Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Η μελέτη για τους κυκλικούς κόμβους και η αλήθεια – Δήλωση Ηλ. Ξηρακιά, τ. Αντιδημάρχου

Η προσφιλής ποδοσφαιρική τακτική του κ. Μπέου «πετάω την μπάλα στην εξέδρα όταν κινδυνεύω να δεχθώ γκολ», σε συνδυασμό με τη φρασεολογία φανατικών οπαδών σε εξέδρα γηπέδου, συνεχίσθηκε για μια ακόμη φορά στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου και μπροστά στις κάμερες. Αυτή τη φορά κατήγγειλε ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, δήθεν, «ανέθεσε σε φίλους μελετητές και μάλιστα λίγο πριν αποχωρήσει» από το Δημαρχείο τη μελέτη για την κατασκευή δύο(2) κυκλικών κόμβων σε κρίσιμες κυκλοφοριακές διασταυρώσεις, στον κεντρικό τομέα της πόλης (κόμβος ΚΤΕΛ και Λαμπράκη –Παπαδιαμάντη). Δυστυχώς για τον ίδιο, οι εντυπώσεις που προσπαθεί να δημιουργήσει διαψεύδονται, για μια ακόμη φορά, από την πραγματικότητα, η οποία είναι αμείλικτη. Στο πλαίσιο λοιπόν της ανάγκης μείωσης του περιβαλλοντικού θορύβου (ηχορύπανση) στην πόλη, αποφασίσθηκε από το Δημοτικό  Συμβούλιο η σύνταξη μελετών για την κατασκευή κυκλικών κόμβων, ώστε η κατασκευή τους να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) 2014-2020.

Ο προϋπολογισμός της μελέτης για τους δύο πρώτους κόμβους, σύμφωνα με την Τεχνική Υπηρεσία, ήταν 14.800€ +ΦΠΑ. Αντί λοιπόν να γίνει απευθείας ανάθεση, προκηρύχθηκε διαγωνισμός στις 18-3-2014 και προσήλθαν σ’ αυτόν έξι(6) μελετητές. Το πρακτικό του διαγωνισμού, με το μειοδότη στο ποσό των 7.800+ΦΠΑ, εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή στις 12-5-2014 και στη συνέχεια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ως προς τη νομιμότητά του, ενώ η τυπική υπογραφή της σύμβασης έγινε όταν ο ανάδοχος κατάθεσε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο τέλος Αυγούστου του 2014.
Να υπενθυμίσω ότι η αναγκαιότητα κατασκευής κυκλικών κόμβων στην πόλη, που διευκολύνουν την κυκλοφορία και μειώνουν τον περιβαλλοντικό θόρυβο από τη μείωση της ταχύτητας, προέκυψε και από τη μελέτη που συντάχθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, σε συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και με τη συνδρομή του Δήμου Βόλου, η οποία κατέδειξε ότι το 8% του πληθυσμού της πόλης υποφέρει από υπερβάσεις των ορίων του περιβαλλοντικού θορύβου, προτείνει δε διάφορα μέτρα (ηχοπετάσματα, κόμβους κλπ.)
Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι όχι μόνο δεν κάναμε καμιά απευθείας ανάθεση, όπως συστηματικά κάνει ο κ. Μπέος, μέχρι του ποσού των είκοσι χιλιάδων (20.000€), αλλά υπερασπισθήκαμε τα συμφέροντα του Δήμου, επιτυγχάνοντας τη μείωση της επιβάρυνσης από 14.800€ +ΦΠΑ σε 7.800€ +ΦΠΑ.
Αν έκανε το ίδιο και ο κ Μπέος, είτε για την επιλογή του «ειδικού αυλολόγου» για τον παιδικό σταθμό, είτε για τους άλλους «ειδικούς» που ο ίδιος επιλέγει αυθαίρετα και ρουσφετολογικά, με απευθείας αναθέσεις, θα έδειχνε περισσότερο σεβασμό στους πολίτες που τον τίμησαν να διαχειρίζεται τα χρήματα τους από την 1 Σεπτεμβρίου του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια: