτομίες του «Καλλικράτη» είναι ότι ο Δήμαρχος ασκεί τον διοικητικό και επιτελικό του ρόλο όχι απλώς συνεπικουρούμενος από τους Αντιδημάρχους, αλλά ως επικεφαλής ενός συντονιστικού συλλογικού οργάνου, της Εκτελεστικής Επιτροπής, που συγκροτείται από αυτόν και τους Αντιδημάρχους. Ο θεσμός του Αντιδημάρχου προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες ανάγκες των νέων Δήμων. Οι Αντιδήμαρχοι έχουν τις αρμοδιότητες που τους αναθέτει ο Δήμαρχος, τόσο κατά τομείς αρμοδιοτήτων για όλη τη δημοτική περιφέρεια, όσο και κατά τόπο, δηλαδή στα όρια των συνενούμενων δημοτικών ενοτήτων. Ως προς τις αρμοδιότητες, επισημαίνουμε ότι στους νέους Δήμους απονέμεται σειρά από νέες αρμοδιότητες, που μέχρι τώρα ασκούνται από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις (όπως στον τομέα ποιότητας ζωής και εύρυθμης λειτουργίας των πόλεων, στον τομέα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, στον τομέα παιδείας, πολιτισμού και αθλητισμού, στον τομέα γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας κλπ.).
Όλα αυτά τα νέα δεδομένα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, τόσο για την επιλογή των Αντιδημάρχων, όσο και  για τη σύνθεση των άλλων σημαντικών θεσμικών οργάνων του Δήμου, στα οποία θα αξιοποιηθούν, με σημαντικούς ρόλους, όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής μας.
Σήμερα σας καλέσαμε προκειμένου να ανακοινώσουμε τους Αντιδημάρχους του Δήμου Βόλου για την πρώτη διετία και τις καταρχήν αρμοδιότητες του καθενός. Όπως είναι γνωστό,  οι Αντιδήμαρχοι ορίζονται με απόφαση του Δημάρχου. Τις επόμενες μέρες και αφού ολοκληρώσουμε τη σχετική προετοιμασία, θα συνέλθει η Ομάδα Πλειοψηφίας για να αποφασίσει συλλογικά, ύστερα από εισήγησή μας, την καταμερισμό των δημοτικών συμβούλων της παράταξής μας στα άλλα σημαντικά θεσμικά όργανα, η σύνθεση των οποίων αποφασίζεται  από το Δημοτικό Συμβούλιο. Επισημαίνουμε στο σημείο αυτό ότι ισχύει η προεκλογική μας δέσμευση για εκπροσώπηση όλων των μειοψηφιών στα διάφορα συλλογικά όργανα.
Σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», για το Δήμο Βόλου προβλέπεται να οριστούν μέχρι δέκα  Αντιδήμαρχοι. Όπως θα διαπιστώσετε, καταρχήν ορίζουμε εννιά. Ο λόγος είναι γιατί αφενός μεν πιστεύουμε σε μια κατά το δυνατόν  λιτή και  σφιχτή διοίκηση και θέλουμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο προς αυτή την κατεύθυνση, αφετέρου δε γιατί θέλουμε να έχουμε το περιθώριο διορθωτικών κινήσεων, εφόσον διαπιστωθεί τέτοια ανάγκη, δεδομένου ότι όλα γίνονται για πρώτη φορά και δεν υπάρχει κανένα ιστορικό προηγούμενο.
Οι εννιά Αντιδήμαρχοι και οι καταρχήν αρμοδιότητες του καθενός είναι:
1.    Νατάσα Οικονόμου: Διοίκησης, Οικονομικών, Προγραμματισμού και Νέων Τεχνολογιών, Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής.
2.    Ηλίας Ξηρακιάς: Τεχνικών Υπηρεσιών και Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης.
3.    Μπάμπης Τσαμπάζης: Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας.
4.    Απόστολος Παντσάς: Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού. 
5.    Νίκος Μόσχος: Πολεοδομίας και Διαφάνειας, Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.
6.    Παντελής Πελεκάνος: Βόλου, Ν.Αγχιάλου και Δημοτικής Αστυνομίας.
7.    Νίκος Μαυρόπουλος: Νέας Ιωνίας και Αισωνίας.
8.    Γιάννης Γκουντέλιας: Πορταριάς, Ιωλκού και Μακρυνίτσας.
9.    Νίκος Στόϊκος: Αγριάς και Αρτέμιδας.

Η επιλογή ήταν ένα πραγματικά δύσκολο σταυρόλεξο, γιατί έπρεπε να συνδυαστούν πολλά και σε ορισμένες περιπτώσεις αντιφατικά, εκ πρώτης όψεως, κριτήρια. Και κυρίως, γιατί η επιλογή έπρεπε να γίνει ανάμεσα σε ισάξια στελέχη. Προσπαθήσαμε τα κριτήρια της επιλογής να παίρνουν κατά το δυνατόν υπόψη την πολιτική μας αντίληψη για το πώς πρέπει να διοικηθεί ο Δήμος και, φυσικά, τα μηνύματα των εκλογών.
 Εντελώς επιγραμματικά:
1. Πιστεύουμε ότι η επιλογή των Αντιδημάρχων σηματοδοτεί με σαφή τρόπο το προεκλογικό μας σύνθημα για μια νέα αρχή. Και βεβαίως εξυπηρετεί την αξίωση της κοινωνίας για ανανέωση  και μεταρρυθμιστικές τομές.  Μια ανανέωση όμως όχι ισοπεδωτική, αλλά ουσιαστική, που θα συνδυάζεται με την εμπειρία και φυσικά με την ανάγκη να παραχθεί δημιουργικό έργο. Όπως επίσης και με την ανάγκη εναλλαγής στους ρόλους, ώστε να ανανεώνεται το ενδιαφέρον των στελεχών και να μη δημιουργούνται στεγανά και επετηρίδες. Με την ολοκλήρωση του καταμερισμού αρμοδιοτήτων σε όλα τα μέλη της Ομάδας Πλειοψηφίας, θα φανεί πιο ολοκληρωμένα η αντίληψή μας για το συνδυασμό της εμπειρίας με την ανανέωση. Για το νέο μέσα στη συνέχεια, πάντοτε με γνώμονα την ουσιαστική αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων οργάνωσης του νέου Δήμου.
2. Βασικό κριτήριο στην επιλογή των αντιδημάρχων και στις αρμοδιότητές τους αποτέλεσε η αντίληψή μας ότι πρέπει γρήγορα να ομογενοποιηθούν οι λειτουργίες του  νέου Δήμου και να δημιουργηθεί ενιαία δημοτική συνείδηση, και όχι να συγκροτήσουμε μια «ομοσπονδία» των παλαιών Δήμων. Αυτός είναι, μεταξύ άλλων, και ο λόγος που στην αριθμητική αναλογία θεματικών και τοπικών αντιδημάρχων υπερισχύουν οι πρώτοι, αλλά και το ότι κάνουμε  ομαδοποίηση των όμορων  δημοτικών ενοτήτων. Οι τοπικοί αντιδήμαρχοι, μαζί με τους συμβούλους των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, θα διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο για τη γρήγορη και ομαλή ενσωμάτωση των συνενούμενων δημοτικών ενοτήτων στον ενιαίο Δήμο, αλλά και για την προσφορά καλών υπηρεσιών σε όλους τους πολίτες, ακόμη κι αν κατοικούν στο πιο απομακρυσμένο σημείο του Δήμου. 
3. Όπως είχα την ευκαιρία να υπογραμμίσω και πριν από λίγες μέρες, δεν υπήρξε καμία προσπάθεια επηρεασμού μου από κανένα δημοτικό σύμβουλο, κόμμα ή οποιονδήποτε άλλον. Οι επιλογές είναι δικές μου. Τη μόνη συζήτηση  που έκανα, από ιδιαίτερο σεβασμό και εκτίμηση στην ιστορία και τη διαδρομή τους, ήταν με τον Δήμαρχο Νέας Ιωνίας και πρώτο πλειοψηφίσαντα δημοτικό σύμβουλο του συνδυασμού μας, Παύλο Μαβίδη, και με τον «πατριάρχη» της αυτοδιοίκησης, Βασ.Κοντορίζο, προκειμένου να τους εξηγήσω το σκεπτικό μου,   με το οποίο και συμφώνησαν και θέλω να τους ευχαριστήσω γι’ αυτό. Η στάση τους αυτή αποδεικνύει όχι μόνο το προσωπικό πολιτικό τους ήθος, αλλά και επιβεβαιώνει, για μια ακόμη φορά, τις αξίες και το ήθος της Δημοκρατικής Συμπολιτείας, που θα διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Είναι προφανές ότι οι ανωτέρω θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο πλαίσιο των θεσμικών οργάνων που θα συγκροτήσει το Δημοτικό Συμβούλιο και θα προταθούν για πολύ σημαντικές θέσεις ευθύνης.
4. Τέλος, μαζί με τα εκτελεστικά όργανα του Δήμου, θα ήθελα   να αναφερθώ και στη ΔΕΥΑΜΒ, η οποία είναι προφανές ότι θα απορροφήσει μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς μας. Τα συσσωρευμένα προβλήματα και ο νέος, ιδιαίτερα κρίσιμος ρόλος  της επιχείρησης, η μεγάλη ευαισθησία που καθημερινά εκδηλώνει η κοινή γνώμη γι’ αυτήν και η ανάγκη να αποκατασταθεί το κύρος και η αξιοπιστία της, είναι ο λόγος που με οδήγησε να ασκήσω ο ίδιος  τα καθήκοντα του προέδρου του Διοικητικού της Συμβουλίου. Ωστόσο, επειδή οι ανάγκες απαιτούν καθημερινή πολύωρη απασχόληση,  θα ανατεθούν συγκεκριμένες εκτελεστικές αρμοδιότητες στον αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου που πλέον,  σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα ψηφιστεί από τη Βουλή, θα ορίζεται από τον πρόεδρο του Δ.Σ. Ως αντιπρόεδρος θα οριστεί ο δημοτικός σύμβουλος Λεωνίδας Μαυρογιάννης.
Γνωρίζουμε  ότι αναλαμβάνουμε ένα πολύ δύσκολο έργο. Το διαπιστώνουμε άλλωστε κάθε μέρα. Είμαστε όμως αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε. Η πρόκληση για μας είναι να διαχειριστούμε με αποτελεσματικότητα τις τοπικές υποθέσεις σε συνθήκες μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Φιλοδοξία μας είναι να δημιουργήσουμε, σ’ αυτή την πρώτη θητεία, ένα Δήμο-πρότυπο, που θα μπορέσει σταδιακά να ανοίξει τα φτερά του και να αξιοποιήσει τα αναμφισβήτητα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Εγγύηση γι’ αυτό αποτελεί η σταθερή απόφασή μας για λιτή, ορθολογική και απολύτως διαφανή διαχείριση του δημοτικού χρήματος, για αξιοκρατία, για να μπει τέλος στον κομματισμό και τις πελατειακές σχέσεις, για συλλογική λειτουργία και προσπάθεια για ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις. Εντέλει, η σταθερή απόφασή μας να αναλάβουμε κάθε πρωτοβουλία προκειμένου να δημιουργηθεί μια ειλικρινής σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: