Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τα πραγματικά προβλήματα της Πόλης μας και των πολιτών της

Σε λίγες ώρες θ’ ανοίξουν οι κάλπες και οι πολίτες θα δώσουν την τελεσίδικη ετυμηγορία τους για το ποιος θα είναι ο πρώτος Δήμαρχος και ποια η πρώτη Δημοτική Αρχή στο νέο, μεγάλο Δήμο μας.
 Αισθανόμαστε την ανάγκη  να απευθυνθούμε για μια ακόμη φορά σε όλους  τους πολίτες του νέου Δήμου, χωρίς καμιάν εξαίρεση,   και να τους ζητήσουμε να εκφράσουν τη στήριξή τους στο συνδυασμό μας:
  1. Γιατί διαθέτουμε διοικητική πείρα, γνώση και μεράκι για την αυτοδιοίκηση.
  2. Γιατί έχουμε το όραμα, το σχέδιο και το πάθος, να δημιουργήσουμε ένα Δήμο που θα είναι κυψέλη συμμετοχής, δημιουργίας και κοινωνικής αλληλεγγύης.
  3. Γιατί εγγυώμαστε ότι θα κατοχυρώσουμε την αξιοκρατία, τη  διαφάνεια και τη χρηστή διαχείριση του δημοτικού χρήματος. Ότι θα βάλουμε οριστικά  τέλος στον κομματισμό και τις πελατειακές σχέσεις.
  4. Γιατί  αποδείξαμε ότι διαθέτουμε πρόγραμμα με ενιαία στρατηγική αντίληψη και ιεράρχηση στόχων. Πρόγραμμα συνεκτικό, ριζοσπαστικό,  και συνάμα ρεαλιστικό. Πρόγραμμα ορθολογικά μελετημένο για την αντιμετώπιση των βασικών προβλημάτων όλων των δημοτικών ενοτήτων που συναποτελούν ισότιμα το νέο Δήμο Βόλου.
  5. Γιατί έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε τα τοπικά συμφέροντα  με σθένος και αποτελεσματικότητα, πέρα από κομματικές σκοπιμότητες.
  6. Γιατί έχουμε αποδείξει ότι έχουμε τη δυνατότητα και τη θέληση να συγκροτούμε ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις.
  7. Γιατί δεσμευτήκαμε ότι, αμέσως μετά την εκλογή μας,  θα αναλάβουμε  την  πολιτική πρωτοβουλία  για μια τοπική συμφωνία με όλες τις κοινωνικές και  παραγωγικές δυνάμεις της πόλης, που θα συνεγείρει και θα κινητοποιήσει την τοπική κοινωνία σε κοινούς αναπτυξιακούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους.
  8. Γιατί αποδείξαμε, τελικά, ότι αποτελούμε μια αυτοδιοικητική συμμαχία, χωρίς δεσμεύσεις και εξαρτήσεις. Μόνη δέσμευσή μας είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών, την οποία, όπως πάντοτε, θα τιμήσουμε στο ακέραιο.
Στη στρατηγική της πόλωσης που προτείνει η κ. Μακρή, εμείς αντιπαραθέτουμε τη στρατηγική που ενώνει την πόλη και την τοπική κοινωνία. Η επιλογή μας αυτή είναι μονόδρομος για το Βόλο. Γιατί η πόλη μας  βρίσκεται σε σημαντική καμπή της σύγχρονης ιστορίας της. Γιατί ο Βόλος μπορεί να πάει μπροστά. Ο Βόλος μπορεί να λάμψει στη νέα εποχή. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, όλοι. Κανείς δεν περισσεύει.

Καλούμε, συνεπώς, όλους τους συμπολίτες μας να κρίνουν, να συγκρίνουν και να αποφασίσουν, νηφάλια, απαλλαγμένοι από κομματικές σκοπιμότητες.
Να δούμε μόνο την Πόλη μας και το μέλλον της. Το μέλλον των παιδιών μας. Το μέλλον των νέων ανθρώπων που δικαιούνται επιτέλους να βλέπουν τη νέα εποχή ως ευκαιρία και όχι σαν απειλή.
Η άποψη ότι όλοι   είμαστε ίδιοι, είναι στην ουσία της άποψη   βαθύτατα συντηρητική. Γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι.
Όπως πάντοτε, έτσι και σ’ αυτές τις δημοτικές εκλογές υπάρχουν αντιθέσεις. Οι αντιθέσεις αυτές  προκύπτουν από τις απαντήσεις  στα πραγματικά ερωτήματα. Να, μερικά απ’ αυτά. Πιστεύουμε:
  • Σε μια  αυτοδιοίκηση αδρανή και απαθή για τις επιπτώσεις του μνημονίου, ή σε μια αυτοδιοίκηση με ουσιαστικές προτάσεις  για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών του σε τοπικό επίπεδο;
  • Σε μια  αυτοδιοίκηση που λειτουργεί με ασαφείς όρους, όπου το πελατειακό σύστημα θα κυριαρχεί, ή σε μια αυτοδιοίκηση με σαφείς δεσμεύσεις για την εξυπηρέτηση του πολίτη, με καθαρές και  σαφείς εργασιακές σχέσεις και με καθορισμένους όρους για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της;
  • Σε μια  αυτοδιοίκηση αναξιόπιστη και έρμαιο διαπλοκών και αφανών διαδικασιών, ή σε μια αυτοδιοίκηση κρυστάλλινη στη διαχείριση των οικονομικών της, που θα αποτελεί το γυάλινο σπίτι του δημότη;
  • Σε μια  αυτοδιοίκηση συγκεντρωτική και φοβική σε κάθε συμμετοχική διαδικασία, ή σε μια αυτοδιοίκηση που θα ενισχύει τη δημιουργία θεσμών άμεσης δημοκρατίας και συμμετοχής;
Όσοι δεν απαντούν στις παραπάνω αντιθέσεις, αλλά αρκούνται στην εκφορά κεντρικού -ξύλινου και αντιαυτοδιοικητικού- λόγου, εκ των πραγμάτων τάσσονται με την πρώτη απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα. Δηλαδή, με τη συντήρηση του ίδιου γραφειοκρατικού και αναποτελεσματικού μοντέλου.
Εμείς όμως είμαστε με την ανατροπή της σημερινής παρακμιακής κατάστασης. Με το σάρωμα κάθε αναξιοπιστίας και κάθε κόκκου διαφθοράς. Και γνωρίζουμε ότι στην ίδια πλευρά του λόφου βρίσκεται και η συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων. Και φυσικά  η συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων που ψήφισαν την πρώτη Κυριακή τους συνδυασμούς του κ.Νάνου και του κ.Πατσιαντά.
Προφανώς και υπάρχουν διαφορές. Μπορούμε όμως να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στο μέτωπο ενάντια στη διαφθορά, ενάντια στο πελατειακό κράτος, για την περιβαλλοντικά βιώσιμη ανάπτυξη, για τα νέα παραγωγικά πρότυπα, για ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, για την αυτοδιοίκηση της αναδιανομής, για την αυτοδιοίκηση της προόδου.
Ας αναμετρηθούμε λοιπόν με τη ζωή και τα πραγματικά της προβλήματά και πάνω σ’ αυτά να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Γιατί ο κόσμος περιμένει απ’ όλους  ελπίδα. Αναζητά διέξοδο και  προοπτική.
Γνωρίζουμε ότι η στήριξη που θα μας δοθεί απ’ αυτούς τους συμπολίτες μας θα είναι κριτική στήριξη. Τους διαβεβαιώνουμε ότι στην καθημερινή μας δουλειά θα παίρνουμε σοβαρά υπόψη τον κριτικό τους λόγο. Τους διαβεβαιώνουμε ακόμη ότι οι παρατάξεις των μειοψηφιών θα συμμετέχουν σε όλες τις  Δημοτικές Επιχειρήσεις και Οργανισμούς και σ’ όλες τις επιτροπές που θα συγκροτήσουμε. Θα προβλέψουμε, επίσης, τη συγκρότηση Διαπαραταξιακής Επιτροπής Διαφάνειας. 
Έχουμε ακλόνητη εμπιστοσύνη στην ετυμηγορία των πολιτών. Η ετυμηγορία αυτή θα δικαιώσει πανηγυρικά αυτούς που αποδεδειγμένα είναι αφοσιωμένοι στην υπόθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και θα προσπεράσει με συγκατάβαση εκείνους που περιστασιακά, πρόχειρα, σπασμωδικά και άκομψα πολιτεύτηκαν στο στίβο της, βλέποντάς την σαν εφαλτήριο για τις απώτερες βλέψεις τους στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Η κρίση θα είναι αμείλικτη, αλλά δίκαιη! Ο  καθείς εφ’ ω ετάχθη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: