Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

«Βόλος, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021»: Στρατηγικός στόχος που ενώνει την πόλη

Διαβάζουμε ότι στην Καλαμάτα, όπως και σε άλλες πόλεις, γίνεται εντατική προετοιμασία προκειμένου να διεκδικήσουν με αξιώσεις τον τίτλο  της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021». Την ίδια ώρα στο Βόλο παρατηρείται, δυστυχώς, απόλυτη απραξία. Θα επιμείνουμε να λέμε ότι ειδικά σε εποχή  βαθιάς  οικονομικής και κοινωνικής   κρίσης αλλά και κρίσης αξιών, ο θεσμός και ο τίτλος «Βόλος, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021»  αποτελούν ένα στρατηγικό στόχο για την πόλη, γεμάτο πολιτισμό, με οφέλη και τεράστια θετική ενέργεια. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο ανταγωνισμός θα είναι σκληρός, ωστόσο έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να επιτύχουμε το στόχο, αρκεί να το πιστέψουμε. Κλειδί της επιτυχίας είναι η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών και  των φορέων της πόλης, του Δήμου, του Πανεπιστημίου, των Επιμελητηρίων, των Συλλόγων,  της Εκπαίδευσης.
Επίσης, η έγκαιρη και ολοκληρωμένη προετοιμασία, που θα αξιοποιεί σωστά τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής της Μαγνησίας, τη φυσική θέση της πόλης, τις υποδομές, τις παραδόσεις, τη μεγάλη οργανωτική εμπειρία από τη φιλοξενία μεγάλων εκδηλώσεων, τις ισχυρές εθελοντικές οργανώσεις και τους εκατοντάδες εθελοντές και κυρίως την αναπτυσσόμενη διάθεση για ανανέωση και ανατροπές πέραν των συχνά ανακυκλούμενων πολιτιστικών πρακτικών του παρελθόντος.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα και με την εμπειρία άλλων πόλεων που διεκδίκησαν τον τίτλο, η ίδια η διαδικασία και η ζύμωση για την κατάρτιση του φακέλου, ανεξαρτήτως ακόμη και του αποτελέσματος, είναι εξαιρετικά γόνιμη και αποφέρει πολλές νέες ιδέες, προτάσεις και ζυμώσεις.
Η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να απαλλαγεί από τη μικρόψυχη αντίληψη με την οποία αντιμετωπίζει κάθε πρωτοβουλία που έρχεται από το παρελθόν, αλλά και από το δέος με το οποίο αντιμετωπίζει κάθε θέμα που εξαρτάται από κυβερνητικές αποφάσεις ή αποφάσεις άλλων κεντρικών οργάνων. Θα πρέπει να αντιληφθεί  ότι η διεκδίκηση από την πόλη μας του τίτλου  «Βόλος, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021» είναι ένας στόχος που μπορεί και πρέπει να ενώσει την τοπική κοινωνία και  όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου και να  αποτελέσει ευκαιρία για δημιουργικές προτάσεις και ιδέες και ουσιαστική συμβολή στο το πώς μπορούμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην επίτευξή του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: