Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

"Τώρα είναι ευκαιρία να αναποδογυρίσουμε το τραπέζι" (Συνέντευξη στην εφημερίδα "Θεσσαλία" - 10/10/2010)

«Δεν αποφάσισα να επιστρέψω στα δημόσια πράγματα για να λειτουργήσω με στερεότυπα του παρελθόντος, ούτε για να διαχειριστώ μια μίζερη πραγματικότητα. Αποφάσισα να πω «ναι» στη μεγάλη πρόκληση, γιατί πιστεύω πως τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία «να αναποδογυρίσουμε το τραπέζι», δηλώνει με συνέντευξή του στη «Θεσσαλία» ο υποψήφιος Δήμαρχος του ενιαίου Δήμου Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης και θέτει τους στόχους για την επιτυχία της μεταρρύθμισης για την εφαρμογή του «Καλλικράτη». Ανακοινώνει ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να πετύχει πλαίσιο συνεννόησης με τους ανθυποψηφίους του για τα μεγάλα θέματα του Δήμου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα ακυρωθεί ο θεσμικός ρόλος του καθενός. «Χρειάζεται η συστράτευση όλων μας, απ’ όποια θέση κι αν βρίσκεται ο καθένας» τονίζει χαρακτηριστικά.


Ερ.: Σε κάθε τοποθέτησή  σας και σε κάθε ανάρτηση του blog σας μιλάτε για  την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ του δήμου και των πολιτών. Ποιοι πιστεύετε πως είναι οι λόγοι «διατάραξης» αυτής της σχέσης  και εσείς πώς θα καταφέρετε να την «αποκαταστήσετε», εάν εκλεγείτε δήμαρχος;

Απ.: Η σχέση  εμπιστοσύνης των πολιτών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση – και μιλώ γενικά- δεν έχει απλώς διαταραχθεί, αλλά ουσιαστικά έχει διαρραγεί. Ο λόγος είναι η βαθμιαία μετάλλαξη του θεσμού, που από ένας δημοκρατικός λαϊκός θεσμός τείνει να εξελιχθεί σε κλειστό ολιγαρχικό σύστημα, με καθεστωτικά χαρακτηριστικά και κλειστούς τους διαύλους επικοινωνίας με τους πολίτες και τις πραγματικές ανάγκες τους.  Η αποκατάσταση λοιπόν της σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες  θα είναι το πρώτο μας μέλημα, αφού αποτελεί όρο  και προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι μεγάλες τομές που επαγγελόμαστε.

Ερ.: Τι νέο «φέρνει» ο συνδυασμός σας στην πόλη και ποια η ταυτότητα των ανθρώπων που έχουν συσπειρωθεί γύρω σας;

Απ.: Κυρία Τασσοπούλου, δεν αποφάσισα να επιστρέψω στα δημόσια πράγματα για να λειτουργήσω με τα στερεότυπα του παρελθόντος, ούτε για  να διαχειριστώ μια μίζερη πραγματικότητα. Αποφάσισα να πω  ναι  στη μεγάλη πρόκληση, γιατί πιστεύω πως τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία «να αναποδογυρίσουμε το τραπέζι». Το νέο λοιπόν που φέρνει ο συνδυασμός μας είναι ο ριζοσπαστικός και τεκμηριωμένος προγραμματικός λόγος,  η αξιοπιστία μας και η αποφασιστικότητά μας να βάλουμε τέλος σε καταστάσεις που προκαλούν οργή στους πολίτες και εντείνουν τη δυσπιστία τους προς το πολιτικό και κομματικό σύστημα. Έτσι εξηγείται και το εύρος της πρωτόγνωρης αυτοδιοικητικής μας συμμαχίας, που έχει πλέον ξεπεράσει κάθε κομματική περιχαράκωση. 

Ερ.: Περιμένατε ποτέ ότι ο πρώην δήμαρχος Βόλου κ. Κ. Μήτρου θα εξέφραζε την υποστήριξη του στο πρόσωπό σας;

Απ.: Όταν εκδήλωσα το ενδιαφέρον μου για το νέο Δήμο Βόλου, προφανώς και δεν μπορούσα να προβλέψω αυτή την τιμητική για  μένα επιλογή του κ.Μήτρου. Ωστόσο, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, η επιλογή του αυτή δεν αποτελεί έκπληξη. Με τον κ.Μήτρου μπορεί να είχαμε σημαντικές διαφορές στο παρελθόν, πάντοτε όμως μας ένωνε η αγάπη για την αυτοδιοίκηση και την πόλη.

Ερ.: Πιστεύετε πως σας ευνοεί η διάσπαση του κόμματος της αντιπολίτευσης;
Απ: Αυτό που  μας ευνοεί είναι το ότι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί το πραγματικό δίλημα αυτών των εκλογών. Και το πραγματικό δίλημα είναι ποιοι μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα και αποτελεσματικότερα τις τοπικές υποθέσεις, και μάλιστα  σε συνθήκες οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής κρίσης.

Ερ.: Ο πήχης των προσδοκιών των πολιτών για την ανάπτυξη της ενιαίας πόλης έχει πέσει πολύ χαμηλά. Οι πολίτες ζητούν πλέον τα αυτονόητα, όπως καθαριότητα, νερό και κλάδεμα των δέντρων…Ποια πολιτική θα ακολουθήσετε για να αποκτήσει ο νέος ενιαίος δήμος στόχους και ταυτότητα;

Απ: Είναι αλήθεια πως οι πολίτες αξιώνουν πλέον από το Δήμο να ασκήσει με αποτελεσματικότητα τις παραδοσιακές του, πρώτα και κύρια, αρμοδιότητες, που εν πολλοίς έχουν παραμεληθεί. Σ’αυτές λοιπόν τις αρμοδιότητες θα ρίξουμε κι εμείς το κύριο βάρος μας. Ωστόσο η νέα πραγματικότητα του ενιαίου Δήμου, δημιουργεί νέα δεδομένα και επιβάλλει το σχεδιασμό και μιας πιο μακρόπνοης αναπτυξιακής στρατηγικής. Γι’ αυτό και στο πρόγραμμά μας  δεν μιλούμε  μόνο για πρόγραμμα τρεισήμισι  χρόνων, αλλά ανοίγουμε όλη την ατζέντα και βάζουμε τις βάσεις του σχεδιασμού σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

Ερ.: Πολλά χρόνια πριν μιλούσατε για την ανάγκη της διοικητικής μεταρρύθμισης και δουλέψατε γι’ αυτήν. Ο Καλλικράτης είναι πλέον μια πραγματικότητα και πολλοί εκτιμούν πως οι δήμαρχοι που θα αναλάβουν τα ηνία των δήμων θα είναι οι «άτυχοι» της υπόθεσης λόγω των μεγάλων προβλημάτων που θα κληθούν να λύσουν.

Απ.:  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα βρούμε μπροστά μας βουνό από προβλήματα. Το βέβαιο είναι ότι δεν θα σηκώσουμε λευκή σημαία, ούτε θα λιποτακτήσουμε με τις πρώτες δυσκολίες.

Ερ.: Η εικόνα που έχετε για τους δήμους που θα παραλάβετε, είναι ότι βρίσκονται στα πρόθυρα της «χρεοκοπίας» ή τα στοιχεία που έχετε στη διάθεσή σας δίνουν την εικόνα μιας ελεγχόμενης κατάστασης;

Απ.: Το οικονομικό είναι ο μεγαλύτερος βραχνάς που θα αντιμετωπίσουμε, αφού  ο νέος Δήμος  θα κληρονομήσει σοβαρό έλλειμμα, ενώ προβλέπονται και μειωμένες πιστώσεις για τα επόμενα χρόνια. Με τις συγκεκριμένες προτάσεις που διατυπώνουμε στο πρόγραμμά μας, πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά του Δήμου. Και φυσικά θα είμαστε διεκδικητικοί προς την κεντρική εξουσία και θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο άντλησης πόρων. Η κυβέρνηση έφερε μια μεγάλη μεταρρύθμιση και θα ήταν οδυνηρό να την αφήσει να καταρρεύσει κάτω από το βάρος της οικονομικής της καχεξίας.

Ερ.: Τι απαντάτε σε όσους δίνουν στις εκλογές χαρακτήρα πολιτικής αναμέτρησης με φόντο τα οικονομικά μέτρα και το μνημόνιο;

Απ: Πιστεύω πως το κυρίαρχο σ’ αυτές τις εκλογές είναι η ζωή των πολιτών στις πόλεις και τις περιφέρειες.  Η αυτοδιοίκηση προφανώς και υφίσταται τις επιπτώσεις του μνημονίου κι εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να θέλουμε να προσμετρηθεί η ψήφος στο συνδυασμό μας ως έγκρισή του. Το δίλημμα όμως δεν είναι απλώς ένα ναι  ή ένα όχι στο μνημόνιο, αλλά αν θέλουμε μια  αυτοδιοίκηση αδρανή  και απαθή  για τις επιπτώσεις του, που θα εξαντλείται στην ανέξοδη πολιτική ρητορεία κατά του μνημονίου, ή μια αυτοδιοίκηση που θα διαδραματίσει σοβαρό ρόλο στη διαμόρφωση  πολιτικών στο χώρο της. Πολιτικών που θα προτείνουν ένα εναλλακτικό σχέδιο περιβαλλοντικά βιώσιμης ανάπτυξης, θα ανακουφίζουν τους πολίτες από τις επιπτώσεις της κρίσης σε τοπικό επίπεδο και θα συγκροτούν ένα δίκτυο πολιτικών και μέτρων προστασίας.

Ερ.: Ποια είναι η γνώμη σας για τους τρεις πολιτικούς σας «αντιπάλους»  και ποια η σχέση σας μαζί τους;

Απ: Οι εκλογές σε ένα μήνα θα τελειώσουν κι αυτό που εμένα περισσότερο με  απασχολεί  είναι η «επόμενη μέρα». Κακά τα ψέμματα: τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα Δημοτική Αρχή θα είναι τεράστια, γι’ αυτό και χρειαζόμαστε όλοι, χρειάζεται η συστράτευση όλων μας, απ’ όποια θέση κι αν βρίσκεται ο καθένας. Τιμώ ειλικρινά όλους τους ανθυποψηφίους μου και είμαι βέβαιος πως θα μπορέσουμε να βρούμε ένα πλαίσιο συνεννόησης για τα  μεγάλα θέματα του Δήμου, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι θα ακυρωθεί ο θεσμικός ρόλος του καθενός. Δεσμευόμαστε ότι θα αναλάβουμε κάθε αναγκαία πρωτοβουλία για να πετύχουμε αυτό το πλαίσιο συνεννόησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: