Σημαντικά ερωτήματα θέτουν στον Δήμαρχο Βόλου κ.Α.Μπέο οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης«Επιλογή Ευθύνης-Πάμε Μπροστά», Πάνος Σκοτινιώτης, Απόστολος Παπατόλιας, Σπύρος Μαβίδης και Νίκος Στόϊκος, σε σχέση με την τύχη του αιτήματος για πιλοτική εφαρμογή στο Δήμο Βόλου του μέτρου της διασφάλισης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, με ερώτηση που κατέθεσαν σήμερα προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Το περιεχόμενο της ερώτησης έχει ως εξής: Σε παρέμβαση του επικεφαλής της παράταξής μας, Π.Σκοτινιώτη, κατά την πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (7.9.2014), θέσαμε υπόψη του σώματος τις πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες επιλογή της κυβέρνησης είναι να μην περιλάβει το Δήμο Βόλου στους 13 Δήμους στους οποίους θα εφαρμοστεί πιλοτικά το μέτρο της διασφάλισης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Επισημάναμε, ταυτόχρονα, την ανάγκη, να υπάρξει άμεση, σθεναρή και ενωτική αντίδραση, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πάντοτε πληροφορίες, οι τελικές κυβερνητικές αποφάσεις πρόκειται να ανακοινωθούν στις 17.9.2014 και συνεπώς υπήρχε το περιθώριο αναθεώρησής τους.
Ο κ.Δήμαρχος αντέδρασε θετικά στην παρέμβασή μας και ζήτησε από τους επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας να συναντηθούν στο γραφείο του την επομένη μέρα, δηλαδή τη Δευτέρα 8.9.2014, στη 1 το μεσημέρι, προκειμένου να συντονίσουν τα βήματά τους και να συμμετάσχουν όλοι μαζί σε σύσκεψη με τον αρμόδιο υπουργό, στον οποίο και να μεταφέρουν το καθολικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Μάλιστα ο κ.Δήμαρχος προκάλεσε τους επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας σε «ανταγωνισμό» για το ποιος θα κτυπήσει πιο δυνατά το χέρι του στο τραπέζι του υπουργού, θεωρώντας φυσικά ότι εξ ορισμού το πλεονέκτημα αυτό το διαθέτει εκείνος!
Στην πρόσκληση αυτή ανταποκρίθηκαν οι επικεφαλής των τριών από τις τέσσερις παρατάξεις της μειοψηφίας (δεν ανταποκρίθηκε, για τους λόγους που εξήγησε, η ΛΑΣ). Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, ο κ.Δήμαρχος ενημέρωσε τους επικεφαλής ότι είχε ήδη ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ.Βρούτση, συμφωνήθηκε στη συνάντηση να κληθούν να συμμετάσχουν και οι βουλευτές του Νομού, όπως επίσης συμφωνήθηκε η έκδοση ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου, με το οποίο να αξιώνεται η απόφαση να ληφθεί με διαφανή, αντικειμενικά και επιστημονικά αδιάβλητα κριτήρια, το οποίο (ψήφισμα) ανέλαβε να κοινοποιήσει σε όλους τους συναρμόδιους υπουργούς. Όλα αυτά περιλαμβάνονται και στις δηλώσεις που έγιναν μετά την ολοκλήρωσης της συνάντησης.
Έκτοτε, υπάρχει απόλυτη «σιγή ιχθύος». Ο κ.Δήμαρχος δεν αισθάνθηκε καν την ανάγκη να ενημερώσει τους επικεφαλής των παρατάξεων για την τύχη του αιτήματος για συνάντηση με τον υπουργό, ούτε αν από τις όποιες τυχόν επικοινωνίες του με κυβερνητικά στελέχη υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο κ.Δήμαρχος φέρεται να μετέβη στην Αθήνα, την Τετάρτη 10.9.2014, για το θέμα του εγγυημένου εισοδήματος, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια ανακοίνωση ούτε για την επίσκεψη αυτή ούτε για τα αποτελέσματά της, παρά το γεγονός ότι από το γραφείο του εκδίδονται καθημερινά δελτία τύπου ακόμη και για τα πιο ασήμαντα θέματα.
Δεν γνωρίζουμε αν ο κ.Δήμαρχος έχει κάποια «εσωτερική πληροφόρηση» σε σχέση με το θέμα της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου, στο πλαίσιο πιθανόν και της ένταξής του στην αυτοδιοικητική παράταξη που στηρίζει η Ν.Δ. για την ΚΕΔΕ και την ΠΕΔ Θεσσαλίας (Πατούλη – Κωτσού, αντίστοιχα), η οποία (πληροφόρηση) να δικαιολογεί τη δημόσια σιωπή του και τον εφησυχασμό που αντικειμενικά καλλιεργείται, αφού οι μέρες περνούν χωρίς κάποια αντίδραση. Αυτό που πάντως γνωρίζουμε, είναι ότι την Παρασκευή 12.9.2014 ξεκίνησε στο Δήμο Μαλεβιζίου, παρουσία του υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Βασίλη Κεγκέρογλου και κλιμακίου μελών του υπουργείου, η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, στο οποίο, όπως επισήμως ανακοινώθηκε, θα ενταχθούν σε πρώτη φάση πάνω από 1.500 δημότες Μαλεβιζίου. Κατά «σύμπτωση», ο Δήμος Μαλεβιζίου ανήκει στην εκλογική περιφέρεια του κ.Κεγκέρογλου!
Με δεδομένο ότι οι ως άνω 1.500 που θα επωφεληθούν σε πρώτη φάση από το μέτρο, είναι δημότες ενός Δήμου με συνολικό πληθυσμό 24.864 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, γίνεται αντιληπτό πόση σημασία έχει η εφαρμογή του μέτρου στο Δήμο Βόλου των 144.449 κατοίκων, σύμφωνα πάντα με την ίδια απογραφή, που ταυτόχρονα εμφανίζει, δυστυχώς, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας.
Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο κ.Δήμαρχος και καλείται να ενημερώσει την τοπική κοινωνία και το Δημοτικό Συμβούλιο:
- Έχει πραγματοποιήσει επαφές με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και έχει κάποια υπεύθυνη πληροφόρηση για το αν η κυβέρνηση προτίθεται, τελικά, να αναθεωρήσει την απόφασή της και να περιλάβει το Δήμο Βόλου στους Δήμους στους οποίους θα εφαρμοστεί πιλοτικά το μέτρο της διασφάλισης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος; Γνωρίζει αν ισχύει η πληροφορία που δημοσιεύτηκε, ότι δηλαδή η κυβέρνηση θα κάνει τις τελικές ανακοινώσεις της για το θέμα στις 17.9.2014;
- Γιατί μέχρι τώρα δεν έχει πραγματοποιηθεί η συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, παρότι έχει περάσει μια βδομάδα από την υποβολή του σχετικού αιτήματος και έχει ήδη αρχίσει η εφαρμογή του μέτρου;
- Αν υπήρξε άρνηση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για τη συνάντηση, γιατί ο κ.Δήμαρχος σιώπησε σε μια τόσο προσβλητική αντιμετώπιση του Δήμου μας, όταν μάλιστα η συνάντηση αφορούσε ένα μείζονος κοινωνικής σημασίας θέμα;
- Γιατί επί μια βδομάδα απαξίωσε να κάνει την οποιαδήποτε ενημέρωση στους επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας; Έτσι αντιλαμβάνεται, τελικά, τη συνεργασία όλων των παρατάξεων για τα μείζονα θέματα της πόλης και του Δήμου;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου