Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Σε ανοιχτό διάλογο το πρόγραμμα της "Δημοκρατικής Συμπολιτείας"

Τη διαδικασία ενός ανοιχτού δημοκρατικού διαλόγου για τη διαμόρφωση των προγραμματικών θέσεων του συνδυασμού ενόψει των εκλογών για το νέο Δήμο του Βόλου, εγκαινιάζει η «Δημοκρατική Συμπολιτεία» με επικεφαλής τον υποψήφιο Δήμαρχο Πάνο Σκοτινιώτη. Στόχος του συνδυασμού είναι, μέσα από μια ευρύτατη κοινωνική διαβούλευση με τους ενεργούς πολίτες, να διαμορφωθούν οι καλύτερες δυνατότητες και για σωστές επιλογές αλλά και για απολεσματικότητα στην εφαρμογή τους.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει προγραμματιστεί συνάντηση εργασίας στην οποία έχουν κληθεί να πάρουν μέρος πρόσωπα της πολιτικής ζωής του τόπου, έμπειροι αυτοδιοικητικοί και εκπρόσωποι φορέων απ’ όλους τους χώρους, προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους επί του προγράμματος, το οποίο έχει ήδη καταρτιστεί με τη συμβολή και καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Οκτώβρη, στις 7:30 μ.μ., στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Νέας Ιωνίας και έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν σ’ αυτή εκπρόσωποι φορέων και ενεργοί πολίτες που καλύπτουν όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής του τόπου.

 «Οι προγραμματικές μας θέσεις μπαίνουν στη διαδικασία και τη δοκιμασία του ανοιχτού διαλόγου, προκειμένου να αποκρυσταλλωθούν σε ένα συνεκτικό, στρατηγικά ενοποιημένο, ιεραρχημένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα δράσης της νέας Δημοτικής Αρχής. Πρόγραμμα που στηρίζεται πάνω σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις, με κεντρικό στόχο ο Δήμος Βόλου να συμβάλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, διασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής στους πολίτες και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια νέα, περιβαλλοντικά βιώσιμη  ανάπτυξη», τονίζει σε δήλωσή του ο κ. Σκοτινιώτης.
Η εκδήλωση της ερχόμενης Τρίτης αποτελεί ένα πρωτοποριακό βήμα διαλόγου, καθώς για πρώτη φορά μέσα από ανοιχτές διαδικασίες συγκροτείται εκλογικό πρόγραμμα συνδυασμού, γεγονός που αποδεικνύει και θέλει να σηματοδοτήσει την πίστη της «Δημοκρατικής Συμπολιτείας» σε ορισμένες βασικές αρχές όπως είναι: η σταθερή και αδιάλειπτη σχέση με τους κοινωνικούς φορείς,  η εξασφάλιση της συμμετοχής τους στη λήψη αποφάσεων και στην υλοποίησή τους, η προσήλωση στον δημοκρατικό διάλογο. Είναι στοιχεία που προδιαγράφουν και την αντίληψη που διακατέχει τον Πάνο Σκοτινιώτη για τον τρόπο άσκησης της διοίκησης στο νέο Δήμο Βόλου, στοιχεία απαραίτητα δεδομένης της πολυμορφίας του πληθυσμού και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κάθε περιοχής.
Δεύτερο χαρακτηρισιτκό γνώρισμα της εκδήλωσης είναι ο επιστημονικός χαρακτήρας που προσδίδει η συμμετοχή καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με εξειδικευμένες ανά τομέα γνώσεις, η οποία εγγυάται και την πληρότητα του προγράμματος στους τέσσερις βασικούς άξονες της διακήρυξης αρχών του συνδυασμού, για ποιότητα ζωής, για βιώσιμη ανάπτυξη, για κοινωνική αλληλεγγύη, για πολιτισμό. Επίσης, υπογραμμίζει το ρόλο του Πανεπιστημίου στην ανάπτυξη της περιοχής, ρόλος ο οποίος θα διευρυνθεί από τη «Δημοκρατική Συμπολιτεία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διαδικασία επεξεργασίας των προγραμματικών θέσεων ήταν ενταγμένες και οι συναντήσεις του Π. Σκοτινιώτη με τους τοπικούς φορείς που πραγματοποιήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα. Στις συναντήσεις αυτές καταγράφηκαν απόψεις, ιδέες και προτάσεις οι οποίες ελήφθησαν υπόψη στην κατάρτιση του προγράμματος. Επομένως, η εκδήλωση της ερχόμενης Τρίτης αποτελεί την κορύφωση μιας ευρύτατης διαδικασίας διαλόγου για το πρόγραμμα της «Δημοκρατικής Συμπολιτείας» το οποίο σύντομα θα κοινοποιηθεί στο σύνολο των πολιτών.

1 σχόλιο:

Cp είπε...

Αγαπητέ Πάνο, σε σένα και όλους τους καλούς φίλους που συμπαρατάσσονται μαζί σου,
διαβάζω το πρόγραμμα και συμπάσχω μαζί σας. Γιατί ο Καλλικράτης δεν είναι εύκολη υπόθεση!Μαζί με τη στήριξή μου να δώσω "μιας δεκάρας συμβουλές" και εγώ.
1. Ιεραρχήστε το πρόγραμμα σας. Δηλώστε με θάρρος τις προτεραιότητες. Ο πολίτης θα καταλάβει
2. Μη μιλάτε για τα αυτονόητα που πρέπει να ενσωματώνει ως λειτουργίες ο Δήμος ως προγραμματικές δηλώσεις.
3. νάστε έτοιμοι να υπαναχωρήσετε μπροστά σε λάθος επιλογές (κατάργηση του σιδηροδρομικού S π.χ.) και να το δηλώνετε ως δέσμευση.
4. καταργήστε την ξύλινη γλώσσα και εξηγήστε στον πολίτη σε τι θα διαφέρει η δική σας διακυβέρνηση από τους άλλους.
5. νάστε έτοιμοι να επικυρώσετε την επιλογή των πολιτών για την ανάθεση αρμοδιοτήτων στη συνέχεια (αν το τελευταίο είναι δυσνότητο θα εξηγηθεί δια ζώσης)

καλή δύναμη

Κώστας Πώποτας
Λουξεμβούργο