Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Αποκέντρωση με ποιότητα ζωής, του Νίκου Καπουράνη*

Πρωταρχικό ρόλο στις κοινωνικές δομές διαδραματίζει η λειτουργία παιδικών σταθμών, καθώς θα λειτουργήσει θετικά ακόμη και στην προσέλκυση νέων οικογενειών. Επιπλέον, είναι κοινή επιθυμία, η ύπαρξη ενός κτιρίου Πολιτιστικού Κέντρου σε κάθε μικρή κοινότητα, το οποίο θα στεγάζει τους φορείς του τόπου (πολιτιστικούς συλλόγους, αθλητικά σωματεία, συνεταιρισμούς) σε κατάλληλα εξοπλισμένους χώρους. Κάτι τέτοιο θα δώσει σημαντική ώθηση στον πολιτισμό και τον τουρισμό της περιοχής, καθώς θα υπάρχει η δυνατότητα διοργάνωσης ημερίδων και ομιλιών προς ενημέρωση των δημοτών σε θέματα που άπτονται του πολιτισμού, της παιδείας, του αθλητισμού και της καθημερινότητας.
Στο Σέσκλο, συγκεκριμένα, βρίσκεται υπό κατασκευή ένα αντίστοιχο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο και αισθανόμαστε πολύ τυχεροί που σύντομα θα μπορεί να λειτουργήσει. Παράλληλα, είναι σημαντικό να παραχωρηθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις στα αθλητικά σωματεία, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ένταξης σε επιδοτούμενα προγράμματα προς εκσυγχρονισμό.

Φυσικά, δεν πρέπει να αμελείται η τρίτη ηλικία, αφού οι ηλικιωμένοι αποτελούν το μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων στα χωριά. Βασική δομή που δεν πρέπει να λείπει από καμία περιοχή είναι, αναμφισβήτητα, η λειτουργία Κ.Α.Π.Η. Σε  κάθε χωριό υπάρχει ένα κατάστημα ιδιοκτησίας του Δήμου, το οποίο λειτουργεί συνήθως ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αν δεν προσφέρεται κάποιος άλλος χώρος, τότε οι συγκεκριμένοι χώροι  θα πρέπει να αξιοποιηθούν για τη λειτουργία Κ.Α.Π.Η. καθώς παρέχουν την υποδομή που απαιτείται για τη χρήση αυτή. 

Σε ότι αφορά τις υποδομές, αυτονόητη είναι η ύπαρξη ασφαλτοστρωμένων οδών με την ονομασία τους και με αρίθμηση των κατοικιών, όπως επίσης η εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων πόσιμου, πηγαίου νερού, για όλους και η λειτουργία δικτύου αποχέτευσης σε κάθε τοπική κοινότητα, ώστε να εκλείψουν τα φαινόμενα ανεξέλεγκτης διάθεσης λυμάτων στο φυσικό περιβάλλον. Τέλος, είναι γνωστό ότι από τα χωριά μας λείπουν σύγχρονα,  ευρυζωνικά δίκτυα, που προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στους δημότες, ενώ στην περίπτωση του ενιαίου Δήμου Βόλου, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε την ανάγκη αστικής σύνδεσης κάθε απομακρυσμένου οικισμού με το πολεοδομικό συγκρότημα. 

Στον τομέα του πολιτισμού προτείνεται η λειτουργία Λαογραφικών Μουσείων, μέσα στα Πολιτιστικά Κέντρα, και η αξιοποίηση υλικού που σίγουρα υπάρχει, ώστε με τη βοήθεια ειδικών να αναδειχθεί η ιστορία του κάθε τόπου. Το μουσείο θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο και καθιστώντας βιώσιμα τα Πολιτιστικά Κέντρα. Ακόμη, μπορούν να χαραχθούν πίστες ΜΤΒ όπως επίσης και πίστες Downhill, αξιοποιώντας το έντονο ανάγλυφο της περιοχής μας για τη διοργάνωση ποδηλατικών αγώνων. 

Όμως, τα περισσότερα από αυτά έχουν νόημα σε συνδυασμό με τη δημιουργία προϋποθέσεων για νέες θέσεις εργασίας, με σεβασμό στο χαρακτήρα της κάθε περιοχής. Στην περιοχή της Αισωνίας, για παράδειγμα, οφείλουμε να ερευνήσουμε τη δυνατότητα δημιουργίας κτηνοτροφικών πάρκων. Χρειάζονται ογδόντα περίπου στρέμματα δημοτικής έκτασης προς παραχώρηση, όπου θα αναπτυχθούν οι χώροι σταυλισμού και οι υποδομές που απαιτούνται (χώροι αποθήκευσης τροφών, αλμεκτήρια, δρόμοι κλπ), ώστε να φιλοξενηθούν έως χίλια αιγοπρόβατα. Με αυτόν το τρόπο ευνοούνται οι κτηνοτρόφοι με περιορισμένο αριθμό κεφαλών, καθώς μειώνεται το κόστος παραγωγής. Επίσης, είναι αναγκαίο να παραχωρηθούν χώροι ανάπτυξης λαχανόκηπων σε κτήματα ιδιοκτησίας του Δήμου, ώστε να δοθούν σε νέους αγρότες - παραγωγούς. Τέλος, είναι απαραίτητο να δρομολογηθεί η λειτουργία μίας  γεωργοκτηνοτροφικής σχολής, όπου θα διδάσκονται νέοι τρόποι παραγωγής και διαχείρισης αγροτικών προϊόντων.

Τελευταίο αλλά καθόλου ασήμαντο, είναι η αμείλικτη καθημερινότητα. Η αντιμετώπισή της απαιτεί την παρουσία μόνιμου προσωπικού στις δημοτικές ενότητες, το οποίο θα είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή. Ένας υδραυλικός, ένας ηλεκτρολόγος και ένας εργάτης καθαριότητας, εξοπλισμένοι κατάλληλα, με τον εξοπλισμό να παραμένει στη Δημοτική Ενότητα, ώστε να μπορούν ανά πάσα στιγμή να επέμβουν. Βέβαια, χρήσιμο θα ήταν, ανάλογα και με τις δυνατότητες των υπηρεσιών του Δήμου, μία φορά στις δύο εβδομάδες πλήρες συνεργείο καθαριότητας να καθαρίζει κάθε οικισμό. Εννοείται ότι ένας τουλάχιστον διοικητικός υπάλληλος (μόνιμος) θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε χωριό, ο οποίος θα διεκπεραιώνει συνήθεις διαδικασίες (γνήσιο υπογραφής κλπ.).

Το κυριότερο όμως είναι να διαθέτει το τοπικό συμβούλιο έναν δικό του προϋπολογισμό, μέσω του οποίου θα μπορεί να εκτελεί άμεσα απλές εργασίες, χωρίς την γραφειοκρατική διαδικασία έγκρισης από την κεντρική υπηρεσία. 

Κάποιες από τις παραπάνω προτάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των περιφερειακών δημοτικών ενοτήτων, άλλες βραχυπρόθεσμα και άλλες μακροπρόθεσμα, μπορούν να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής αλλά και να προσελκύσουν νέο κόσμο που θα κατοικήσει και θα «χτίσει» τη ζωή του στα χωριά. Η παρούσα Δημοτική Αρχή κινείται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση με ισχυρή θέληση, τιμιότητα και υπεύθυνη στάση απέναντι στις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στον τόπο σε αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία. 
___________________________________________________________________________
*Ο Νίκος Καπουράνης είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Αισωνίας με την παράταξη "Επιλογή Ευθύνης - Πάμε Μπροστά"

Δεν υπάρχουν σχόλια: