Σάββατο 5 Απριλίου 2014

«Διαμάντια» του ισπανικού σινεμά στην οθόνη του «Αχίλλειον»

Μετά το επιτυχημένο τρίτο αφιέρωμα στον Ισπανόφωνο Κινηματογράφο, που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2013 με αναφορά στα γεγονότα που ακολούθησαν τον θάνατο του εκλεγμένου προέδρου της Χιλής Σαλβαδόρ Αλλιέντε, ο Δήμος Βόλου -  Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού οργανώνει το τέταρτο αφιέρωμα, σε συνεργασία με το «Σύλλογο Φίλων της Ισπανικής και Λατινοαμερικανικής Κουλτούρας– AROMA LATINO» και την Πρεσβεία της Ισπανίας.
Μέσα στον Απρίλη, μία ημέρα κάθε εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 10, 14, 23 και 30 του μήνα, θα παρουσιαστούν τέσσερις πολύ ενδιαφέρουσες ισπανικές ταινίες, η κάθε μία από τις οποίες ανήκει σε ξεχωριστή δεκαετία. 

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ.Απ. Παντσά, το τέταρτο αυτό αφιέρωμα κρίθηκε αναγκαίο μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν τα προηγούμενα και το ενδιαφέρον που επέδειξαν οι συμπολίτες μας για το ισπανικό σινεμά.
Οι προβολές θα γίνουν στο «Αχίλλειον», στις 9.30 το βράδυ με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ για το κοινό. Στο χώρο θα υπάρχει καλάθι, όπου - όποιος επιθυμεί - μπορεί να αφήσει τρόφιμα μακράς διαρκείας για το Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Το πρόγραμμα του αφιερώματος έχει ως εξής: 

Πέμπτη 10.4.2014 Bienvenido Mr. Marshall (Καλώς ορίσατε Κ. Μάρσαλ), 1953, 75’
Οι κάτοικοι του Βιγιάρ ντελ Ρίο, ενός χωριού της Καστίλλης, περιμένουν την άφιξη της επιτροπής του Σχεδίου Μάρσαλ και διοργανώνουν μια λαμπρή γιορτή για την υποδοχή της στο χωριό, που συμπίπτει με την παρουσία μιας διάσημης λαϊκής τραγουδίστριας. Φοράνε τα καλά τους, συνθέτουν ένα τραγούδι προς τιμή της επιτροπής και, πριν το συνειδητοποιήσουν, καταλήγουν να φτιάξουν ένα νέο χωριό από χαρτόνι εμπνευσμένο από την Ανδαλουσία.
Η ταινία παρωδεί την αγροτική ζωή της μεταπολεμικής Ισπανίας και συγκαταλέγεται μεταξύ των αριστουργημάτων του ισπανικού κινηματογράφου. Παρά τη σατιρική κριτική της στον αποκλεισμό της Ισπανίας από το σχέδιο Μάρσαλ, είχε λάβει την έγκριση της φρανκικής λογοκρισίας, κομμένη ωστόσο κατά περίπου 20´.  


Μ.Δευτέρα 14.4.2014 Mamá cumple cien años (Η μαμά κλείνει τα εκατό), Carlos Saura, 1979, 94’
Όλη η οικογένεια συγκεντρώνεται για να γιορτάσει τα εκατό χρόνια της γηραιάς μητέρας. Απ’ τη συγκέντρωση δεν λείπουν η γκουβερνάντα της οικογένειας με τον άντρα της. Παλιές και νέες προστριβές βγαίνουν στην επιφάνεια ενώ γίνονται οι προετοιμασίες για τη γιορτή.
Η ταινία έχει αποσπάσει ειδικό βραβείο επιτροπής του Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν και υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας το 1979.

Τετάρτη 23.4.2014  La colmena (Η κυψέλη), Mario Camus, 1982, 112´
Με τους Βικτόρια Αβρίλ, Φρανθίσκο Αλγκόρα, Ραφαέλ Αλόνσο, Άνα Μπελέν, Χοσέ Λουίς Λόπεθ Βάθκεθ, Φρανθίσκο Ραμπάλ, Αγουστίν Γκονθάλεθ, Χοσέ Σακριστάν, είναι ταινία βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του ισπανού συγγραφέα Καμίλο Χοσέ Θέλα (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1989), ο οποίος έχει και έναν μικρό ρόλο στην ταινία. Η δράση εκτυλίσσεται στη μεταπολεμική Μαδρίτη (1942) με τους κατοίκους της θύματα των συνεπειών του ισπανικού εμφυλίου πολέμου. Ανάμεσά τους μια ομάδα φίλων που μιλούν καθημερινά επί παντός επιστητού στο καφέ «Λα Ντελίθια». 
Η ταινία βραβεύτηκε με την Άρκτο καλύτερης ταινίας της Berlinale του 1983.

Τετάρτη 30.4.2014 La lengua de las mariposas  (Η γλώσσα της πεταλούδας), José Luis Cuerda, 1999, 97’
Βασισμένη σε τρία διηγήματα (1996) του Μανουέλ Ρίβας, αφηγείται την ιστορία του Μόντσο, ενός οκτάχρονου αγοριού που στα τέλη του ’36 πηγαίνει στο σχολείο ξεκινώντας τη θητεία του στη μάθηση και στη ζωή με καθοδηγητή τον ιδιόρρυθμο δάσκαλό του (Φερνάντο Φερνάν-Γκόμεθ). Στις 18 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς οι αξίες και οι αρχές που ο δάσκαλος του έχει εμφυσήσει, θα ανατραπούν.
Υποψήφια για 13 βραβεία Γκόγια, βραβείο Γκόγια για καλλίτερη διασκευή σεναρίου. 

«Ο Σύλλογος Φίλων της Ισπανικής και Λατινοαμερικανικής Κουλτούρας – AROMA LATINO», έχει σκοπό μη κερδοσκοπικό και συγκεκριμένα τη διάδοση, με κάθε νόμιμο μέσο, της ισπανικής γλώσσας και της ισπανικής και λατινοαμερικάνικης κουλτούρας και πολιτισμού. Ιδρύθηκε το έτος 2011, έχει έδρα την πόλη του Βόλου και ήδη αριθμεί περί τα εκατό (100) μέλη, τα οποία διαρκώς αυξάνονται, καθώς η ισπανική γλώσσα έχει πολλούς θαυμαστές στην περιοχή του Βόλου. 
Τα φροντιστήρια ισπανικής γλώσσας ολοένα και πληθαίνουν, ενώ μεγάλη ανταπόκριση υπάρχει και στα πολιτιστικά προϊόντα των ισπανόφωνων χωρών (ταινίες, μουσική, χοροί, λογοτεχνία, ποίηση κ.λ.π). Ο σύλλογος «AROMA LATINO» έχει ως σκοπό τη συνεχή προβολή και διάδοση των ανωτέρω πολιτιστικών δειγμάτων που προέρχονται από λαούς και πολιτισμούς τόσο μακρινούς, αλλά στην ουσία τόσο κοντινούς, με το δικό μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: