Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

"Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Εμείς μπορούμε να ενώσουμε την πόλη"

Με μία ανεπανάληπτη συγκέντρωση που σφράγισε το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών για το νέο Δήμο Βόλου, ολοκλήρωσε χθες τον προεκλογικό του αγώνα ο συνδυασμός της «Δημοκρατικής Συμπολιτείας» με επικεφαλής τον Πάνο Σκοτινιώτη. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μπροστά από το εκλογικό κέντρο του συνδυασμού, στην οδό Ιωλκού, με τη δυναμική συμμετοχή πολιτών απ’ όλους τους συνενούμενους Δήμους, οι οποίοι διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Π. Σκοτινιώτη και ταυτόχρονα ψήφο ελπίδας και προοπτικής στον τόπο.
Οι δημότες του νέου δήμου Βόλου ανταποκρίθηκαν μαζικά, για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, στο κάλεσμα της «Δημοκρατικής Συμπολιτείας», στέλνοντας ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι έχουν ήδη επιλέξει τον πρώτο Δήμαρχο και την πρώτη δημοτική αρχή, που θα ηγηθούν της συλλογικής προσπάθειας για να στεριώσει ο νέος Δήμος σε γερά θεμέλια.

«Ελάχιστος χρόνος μάς χωρίζει από την ώρα που θα ανοίξουν οι κάλπες και οι πολίτες θα δώσουν την τελεσίδικη ετυμηγορία τους για το ποιος θα είναι ο πρώτος Δήμαρχος και ποια η πρώτη Δημοτική Αρχή στο νέο, μεγάλο Δήμο μας», τόνισε ο υποψήφιος Δήμαρχος Πάνος Σκοτινιώτης στην έναρξη της ομιλίας του, στη διάρκεια της οποίας «ξεδίπλωσε» τις ουσιαστικές αντιθέσεις που χωρίζουν τους δυο συνδυασμούς οι οποίοι αναμετρώνται στο δεύτερο γύρο των εκλογών. «Πρέπει να συγκρουστούμε, τόνισε, «με τη βαθύτατα συντηρητική  άποψη, ότι όλοι είμαστε ίδιοι. Ε, λοιπόν δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Όπως πάντοτε, έτσι και σ’ αυτές τις δημοτικές εκλογές υπάρχουν αντιθέσεις».
Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του πρώτου γύρου ο κ. Σκοτινιώτης υπογράμμισε ότι «οι πολίτες του νέου Δήμου Βόλου, την περασμένη Κυριακή, ανέδειξαν με την ψήφο τους τη «Δημοκρατική Συμπολιτεία» στην πρώτη θέση, με υψηλό ποσοστό, γεγονός που επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε την κάλπη της επόμενης Κυριακή με τη βεβαιότητα της νίκης. Κάναμε έναν προεκλογικό αγώνα με ηρεμία, ήθος και αξιοπρέπεια. Επιμείναμε στον αυτοδιοικητικό λόγο και τις προγραμματικές μας θέσεις και δεν παρακολουθήσαμε την έξαλλη και αδίστακτη τακτική της κ.Μακρή».
Στο σημείο αυτό ο κ. Σκοτινιώτης άσκησε δριμύτατη κριτική στη στάση της ανθυποψήφιάς του την τελευταία εβδομάδα των εκλογών, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ξεπέρασε κάθε όριο. «Ο δημόσιος λόγος της αρχίζει και τελειώνει με αήθεις, συκοφαντικές επιθέσεις εναντίον μου και εναντίον στελεχών του συνδυασμού μας και με μια απίστευτη –κυριολεκτικά-  διαστροφή της πραγματικότητας. Τις τελευταίες μέρες δίνει την εντύπωση ότι ηγείται μιας ομάδας που επιχειρεί «γιουρούσι» για την άλωση του Δήμου. Πρόκειται για πρωτοφανή και επικίνδυνα φαινόμενα, που δεν έχουν καμία σχέση με τα ήθη και τον πολιτισμό της αυτοδιοίκησης».
Ο κ. Σκοτινιώτης υπεραμύνθηκε του προγράμματος της «Δημοκρατικής Συμπολιτείας», καθώς επίσης της εμπειρίας και ανανέωσης των στελεχών της, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι, απέναντι στην αδιαμφισβήτητη υπεροχή του συνδυασμού του, η κ. Μακρή αντιπαραθέτει ένα σκληρό κομματικό λόγο, εντελώς ξένο προς την αυτοδιοίκηση, περιφρονώντας τους πολίτες και τα προβλήματά τους.
«Ποια αξιοπιστία μπορεί να έχει ο «αντιμνημονιακός» οίστρος  της κ.Μακρή;  Η ίδια, άλλωστε, τον ίδιο οίστρο δεν επεδείκνυε, ως κυβερνητική βουλευτής, και για την υποστήριξη της πολιτικής Αλογοσκούφη, που οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας; Κι από πού κι ως πού μπορούν να μπουν στο ίδιο τσουβάλι η «αντιμνημονιακή» υποκρισία της κ.Μακρή, με την αυθεντική αντίδραση προοδευτικών και αριστερών πολιτών που αντιτάσσονται στο μνημόνιο από εντελώς διαφορετική πολιτική οπτική και αφετηρία;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Σκοτινιώτης.
Στη συνέχεια, σκληραίνοντας ακόμη περισσότερο το λόγο του, κατήγγειλε την ανθυποψήφιά του για πρωτοφανή επίθεση λάσπης εναντίον της «Δημοκρατικής Συμπολιτείας» και των στελεχών της, ενώ την ίδια ώρα συγκαλύπτει την παράνομη παραμονή στην προεδρία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας του «εκλεκτού των εκλεκτών της» και παρ’ ολίγον υποψηφίου Δημάρχου, Γ. Σπηλιόπουλου.
«Επιμένετε όντως να αποδέχεστε ως ηθική και να χαρακτηρίζετε ως νόμιμη πράξη το γεγονός ότι, ενώ είναι δημόσιος υπάλληλος, παραμένει αγκιστρωμένος στην καρέκλα του προέδρου του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κι επιμένει να εκπροσωπεί τις παραγωγικές τάξεις;» ήταν το ερώτημα που έθεσε στην κ. Μακρή από το βήμα της κεντρικής συγκέντρωσης ο κ. Σκοτινιώτης και συνέχισε: «Ε λοιπόν, ούτε   πρωτοετής φοιτητής της Νομικής δεν συμμερίζεται τη δική σας νομική άποψη. Δημιουργείται, συνεπώς, μείζον ηθικό, πολιτικό και νομικό ζήτημα. Θα συνεχίσετε, λοιπόν, και ύστερα απ’ αυτό να τον καλύπτετε; Θα ολισθήσετε, με άλλα λόγια, και πέραν από το περιβόητο Βουλγαράκειο δόγμα και θα υιοθετήσετε τη θέση ότι «και το μη νομιμο είναι ηθικό»; Αυτός πια κι αν θα είναι ο ορισμός του αμοραλισμού!».
Ο κ. Σκοτινιώτης ξέσπασε εναντίον της κ. Μακρή και για τις πρόσφατες δηλώσεις της με τις οποίες επιχείρησε να απαξιώσει την πολιτική του διαδρομή, υπογραμμίζοντας ότι: «Εγώ είμαι περήφανος για την πολιτική  μου διαδρομή και το πολιτικό μου παρελθόν. Ένα παρελθόν που συνδέεται με το παρόν με ένα νήμα, που πάντα έλεγε και λέει: Ναι στους κοινωνικούς αγώνες! Ναι στους αγώνες για περισσότερη δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη! Ναι στους αγώνες για την αποκέντρωση, για μια Αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες και πόρους! Ναι, κ.Μακρή, είμαι περήφανος και για το παρελθόν μου. Για την διαδρομή μου, πάντα στην ευρύτερη Αριστερά. Κι όπως λέει και ο θεατρικός συγγραφέας και νομπελίστας Ντάριο Φο, «πολιτικές απόψεις μπορεί να άλλαξα, γιατί άλλαξε ο κόσμος. Δεν άλλαξα όμως ποτέ και δεν εγκατέλειψα τη στάση μου και την ηθική μου απέναντι στα κοινωνικά και τα πολιτικά γεγονότα. Η σταθερότητα και η συνέπεια στο τέλος αναγνωρίζονται». Αυτή η πόλη, αυτοί οι πολίτες  έχουν πλούσια δημοκρατική παράδοση. Και έμαθαν, από τη μακρά τους εμπειρία, να εμπιστεύονται ανθρώπους που ήταν πάντοτε δίπλα τους, μαζί τους, κάθε μέρα. Που τους συναντούσαν στους κοινωνικούς αγώνες κι όχι στα κοινωνικά «γκαλά».
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σκοτινιώτης απευθύνθηκε σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα με το τι ψήφισαν την πρώτη Κυριακή και ειδικά στους ψηφοφόρους των συνδυασμών που αποκλείστηκαν από το δεύτερο γύρο, ζητώντας να δώσουν μια ευρεία κοινωνική, αυτοδιοικητική πλειοψηφία στη «Δημοκρατική Συμπολιτεία». «Τους καλούμε να κρίνουν, να συγκρίνουν και να αποφασίσουν, νηφάλια, απαλλαγμένοι από κομματικές σκοπιμότητες. Να δούμε μόνο την Πόλη μας και το μέλλον της. Το μέλλον των παιδιών μας. Το μέλλον των νέων ανθρώπων που δικαιούνται επιτέλους να βλέπουν τη νέα εποχή ως ευκαιρία και όχι σαν απειλή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: