Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Θετική ψήφος η επιλογή Δημάρχου μιας πόλης, του Ηλία Ξηρακιά, Αντιδημάρχου Βόλου

Αν υπάρχει μια εκλογική αναμέτρηση στην οποία ο πολίτης ως ψηφοφόρος πρέπει να προσέλθει στην κάλπη με απόλυτα θετική ψήφο είναι η επιλογή Δημάρχου και ομάδας Δημοτικών Συμβούλων μιας πόλης, οι οποίοι θα κληθούν να διαχειριστούν τα προβλήματα και τις προοπτικές του Δήμου.
Μα αυτό, θα έλεγε κανείς, είναι το ιδανικό και θα έπρεπε να συμβαίνει σ' όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Οι πολίτες ενημερωμένοι για τα προγράμματα των παρατάξεων και αξιολογώντας την ικανότητα και τη γνώση των υποψηφίων, να επιλέγουν μακριά από διλήμματα και συναισθηματισμούς.

Κι αν αυτό δε συμβαίνει σ' άλλες εκλογικές αναμετρήσεις, είναι επιτακτικό στις τοπικές κοινωνίες οι πολίτες να επιβάλλουν το διάλογο και την αξιοκρατία στην επιλογή του Δημάρχου διότι θα είναι ο «μάνατζερ» της μεγάλης, συλλογικής «επιχείρησης» που καλείται να διαχειριστεί τις κοινές τοπικές υποθέσεις για μια ολόκληρη  5ετή, πλέον, θητεία.
Γιατί οι πολίτες, στην περίπτωση του Δήμου ή της ΔΕΥΑΜΒ, είναι οι ισότιμοι «μέτοχοι» της «επιχείρησης». Διότι οι πολίτες είναι αυτοί που καλούνται, σύμφωνα με το νόμο, να πληρώσουν με τα δημοτικά τέλη και τους λογαριασμούς ύδρευσης-αποχέτευσης το κόστος λειτουργίας της «επιχείρησης» σε σχέση με την ποιότητα των υπηρεσιών. Διότι οι πολίτες είναι αυτοί που θα κληθούν επίσης να πληρώσουν το κόστος μιας κακής διαχείρισης ή πολύ χειρότερα το κόστος της κατάρρευσης ενός Δήμου ή μιας ΔΕΥΑ.
Αυτό λοιπόν που κάνουν δηλαδή οι μέτοχοι μιας επιχείρησης με την επιλογή ικανής Διοίκησης πρέπει να κάνουν και οι δημότες με την επιλογή του Δημάρχου. Κι ενώ στην επιχείρηση οι μέτοχοι ενδιαφέρονται για τον μάνατζερ που θα τους φέρει τα περισσότερα κέρδη, στην περίπτωση του Δημάρχου δεν έχουμε κέρδη και αυτό που αξιώνουν οι πολίτες-«μέτοχοι» είναι η καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών με το μικρότερο δυνατό κόστος. Αξιώνουν τον καλύτερο δυνατό σχεδιασμό και την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της πόλης να ανταποκριθεί με επιτυχία στο διεθνή ανταγωνισμό των πόλεων για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και απασχόλησης για τους δημότες.
Γι’ αυτό οι δημοτικές εκλογές διαφέρουν από τις άλλες εκλογικές αναμετρήσεις. Γι’ αυτό στις δημοτικές εκλογές έχει ξεπεραστεί ο άκρατος κομματισμός ανταγωνισμός και δημιουργούνται ολοένα και περισσότερο σχήματα αυτοδιοικητικά που προέρχονται από ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, διότι οι πολίτες γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα και νοιάζονται για την καλή διαχείριση της κοινής τους «επιχείρησης» τους και διότι ξέρουν ότι αν κάτι δεν πάει καλά οι ίδιοι θα κληθούν να πληρώσουν το «μάρμαρο» με πρόσθετες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη και τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑ. Γιατί ποιος πλήρωσε όλα αυτά τα χρόνια την κακή λειτουργία, το κομματισμό και την αναξιοκρατία σε πολλούς Δήμους και Δημοτικές Επιχειρήσεις της χώρας αν όχι οι ίδιοι οι δημότες, τόσο με την άμεση πληρωμή των λογαριασμών όσο και με τα υπέρογκα βάρη που κληρονόμησαν στους νέους «καλλικρατικούς» Δήμους; 
Γιατί αν ο Δήμος δεν πλήρωνε αυτή την 3ετία περίπου 18 και πλέον εκατ. ευρώ για παλαιές υποχρεώσεις, πόσο περισσότερο έργο και πόση συμπαράσταση θα μπορούσε να προσφέρει στους πολίτες σε μια εποχή οικονομικής κρίσης που είχαν τη μεγαλύτερη ανάγκη;
Κι ενώ όλα αυτά συνέβησαν και συμβαίνουν στο Δήμο μας κάποιοι συνεχίζουν την πεπατημένη. Οι μεν, στην απόλυτη κομματική καταγραφή, υποσχόμενοι ότι αν πέσει αυτή η κυβέρνηση και εκλεγεί μια άλλη τα πράγματα θα αλλάξουν. Οι δε, σ’ ένα ισοπεδωτικό και χυδαίο, πολλές φορές, λαϊκισμό παριστάνουν τους όψιμους σωτήρες της πόλης. Κι αυτό γίνεται για προφανείς λόχους, αφού κάποιοι αντί να διεκδικούν τη θετική ψήφο, την ψήφο εμπιστοσύνης των πολιτών, προσπαθούν να καρπωθούν τη δυσαρέσκεια των πολιτών κατά των πολιτικών του μνημονίου ή ακόμη χειρότερα την έξοδο της χώρας από την ΕΕ κλπ.
Το Δήμο όμως την επόμενη ημέρα δεν θα κληθεί να διοικήσει ούτε η κυβέρνηση, ούτε τα δημοτικά τέλη και τους λογαριασμούς πρόκειται να τους πληρώσει κάποιος άλλος.
Ο δημότης όμως είναι πλέον υποψιασμένος. Γνωρίζει καλά ότι όχι μόνο είναι ο τελικός κριτής, που καλείται να επιλέξει τον καλύτερο Δήμαρχο για την πόλη του, αλλά κι ότι είναι ο ίδιος που στο τέλος καλείται να πληρώσει πάντα «το μάρμαρο» της καλής ή κακής επιλογής του και δεν θα «παρασυρθεί» από κομματικές ή άλλες «σειρήνες». Γνωρίζει ότι έχει ιδιαίτερη σημασία, ο υποψήφιος Δήμαρχος να είναι μια προσωπικότητα που συσπειρώνει την ευρύτερη δυνατή αποδοχή. Την ευρύτερη δυνατή εκτίμηση των πολιτών ότι θα είναι ένας καλός Δήμαρχος. 
Ο Πάνος Σκοτινιώτης και ο συνδυασμός που συγκροτήθηκε από ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις είναι μια αμιγώς αυτοδιοικητική υποψηφιότητα, υπερκομματική, με μεγάλη εμπειρία και γνώση να ανταποκριθεί απόλυτα στη μεγάλη πρόκληση του νέου Δήμου Βόλου για την επόμενη 5ετία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: