Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Νέα Ιωνία, 90 χρόνια και ορισμένες αλήθειες, του Φώτη Λαμπρινίδη, Αντιδημάρχου Βόλου

Απόψε, στην νέα αίθουσα θεάτρου του Πολιτιστικού Κέντρου της Νέας Ιωνίας, με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, πραγματοποιείται εκδήλωση μνήμης και πολιτισμού αφιερωμένη στα 90 χρόνια του πάλαι-ποτέ “Συνοικισμού”, της Νέας Ιωνίας μας. Αποτελεί λοιπόν, η εκδήλωση αυτή μια πολύ καλή ευκαιρία για όλους μας, για απολογισμούς και συμπεράσματα πέρα από τους κήρυκες της υπερβολής, ιδιαίτερα της τελευταίας περιόδου, που η Νέα Ιωνία αποτελεί πλέον μια μεγάλη Δημοτική Ενότητα, δυναμική και καθοριστική συνιστώσα του ενιαίου Δήμου Βόλου.

Έχουμε λοιπόν και λέμε όσον αφορά την πλευρά της Δημοτικής Αρχής στο τι έγινε κατά τη διάρκεια της τριετίας που μεσολάβησε:
η αίθουσα που προαναφέρθηκε και αποδόθηκε στο κοινό, αποτελεί μια υπερσύγχρονη πολιτιστική υποδομή με 330 θέσεις, η μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή σε επίπεδο νομού.
Συνδυάζεται δε, με την ολοκλήρωση του Πολιτιστικού Άλσους, καθώς οι σχετικές εργασίες αποπεράτωσης του προσφέρουν πλέον στους επισκέπτες έναν ενιαίο χώρο αναψυχής, έκτασης 150  στρεμμάτων αστικού πάρκου.
Επιπλέον προστέθηκαν τέσσερις (4) νέες πλατείες συνολικής έκτασης 15 στρεμμάτων σε γειτονιές ιδιαίτερα υποβαθμισμένες. Συγκεκριμένα: η πλατεία Μελαγκόμα στη Βαμβακουργία, η νέα πλατεία Αγίου Νεκταρίου στον Ξηρόκαμπο, η πλατεία στην αφετηρία της Ακρόπολης και η νέα πλατεία στο Νέο Δέλτα.
Κορυφαία παρέμβαση, η εκ θεμελίων ανάπλαση της πλατείας με ταυτόχρονη ανάδειξη του ιερού ναού της Ευαγγελίστριας με την οποία η Νέα Ιωνία επανακτά κυριολεκτικά έναν κομβικό χώρο συνάντησης, αναψυχής και κοινωνικότητας, πραγματικό σημείο αναφοράς για όλους τους κατοίκους της πόλης.
Οι παραπάνω αστικές υποδομές συνδυάστηκαν με άλλες  όπως οι παρεμβάσεις αστικής οδοποιίας στο κέντρο και οι επεκτάσεις σε άλλες περιοχές, όπως η Καλλιθέα, αλλά και η οργάνωση της αγροτικής οδοποιίας στους οικισμούς των Γλαφυρών και του Φυτόκου.
Στη λειτουργία της πόλης προστέθηκε το σύστημα αποκομιδής με υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων το οποίο άμεσα προγραμματίζεται να επεκταθεί.
Μια σχολική μονάδα υπερσύγχρονων προδιαγραφών κοσμεί πλέον τα Μελισσάτικα και καλύπτει χωροταξικά μία ταχύτατα αναπτυσσόμενη περιοχή.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πενταετές πρόγραμμα σχολικής στέγης του Δήμου, για την κάλυψη αναγκών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης : ολοκληρώθηκε και λειτουργεί το 12ο  νηπιαγωγείο και πραγματοποιήθηκαν άλλες τρείς μεταστεγάσεις νηπιαγωγείων από νοικιασμένα  κτήρια σε αντίστοιχα δημοτικά οικήματα, ειδικά διαμορφωμένα.
Δημοπρατήθηκε η ολοκλήρωση του ΚΑΠΗ δυτικών συνοικιών που θα επιτρέψει τη μεταστέγαση του από νοικιασμένο κτίριο.
Όμως το σπουδαιότερο για μας είναι το γεγονός ότι οργανώθηκε ένα δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης με τη συνέργεια πολλών φορέων, το οποίο απλώθηκε για να στηρίξει άστεγους και άπορους, χωρίς να εμπλέκει την αλληλεγγύη με κομματικές ή και προσωπικές ιδιοτέλειες.

Αυτά ενδεικτικά έγιναν. Και βέβαια άλλα που δεν έγιναν όπως το επιθυμούσαμε. Για παράδειγμα, η συντήρηση του τεραστίου όγκου αθλητικών υποδομών καθώς οι πόροι των Δήμων  κυριολεκτικά συρρικνώθηκαν κατά 80%, το προσωπικό μειώθηκε δραστικά και οι δυνατότητες ψαλιδίστικαν. Άλλο παράδειγμα,είναι οι επεκτάσεις του δημοτικού φωτισμού, καθώς πέραν των περικοπών είχαμε και τις κλοπές δικτύου μέσα στην πόλη, άνω των 24 χιλιομέτρων!  Παρόλα αυτά με νύχια και με δόντια κρατήσαμε την πόλη όρθια. 
Έτσι λοιπόν ανταμώνουμε τα 90 χρόνια της Νέας Ιωνίας. Με ολοζώντανες τις μνήμες, με παρόν που αναβλύζει αυτοπεποίθηση μπροστά στις δυσκολίες, όπως έκαναν οι πρόσφυγες πάντα, με προοδευτική ματιά που κοιτάζει μπροστά στην επόμενη μέρα.

Ας μας επιτραπεί και η εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων:

Αλήθεια πρώτη: Στη συγκρότηση του νέου μεγάλου Δήμου, η Νέα Ιωνία δεν έσβησε, δεν περιθωριοποιήθηκε, δεν αφομοιώθηκε, όλοι εκείνοι που καταστροφολογούσαν προ τετραετίας, όλες οι “Κασσάνδρες” τουλάχιστον διαψεύσθηκαν.

Αλήθεια δεύτερη: Στις συνθήκες έκτακτης ανάγκης που περνάει η χώρα - και η Αυτοδιοίκηση -καθοριστικό ρόλο παίζουν το σχέδιο, η κινητοποίηση όλων των τοπικών δυνάμεων  η συνεργασία αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων για την αναζήτηση και εξασφάλιση νέων πόρων. Τίποτε δεν γίνεται τυχαία, τίποτε δεν γίνεται περιμένοντας την αλλαγή από κάπου αλλού. Η αυτοδιοίκηση είναι κίνημα και θεσμός.

Αλήθεια τρίτη: Η ηγεσία και φυσικά  η τοπική ηγεσία παίζει το ρόλο της. Η Νέα Ιωνία, ο Δήμος συνολικά, τέτοιες ηγεσίες τις χρειάζονται σήμερα ακόμη περισσότερο. Χρειάζονται εκείνους που δεν περιμένουν  το κόμμα τους, να έρθει στην εξουσία για να δουν καλύτερες μέρες, δεν περιμένουν τους τιποτολόγους της υπερβολής να βγάλουν τις δήθεν λύσεις από το τσεπάκι.

Αλήθεια τέταρτη: Η προηγούμενη, όχι απλώς δύσκολη, αλλά <<κολασμένη τριετία>>, συναντιέται με το κύριο χαρακτηριστικό της 90χρονης ιστορίας της Νέας Ιωνίας. Δηλαδή, οικοδομήθηκε και στάθηκε στα πόδια της όρθια πάντα στα δύσκολα, με ανθρώπους έτοιμους για τα δύσκολα.
Εδώ όλοι γνωριζόμαστε πολύ καλά. Και αυτό δεν το ξεχνάμε καθώς πηγαίνουμε στην επόμενη μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: