Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Πρώτα η Πόλη μας και οι πολίτες της

Κάλεσμα για συστράτευση όλων των δημιουργικών και αναγεννητικών δυνάμεων του τόπου, ώστε όλοι μαζί να συμβάλλουν στη συλλογική προσπάθεια να στεριώσει ο νέος Δήμος σε γερά θεμέλια, απηύθυνε ο υποψήφιος Δήμαρχος Πάνος Σκοτινιώτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα ενόψει της δεύτερης Κυριακής των εκλογών.
Αναφερόμενος στην τακτική του αντίπαλου συνδυασμού, ο κ. Σκοτινιώτης τόνισε ότι «στη στρατηγική της πόλωσης που προτείνει η κ. Μακρή, εμείς αντιπαραθέτουμε τη στρατηγική που ενώνει την πόλη και την τοπική κοινωνία» και πρόσθεσε ότι αυτή  την Κυριακή εκλέγουμε Δήμαρχο με κεντρικό σύνθημα: «πρώτα η Πόλη μας και οι πολίτες της».
Αναλυτικά, ο κ. Σκοτινιώτης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Την Κυριακή οι πολίτες του νέου Δήμου Βόλου εκλέγουν τον πρώτο του Δήμαρχο. Τον Δήμαρχο που στα τρισήμισυ χρόνια που θα διαρκέσει η θητεία του, θα κληθεί να ηγηθεί της συλλογικής προσπάθειας για να στεριώσει ο νέος Δήμος σε γερά θεμέλια. Να νοικοκυρευτούν τα οικονομικά του. Να αντιμετωπιστούν επείγοντα προβλήματα που βασανίζουν την καθημερινότητά μας. Ν’ ανοίξουν τα φτερά της Πόλης μας, ώστε να κατακτήσει τη θέση που της αξίζει, στη Θεσσαλία, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη. Το έργο είναι τιτάνιο, αν αναλογιστούμε ότι θα πραγματοποιηθεί σε συνθήκες βαθειάς οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής κρίσης.
Την Κυριακή, συνεπώς, θα δώσουμε όλοι μας ψήφο ευθύνης. Ψήφο ελπίδας και προοπτικής.
Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου μάς επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε την κάλπη της επόμενης Κυριακή με μεγάλη αισιοδοξία.
Κάναμε έναν προεκλογικό αγώνα με ηρεμία, ήθος και αξιοπρέπεια, επιμείναμε στον αυτοδιοικητικό λόγο και τις προγραμματικές μας θέσεις και δεν παρακολουθήσαμε την τακτική των ανοίκειων, συκοφαντικών επιθέσεων που δεχθήκαμε από το συνδυασμό της κ. Μακρή, οι οποίες δυστυχώς συνεχίζονται. 
Οι πολίτες του νέου Δήμου με την ψήφο τους ανέδειξαν καθαρά το συνδυασμό μας πρώτη δύναμη, με υψηλό ποσοστό, επιβραβεύοντας τη συνεπή στάση μας ότι επιμείναμε αυτοδιοικητικά. Ένα αποτέλεσμα που αποκτάει μεγαλύτερη αξία, αν αναλογιστούμε ότι οι εκλογές της πρώτης Κυριακής διεξήχθηκαν σ’ ένα πανελλαδικό πολιτικό κλίμα, όπου αμφισβητήθηκε έντονα ο αυτοδιοικητικός τους χαρακτήρας. Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε, για μια ακόμη φορά, από καρδιάς του συμπολίτες μας για την εμπισοσύνη τους.
Οι πολίτες έστειλαν όχι μόνο με την ψήφο τους, αλλά και με τη μεγάλη αποχή,  σημαντικά πολιτικά μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.
Το πρώτο μήνυμα αφορά τη στάση του εκλογικού σώματος απέναντι στο ίδιο το γεγονός των εκλογών. Η άρνηση του 40% των ψηφοφόρων του νέου Δήμου να προσέλθουν στην κάλπη, στέλνει  ηχηρό μήνυμα για το σύνολο του πολιτικού συστήματος, μέρος του οποίου είναι και ο θεσμός της αυτοδιοίκησης.
Το δεύτερο μήνυμα είναι ότι σημαντικό τμήμα των λαϊκών κυρίως στρωμάτων, που πληρώνει τις συνέπειες της κρίσης χωρίς να ευθύνεται, αναζήτησε τρόπους για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του. Στο Δήμο Βόλου καταγράφεται σημαντικό ποσοστό ψήφου αριστερής διαμαρτυρίας.
Κατανοούμε πλήρως την αντίδραση αυτή των συμπολιτών μας και είμαστε εξαιρετικά ευαίσθητοι στα μηνύματα που έστειλαν.
Με καταγεγραμμένο το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής και τα μηνύματά του, απευθυνόμαστε  σε όλους  τους πολίτες του νέου Δήμου, ανεξάρτητα με το τι ψήφισαν στον πρώτο γύρο, και ζητάμε τη στήριξή τους.
Ζητάμε τη στήριξή τους:
Γιατί αποδείξαμε  ότι αποτελούμε μια αυτοδιοικητική συμμαχία, χωρίς δεσμεύσεις και εξαρτήσεις. Μόνη δέσμευσή μας είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών, την οποία, όπως πάντοτε, θα τιμήσουμε στο ακέραιο.
  1. Γιατί αποδείξαμε ότι διαθέτουμε πρόγραμμα με ενιαία στρατηγική αντίληψη και ιεράρχηση στόχων. Πρόγραμμα συνεκτικό, ριζοσπαστικό,  και συνάμα ρεαλιστικό.
  2. Γιατί δεσμευτήκαμε ότι, αμέσως μετά την εκλογή μας, θα αναλάβουμε την πολιτική πρωτοβουλία για μια συμφωνία με όλες τις κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις της πόλης, που θα συνεγείρει και θα κινητοποιήσει την τοπική κοινωνία σε κοινούς αναπτυξιακούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους. Αλλά και για μια ελάχιστη συμφωνία με τις μειοψηφίες του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αναιρέσουν τον θεσμικό ρόλο τους και την υποχρέωσή τους να ασκούν πολιτικό έλεγχο.
  3. Γιατί εμείς μπορούμε. Και μπορούμε, γιατί διαθέτουμε τη γνώση, την εμπειρία, το όραμα, το σχέδιο και το πάθος, να δημιουργήσουμε ένα Δήμο που θα είναι κυψέλη συμμετοχής, δημιουργίας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Που θα αντιπροσωπεύει με μαχητικότητα, σθένος και αποτελεσματικότητα τα συμφέροντα της Πόλης και των πολιτών. Που θα κατοχυρώσει την αξιοκρατία, τη  διαφάνεια και τη χρηστή διαχείριση του δημοτικού χρήματος και θα βάλει οριστικά τέλος στον κομματισμό και τις πελατειακές σχέσεις. Που θα είναι Δήμος όλων των πολιτών του.   
  4. Θα το επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά: δεν  είμαστε σε καμία περίπτωση διατεθειμένοι να συμφιλιωθούμε με καθεστωτικά  φαινόμενα και καταστάσεις που προκαλούν αποστροφή στους πολίτες. Σταθερή επιλογή μας είναι "να αναποδογυρίσουμε το τραπέζι".
Τι αντιπαραθέτει σ’ όλα αυτά η  κ. Μακρή;
α/  Αντιπαραθέτει ένα σκληρό κομματικό λόγο, εντελώς ξένο προς την Αυτοδιοίκηση. Είναι αποκαλυπτική η δήλωσή της μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου.
Η δήλωση αυτή αρχίζει και τελειώνει με το κάλεσμα για  μια ετερόκλητη «αντιμνημονιακή» συμμαχία στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Δεν υπάρχει πουθενά, μα πουθενά, η πόλη και τα προβλήματά της, για τα οποία, αν δεν κάνουμε λάθος, γίνονται οι δημοτικές εκλογές.
Η κ. Μακρή διατείνεται υποκριτικά ότι ψήφος στο συνδυασμό μας, είναι δήθεν ψήφος υπέρ του μνημονίου. Και λέμε υποκριτικά, γιατί εμείς από την πρώτη στιγμή επιμένουμε αυτοδιοικητικά και έχουμε δηλώσει ότι δεν θα δεχθούμε η ψήφος εμπιστοσύνης   στο συνδυασμό μας, να καταγραφεί σαν ψήφος εμπιστοσύνης στα όποια κυβερνητικά μέτρα. Πολύ περισσότερο που το συνδυασμό μας στηρίζουν και πολιτικές δυνάμεις που έχουν ευθέως αντιταχθεί στο μνημόνιο.
Αντίθετα, από τη στιγμή που η κ.Μακρή επιλέγει να μιλά κομματικά και μόνο, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι κάθε ψήφος υπέρ της, θα προσμετρηθεί ως ψήφος υπέρ της πολιτικής του κ.Αλογουσκούφη και των κυβερνήσεων των οποίων η ίδια υπήρξε κυβερνητική  βουλευτής, οι οποίες έχουν και την κύρια ευθύνη για το γεγονός ότι οδήγησαν τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει η «ολική επαναφορά» του οποιουδήποτε κόμματος. Αυτό μπορεί να αφορά την ίδια και τις πολιτικές της φιλοδοξίες, δεν αφορά όμως τον ανήμπορο  συμπολίτη  μας που υφίσταται τις οδυνηρές συνέπειες της οικονομικής κρίσης, ο οποίος με αγανάκτηση βλέπει τα πολιτικά παιγνίδια που παίζονται στην πλάτη του. Ούτε μπορεί να αφορά πολίτες που από εντελώς διαφορετική πολιτκή οπτική και αφετηρία αντιτάσσονται στο μνημόνιο και την κυβερνητική πολιτική.
 
β/ Με τη δήλωσή της η κ.Μακρή ξέχασε εντελώς τους μισούς σχεδόν συμπολίτες μας που δεν πήγαν καν να ψηφίσουν. Τυχαίο; Προφανώς και όχι. Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα για την κ. Μακρή. Από τη στιγμή που γνωρίζει ότι  οι εκλογές κρίνονται από αυτούς που συμμετέχουν, δεν έχει καμιά αναστολή να αγνοήσει επιδεικτικά όσους επέλεξαν συνειδητά να μην φτάσουν στην κάλπη.
Εμείς όμως απευθυνόμαστε σ’ όλους αυτούς τους συμπολίτες μας. Κατανοούμε απολύτως την αντίδρασή τους, που έχει να κάνει και με το πραγματικό γεγονός ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό μέρος ενός πολιτικού συστήματος που βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Γι’ αυτό κι έχουμε προτάξει την ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση να ξανακερδίσει την αξιοπιστία της, να πρωτοστατήσει στην αναγέννηση της τοπικής δημοκρατίας, να ξαναβρεί την «ψυχή» της.
Η αποχή όμως δεν είναι λύση. Λύση είναι η συμμετοχή. Λύση είναι η επιλογή εκείνου του Δημάρχου και εκείνης της Δημοτικής Αρχής :
  • Που μπορούν να καθαρίσουν την πόλη.
  • Που μπορούν να δρομολογήσουν λύσεις για το νερό και το κυκλοφοριακό.
  • Που μπορούν να δημιουργήσουν έναν Δήμο αλληλέγγυο.
  • Που μπορούν να  προσφέρουν ποιοτικές   υπηρεσίες στους πολίτες.
  • Που μπορούν να προστατεύσουν το περιβάλλον και το δημόσιο χώρο.
  • Που μπορούν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες για ένα νέο, ιστορικό κύκλο βιώσιμης ανάπτυξης, με κεντρικό στόχο τη δημιουργία νέων, σταθερών θέσεων εργασίας και την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των συνενούμενων δημοτικων ενοτήτων.
    Σ’ αυτά θα απαντήσουν οι πολίτες την Κυριακή με την ψήφο τους.

Εμείς έχουμε από την πρώτη στιγμή δηλώσει ότι μόνος αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα της Πόλης μας και των πολιτών της.
Στη στρατηγική της πόλωσης που προτείνει η κ. Μακρή, εμείς αντιπαραθέτουμε τη στρατηγική που ενώνει την πόλη και την τοπική κοινωνία. Η επιλογή μας αυτή είναι μονόδρομος για το Βόλο. Γιατί η πόλη μας βρίσκεται σε σημαντική καμπή της σύγχρονης ιστορίας της. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, όλοι. Κανείς δεν περισσεύει.
Την Κυριακή εκλέγουμε Δήμαρχο. Το δικό μας μήνυμα είναι ένα: πρώτα η Πόλη μας και οι πολίτες της. Μ’ αυτό το μήνυμα, που αποτελεί και δέσμευση ευθύνης, καλούμε σε συστράτευση όλες τις δημιουργικές και αναγεννητικές δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας. Ο Βόλος μπορεί να πάει μπροστά. Ο Βόλος μπορεί να λάμψει στη νέα εποχή.
Απευθυνόμαστε λοιπόν  σ’ όλους τους συμπολίτες μας, ανεξάρτητα με το τι ψήφισαν την πρώτη Κυριακή και ζητάμε μια ευρεία κοινωνική, αυτοδιοικητική πλειοψηφία.
 Με ιδιαίτερη ευαισθησία και διακριτικότητα απευθυνόμαστε στους ψηφοφόρους των συνδυασμών που αποκλείστηκαν από το δεύτερο γύρο. Προσωπικά έχω βρεθεί σ’ αυτή τη θέση και γνωρίζω πόσο βασανιστικά είναι τα διλήμματα και πόσο δύσκολες οι επιλογές. Δεν θα επέτρεπα ποτέ στον εαυτό μου να επαναφέρω διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος, για να παγιδεύσω έστω και έναν ψηφοφόρο. Πρέπει ωστόσο να συγκρουστούμε με τη δήθεν απολίτικη, μα στην ουσία βαθύτατα συντηρητική λογική, ότι όλοι το ίδιο είμαστε. Ε, λοιπόν δεν είμαστε το ίδιο και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι πολίτες του Βόλου, ιδιαίτερα εκείνοι  που μπορεί να μη συμφωνούμε σε γενικότερες πολιτικές επιλογές, μας συνδέουν όμως κοινές αξίες και αρχές. Αλλά και, όπως αποδείχθηκε στην προεκλογική περίοδο, αυτά που μας ενώνουν σε σχέση με την πόλη και το μέλλον της, είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.
Γνωρίζουμε ότι η στήριξη που θα μας δοθεί απ’ αυτούς τους συμπολίτες μας θα είναι κριτική στήριξη. Τους διαβεβαιώνουμε ότι στην καθημερινή μας δουλειά θα παίρνουμε σοβαρά υπόψη τον κριτικό τους λόγο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: