Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Μειωμένο τιμολόγιο στη ΔΕΥΑΜΒ για τους μακροχρόνια ανέργους

Αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΜΒ με πρώτο στόχο τη μείωση των τελών για ειδικές ομάδες του πληθυσμού, ανακοίνωσε ο υποψήφιος Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με το προεδρείο της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αλ. Κουτσελίνης και η αντιπρόεδρος και υπεύθυνη του Γραφείου Καταναλωτή Κ. Πλαστάρα ενημέρωσαν τον κ. Σκοτινιώτη για τις δράσεις της Ένωσης και ζήτησαν τη στήριξή του για την καλύτερη λειτουργία του Γραφείου. Μεταξύ άλλων τον ενημέρωσαν για την πληθώρα καταγγελιών σχετικά με τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΜΒ και παρουσίασαν τις προτάσεις που πρόσφατα κατέθεσαν στο Δ.Σ. της Επιχείρησης.

Μετά τη συνάντηση ο Π.Σκοτινιώτης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ως νέα Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ θα προχωρήσουμε με μελετημένα βήματα στην αναθεώρηση της τιμολογιακής της πολιτικής, στο πλαίσιο συνολικής ανασυγκρότησης της επιχείρησης, διασφάλισης του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της και αποκατάστασης της αξιοπιστίας της. Προτεραιότητά μας είναι να υπάρξει ελάφρυνση του τιμολογίου στους μικρούς καταναλωτές και στους κοινωνικά αδύνατους. Ειδικότερα, το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούμε προβλέπει, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
1. Καθιέρωση μειωμένου τιμολογίου για τους μακροχρόνια ανέργους και διεύρυνση των ελαφρύνσεων σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού (ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κλπ.).
2. Κατάργηση της ελάχιστης κατανάλωσης και αντ' αυτής καθιέρωση ως παγίου κάποιου χρηματικού ποσού, το οποίο θα προσδιοριστεί στο κατώτερο δυνατό επίπεδο, σε συνδυασμό με την καθιέρωση εφάπαξ εγγύησης. Με το μέτρο αυτό,  στόχος μας είναι όχι μόνο η άρση της αδικίας για όσους  καταναλώνουν λιγότερο νερό από τη  σημερινή ελάχιστη κατανάλωση που προβλέπεται ως πάγιο, αλλά και η δημιουργία κινήτρου για τον περιορισμό της κατανάλωσης.
3. Πρόβλεψη για περισσότερες κλίμακες, ώστε να γίνει δικαιότερη η τιμολόγηση του νερού, ανάλογα με την κατανάλωση.
Θα πρέπει επίσης να μελετηθούν:
1. Το ενδεχόμενο να εκδίδονται οι λογαριασμοί ανά δίμηνο, με έναντι καταβολή,  και η καταμέτρηση να γίνεται ανά τετράμηνο, οπότε θα γίνεται και η εξόφληση.
2. Το κρίσιμο θέμα αν θα συνεχιστεί η σύνδεση των τελών αποχέτευσης με τα τέλη ύδρευσης ή αν θα υπάρξει αποδέσμευση, καθώς και η τύχη του τέλους συντήρησης υδρομέτρων».
Όπως τόνισε ο Π.Σκοτινιώτης, «με άξονα τις παραπάνω προτάσεις, όπως και άλλες που έχουμε επεξεργαστεί,  θα συνεργαστούμε με τα στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ, ώστε η επιχείρηση να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αξίωση της τοπικής κοινωνίας για καλή ποιότητα νερού και κοινωνικά δίκαιη τιμολόγηση. Πιστεύουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να αναπληρωθεί η μείωση των εσόδων της ΔΕΥΑΜΒ που θα προέλθει από την ελάφρυνση του τιμολογίου. Η αναπλήρωση μπορεί να γίνει από τη μείωση των λειτουργικών δαπανών της επιχείρησης, τον αυστηρό έλεγχο των προμηθειών, την καλύτερη αξιοποίηση των πηγαίων νερών, που θα επιφέρει μείωση της δαπάνης που καταβάλλεται στη ΔΕΗ για τη λειτουργία των γεωτρήσεων (1,3 εκατ. ευρώ το χρόνο), την είσπραξη των οφειλών από τα δημοτικά κτίρια και εγκαταστάσεις, που σήμερα ανέρχονται σε 1,7 εκατ. ευρώ, όπως και από  Ιδρύματα (π.χ. Νοσοκομείο)».

Δεν υπάρχουν σχόλια: